用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信小學 VS 民生小學
樓主: CherylChloe
go

德信小學 VS 民生小學 [複製鏈接]

karen55407 發表於 15-6-24 11:55
我身邊民小升唔到民中的,派去九龍塘官立和龍翔官立

我諗你講個間應該係何文田官立或者九龍塘學校..... 九龍塘官立只有小學.....

何文田官立還好, 都叫B2中至頭學校, 九龍塘學校勉強算係B2尾B3頭, 龍翔官立就大鑊D..... B3中至尾
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

德信.  

回覆:hkpapa852 的帖子

九龍塘官立即賽馬會官立

咁德信band 1生多派到那裡?

回覆:CherylChloe 的帖子

九華、聖方濟

又想問一下,男仔在男校會否比在男女校容易些做band 1 生?

CherylChloe 發表於 15-6-24 08:27
我代朋友的囝仔請教下各位以上兩校會怎樣決擇小朋友的性格較活潑好動,學術理解能力中上,,記性幾好但不太 ...

100%  德信
# 有細佬跟尾
#MS 唔係直升小一之餘, K1-K3 生涯有機會被退學.
#MS 老師冇愛心, 多人喜歡只因一條龍關係. 唔見得同師資有關, 有好多都要求家長出去補吧

引用:Quote:CherylChloe+發表於+15-6-24+08:27+

原帖由 hebe2010 於 15-06-24 發表
100%  德信
# 有細佬跟尾
#MS 唔係直升小一之餘, K1-K3 生涯有機會被退學.
民幼是戰鬥mode

http://munsang.edu.hk/kindergarten/page.action?id=122

回覆:德信小學 VS 民生小學

德信雖然唔係油尖旺大熱小學,但我一向對佢幾有好感,因我認識幾位德信小學畢業的少年,都係升上左band 1中學。他們有些共通點,就係斯文、守規矩、英文底好、字寫得整齊(呢樣真係難得,男仔啊!)。以我經驗,德信畢業有樣睇的,講笑咁講就係薯薯地,書生feel。我識既幾個男仔是唔同屆的,所以我先夠膽講係德信特質。當然,我識既都係德信b1生,德信差少少既學生係咪咁我唔知。

我想講既係,德信b1率可能唔夠民生或同區油天多,但德信b1生水平以至品德確係好。其實無論讀邊間學校,都要努力讀書,就算學校有over 60%是b1,都總會有人是b2b3。而且油尖旺b1男有九華和聖芳濟選,確係吸引。

所以睇下你朋友想唔想個仔變成我上述既德信style,另外,如真係如願升上九華/聖芳濟,讀12年男校啦。你這老友要多點帶兩個女同佢兩個仔玩了

利申:我同德信全無關係,小朋友亦有排未讀小學

德 信

引用:我代朋友的囝仔請教下各位以上兩校會怎樣決

原帖由 CherylChloe 於 15-06-24 發表
我代朋友的囝仔請教下各位以上兩校會怎樣決擇小朋友的性格較活潑好動,學術理解能力中上,,記性幾好但不太 ...
吾好唸住德信老師好有愛心,的確有某二、三位老師有愛心,但上年小一有個自稱好有經驗既老師做小兒班主任,整年有彈無讚,問佢意見又話吾知,話跟進又無左影。小一—班33人,小二以上38,傳統教學,不是講愛心的地方。 愛心老師可過不可求。

回覆:德信小學 VS 民生小學

德信 平

chanti 發表於 15-6-24 15:18
吾好唸住德信老師好有愛心,的確有某二、三位老師有愛心,但上年小一有個自稱好有經驗既老師做小兒班主任, ...
我唔係德小, 但我完全明白你講咩, 舉腳認同, 你是德幼上嗎 ?

德信小一至四, 平均約32-34人一班, 上到五六年級, 因有精英班才有39人一班, 和20人一班 (學習有差異或適合小班的學生), 其餘是32-33人2班,  成績好的自行會博皇仁, 英皇, 華仁, 聖方濟, 長天... 等, 近年轉左年青的校長比較質極, 搞活動, 要老師帶隊參加各樣比賽, 又同某一些中學校長積極搞好關係, 我覺得某程度上都好盡力發掘學生的潛能, 最近搞左臉書, 可以入去睇下

另外, 男仔校不能淨係講愛心, 有些學生真係對眼睇少一陣都吾點, 我做過女校家長義工, 也有做仔校義工, 勞氣傷神的情度無得比

想問有冇人知德小多唔多入返德中 ? 因為德小明明係津小,唔知點解德中會變成直資,校舍又係馬鞍山。當初唔係打算比返德小學生可以直升嗎 ? 覺得有d無厘頭。

回覆:chanti 的帖子

原來你仔入了德信,爭啲做咗同學

近年約收20個德小的去德中, 無話過要把小學直升上去, 讀得叻的同學在KL1綱有大把選擇, 吾駛一定入返德中

‹ 上一主題|下一主題