用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
go

優才vs真道  

優才同真道同日同時面試,應該去邊間好

我揀真道. 起碼清清楚楚知道得兩次面試.
優才話一次面試,之後變成兩次, 之後又變三次....沒完沒了.
而且又要上優才的家長班同要做家長功課, 最擔心係上完堂做埋功課都無offer.

MrBeast  同意,仲有gt 校車亦是考慮因素  發表於 15-6-24 11:19

我朋友同你情況一樣,同一日,上下晝。而我就兩間簡介會都有聽,最終只報真道。

有家長謂報多D比小朋友熱身,咁就要考慮下,如果小朋友熱身熱得好,就當然冇問題,正面士氣高昂一整日。但反之,0個日就可以"攬炒"。

超級討厭優才, 安排混亂, 我仔仔在first waiting list, 但早2天收到拒絕信,說我們沒有交齊功課及缺席堂課,which is we hand in assignment on time and attend all the 10 classes...luckily we got offer from another school

ooyanoo 發表於 15-6-24 12:13
超級討厭優才, 安排混亂, 我仔仔在first waiting list, 但早2天收到拒絕信,說我們沒有交齊功課及缺席堂課 ...

咁即係優才講大話?

ooyanoo 發表於 15-6-24 12:13
超級討厭優才, 安排混亂, 我仔仔在first waiting list, 但早2天收到拒絕信,說我們沒有交齊功課及缺席堂課 ...

咁 dog !!!!

我都係同一日, 交表時已經故意一頭一尾交, 點知都撞日子, 好彩時間無撞。
2選1, 我選真道, 唔係因為課程等等因素, 純粹因為上年優才個收生流程實在太嚇人。

優才, 我都有朋友上晒堂交晒功課去晒全部interview, 直至而加仍然叫佢等。

引用:我揀真道.+起碼清清楚楚知道得兩次面試.+優

gt最正係第三次interview封信寫明要父母出席,朋友剛巧當天(星期六)要返工,走唔甩,見已經去到第三次面見,進入大直路,唯有打晒人情牌請假,去到先知只係見小朋友,父母只須要呆等,真係嬲爆。所以gt任何資料只可作參考,唔好當真,咁會報得舒服啲。

回覆:優才vs真道

優才重有人考慮??如果你唔介意比d甘乞人憎嘅校長玩足一年,逼交千字文2份,上洗腦十堂去乞位...都唔係一定有嘅話....
人係有尊嚴嫁,醒下啦

yokeeland  但我先生當然係唔知道原來收之前又要上堂,又要交功課之類。聽大家咁多意見,或者要重新考慮。   發表於 15-6-26 14:44
yokeeland  我先生今年聽左兩間講座,反而對優才較有好感。佢話佢地簡介會清楚有條理,比起真道係咁堆好多資料出黎,係   發表於 15-6-26 14:44

回覆 Lam3Tai 的帖子

"攬炒"。 我地宜家成日都要預左隨時"攬炒"架...!!

Lam3Tai  話到尾都會有D期望,否則考o黎做乜?  發表於 15-6-25 08:12

報真道你預左in完後可能音訊全無,result 彷彿石沉大海,好彩我一早已有更好offer, 否則咁等法都幾折磨,寧願一早收reject好過。

引用:超級討厭優才,+安排混亂,+我仔仔在first+wa

原帖由 ooyanoo 於 15-06-24 發表
嘩,都好慘

等waiting(真道)簡直係折磨,佢好似比機會你,但其實waiting有幾佰個!

回覆:meowymeowy 的帖子

比我會睇尊嚴緊要定係大機會率重要,如果小朋友好top, 好有信心有其他offer, 會選真道。但如果唔係,我會認為gt機會大啲,始終多啲人上唔哂十堂,又唔想交千字文,waiting變有offer機會大。我個人係認為真道好啲,不過gt有利於一啲為offer 而勤力肯花時間心機嘅家長。有朋友等咗大半年前幾日有offer! 事實上為小朋友有個offer, 做家長可以出一分力都幾好!不過如果好唔鐘意gt, 根本唔會上堂,就唔使諗。
個人意見,不喜勿插

優才的安排是給各家長門檻,不喜歡上課的,確實不應該考慮優才,因日後都一定有很多活動、「功課」要家長參與。相信第一次小朋友面試時已有排名,繼而考家長。問題係小朋友這麼小,家長可以出到力爭取學位都算是家長可做到的範圍。不評論個別例子,優才由頭至尾都没有說過上完堂交完功課就一定有位,事實有超過二百個家長都合乎以上資格,不可以說是優才要你等是做得不好,只可說優才定的門檻令家長要長期處於作戰狀態,考大家耐力。客觀來說,優才DSE的成績真是不錯,亦是比較大路的選擇!

yokeeland  我之前都唔知原來優才DSE成績真係幾好,好見得人  發表於 15-6-26 14:47

引用:優才的安排是給各家長門檻,不喜歡上課的,

原帖由 朱總理 於 15-06-24 發表
優才的安排是給各家長門檻,不喜歡上課的,確實不應該考慮優才,因日後都一定有很多活動、「功課」要家長參 ...
給家長門檻都說成是必須,果然係洗完腦既優才家長!係你番學定你小朋友番學?
講DSE? 以依家選學生標準,有好學生都走啦,十一年後你估仲保持到?你太樂觀了

學生好不好不是收生時決定,是老師好不好,家長好不好,是在畢業時決定。 教育本身就有洗腦的意圖。不明白的,我也没興趣跟你多說,我只想跟樓主分享一些想法,相信亦是樓主的原意。

ggsbb    發表於 15-6-29 12:26

回覆:derkin 的帖子

致 Derkin:
"給家長門檻都說成是必須,果然係洗完腦既優才家長!"
咁你又唔使講得咁 尖酸刻薄!你唔 buy 優才啫, 都唔使咁用力 踩其他家長㗎嘛!
你當他們都係冇腦,個腦任人「洗」㗎咩?

我會選真道。如果樓主對優才或真道無preference,即係都係次選學校,咁就不要選一間未入學已咁高門檻的學校了。