用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長俾小朋友讀升小一預備班?
go

有無家長俾小朋友讀升小一預備班?

有無家長俾小朋友讀升小一預備班?我而家考慮會唔會讀?驚囡囡唔適應?

我囡升小一時,沒有比俾她讀"小一預備班"。小朋友好快適應。

pomanlife    發表於 15-6-23 12:18

judymeichu 發表於 15-6-22 15:31
有無家長俾小朋友讀升小一預備班?我而家考慮會唔會讀?驚囡囡唔適應?
因為幼稚園係7月,8月幫佢地預備升小一, 到8月底小學亦有適應班

回覆:有無家長俾小朋友讀升小一預備班

通常幼稚園同小學都會有適應班

引用:有無家長俾小朋友讀升小一預備班?我而家考

原帖由 judymeichu 於 15-06-22 發表
小學有9日,每日2.5小時適應班

kirstyau 發表於 15-6-23 16:27
小學有9日,每日2.5小時適應班
我哋幼稚園整個下學期係小一銜接課程, 最後一個月直頭係小一模擬, 借咗隔離小學校舍, 學習小息去廁所, 食飯盒, 坐校車, 做功課, 執書包, 測驗唔可以偷睇出猫, 上堂要舉手發問等等各項規則。

sonyerica    發表於 15-6-25 17:43

little_yolky 發表於 15-6-23 16:40
我哋幼稚園整個下學期係小一銜接課程, 最後一個月直頭係小一模擬, 借咗隔離小學校舍, 學習小息去廁所, 食飯 ...
我地幼稚園冇R, 最多學寫手冊! 間小學咁好,借校舍比幼稚園, 有關係KA?

醒目開學勳章

回覆:有無家長俾小朋友讀升小一預備班?

阿囡間幼稚園成個6月都係小一適應月。好似返小學咁,照時間表上中,英,數,常。又要自己抄手冊。仲有小息時間,自已帶小食。

引用:有無家長俾小朋友讀升小一預備班?我而家考

原帖由 judymeichu 於 15-06-22 發表
讀返將升讀的小學搞的預備班,由學校老師教

而家既小一預備班多數指補定小一既中英數常喎
唔係學習小學模式咁簡單

引用:而家既小一預備班多數指補定小一既中英數常

原帖由 babycute2009 於 15-06-23 發表
而家既小一預備班多數指補定小一既中英數常喎
唔係學習小學模式咁簡單
我都想報比囝囝接觸下,有無介紹?

回覆:babycute2009 的帖子

多數小學在開學頭幾天都只返半日,
我認為對小一生已經是很好的適應期,
無需去其他地方上預備班~

kirstyau 發表於 15-6-23 20:35
我地幼稚園冇R, 最多學寫手冊! 間小學咁好,借校舍比幼稚園, 有關係KA?
間小學已經放暑假, 隔離鄰社, 互相幫忙啫, 無關係架, 間學校係區內寶校, 但其實校長老師都唔差的, 係SEN多D。

因為小一是普教中, 而小兒的幼稚園是Happy School, 所以我報了普通話小一頂備班.

"預"備班

我已經幫阿囡報左係暑假返, 類似專科!!專補中英文!!

我们幼稚园七月有适应小一班