用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會奉基千禧小學 黃埔千禧 今日面試, 看怕有成 二百多人了 ....... ...
樓主: TracyC
go

黃埔千禧 今日面試, 看怕有成 二百多人了 ....... [複製鏈接]

回覆:Jessie0807 的帖子

大家咁話。 我也很期待。

回覆 blueblue830 的帖子

如果2nd in有48人,咁即係今年有4xx人叩門?因1st in時奉千老師係台上舉例若果2xx人in,學校會邀請10%小朋友2nd in, 但每班實際只可收2個叩門位:2位x4班=約共8叩門位估唔到奉基千禧宜家咁受歡迎

回覆:Momum 的帖子

陳校長真的很親切,我女兒second in 時, 話好鐘意同佢傾計,但當時我女兒不知道她是校長,後來同组的朋友仔講她才知。

我女對奉基千禧印象都好好,相對去奉基面試(兩老師+1/2家長坐低問問題),奉基千禧1st(group in)和2nd in (模擬小一上課)無論在面試氣氛和形式都比奉基輕鬆,小朋友面試完都覺得開心和𣎴太緊張,相信學校在這方面花了不少心機且老師們在面試中對家長的講解很清晰又可問問題,令我消除對學校的隔幕和叩門等待時的疑慮。

引用:回覆+blueblue830+的帖子 我女對奉基千禧

原帖由 Momum 於 16-06-17 發表

我女對奉基千禧印象都好好,相對去奉基面試(兩老師+1/2家長坐低問問題),奉基千 ...
同意

引用:Quote:原帖由+kathywong0807+於+15-06-23+

原帖由 PPyeung 於 16-06-12 發表
Sat PM 見,話下星期三2nd in, 如果揀中,當時話只見小孩
我仔係上年叩門,而家讀緊呢間!

引用:回覆+blueblue830+的帖子 我女對奉基千禧

原帖由 Momum 於 16-06-17 發表

我女對奉基千禧印象都好好,相對去奉基面試(兩老師+1/2家長坐低問問題),奉基千 ...
我仔讀緊,校長真係幾好嫁,每朝都會抽時間係學校同學生打招呼,有次,佢見學生流鼻血,好快去幫手,另有次旅行,我仔同佢影過相,佢都sent相去我仔學校互聯網,仲寫咗啲勉勵說話等等。
不過,小朋友最重要睇下預著咩班主任,我仔果個就過份嚴,但佢班係算最乖。

Kathy
你仔仔真叻,呢幾年叩門真不容易;請問奉基千禧每日功課量多少,一年有幾多測考架?係咪有管樂團?學校要唔要一體一藝架?

回覆:黃埔千禧 今日面試, 看怕有成 二百多人了 .......

總括一句:糖衣包裝,華麗而美好。我見證千禧6載寒暑,確實有苦自知。

引用:總括一句:糖衣包裝,華麗而美好。我見證千

原帖由 mdrastt 於 16-06-21 發表
總括一句:糖衣包裝,華麗而美好。我見證千禧6載寒暑,確實有苦自知。

...
小朋友讀得唔開心?

回覆:guguned13 的帖子

近2年勁唔開心,已經沒有愉快學習,而且學校行政非常混亂,老師精神壓力大,家長學生怨聲不斷。你入讀後就慢慢會體會到

引用:近2年勁唔開心,已經沒有愉快學習,而且學

近2年勁唔開心,已經沒有愉快學習,而且學校行政非常混亂,老師精神壓力大,家長學生怨聲不斷。你入讀後就 ...
是否因為新人事新作風?

引用:Kathy你仔仔真叻,呢幾年叩門真不容易;請

原帖由 Momum 於 16-06-20 發表
Kathy
你仔仔真叻,呢幾年叩門真不容易;請問奉基千禧每日功課量多少,一年有幾多測考架?係咪有管樂團?學 ...
功課唔多幾輕鬆,一年二測二考,小二開始有管樂團,小一唔覺有一體一藝。

回覆 kathywong0807 的帖子

唔係有4考咩?

引用:近2年勁唔開心,已經沒有愉快學習,而且學

近2年勁唔開心,已經沒有愉快學習,而且學校行政非常混亂,老師精神壓力大,家長學生怨聲不斷。你入讀後就 ...
或者,我地感受唔到轉校長中間的過程,我覺得我仔都返得開心,又唔覺行政亂,我覺得校長做的轉變出發點都係為學生好,不過,對一啲做咗咁多年的老師要改變一定大壓力,其他高班同學都需要一啲時間適應。

引用:回覆+kathywong0807+的帖子 唔係有4考咩?

原帖由 2010YL 於 16-06-22 發表

唔係有4考咩?
係成績表係計4次,分2次'期中試',2次'期考',都分唔清算唔算2測2考

引用:Quote:原帖由+Momum+於+16-06-20+發表Kathy

原帖由 kathywong0807 於 16-06-22 發表
功課唔多幾輕鬆,一年二測二考,小二開始有管樂團,小一唔覺有一體一藝。

...
小一時多功課嗎?
同埋食飯時間得25分鐘,小朋友ok嗎?

Thanks Kathy

引用:Quote:原帖由+kathywong0807+於+16-06-22+

原帖由 guguned13 於 16-06-22 發表
小一時多功課嗎?
同埋食飯時間得25分鐘,小朋友ok嗎?
小一算好少功課,係學校25分鐘夠晒時間,因為佢地會專心食,有老師係度,我仔係屋企就超慢,俾1個鐘都唔夠。

引用:Quote:原帖由+guguned13+於+16-06-22+發表

原帖由 kathywong0807 於 16-06-23 發表
小一算好少功課,係學校25分鐘夠晒時間,因為佢地會專心食,有老師係度,我仔係屋企就超慢,俾1個鐘都唔夠 ...
Thanks~

‹ 上一主題|下一主題