用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 長沙灣恊和 VS 荔枝角天主教小學
樓主: Rome
go

長沙灣恊和 VS 荔枝角天主教小學 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bbchoi+於+15-06-19+發表大女

原帖由 Rome 於 15-06-19 發表
請問你個女有去功課輔道班嗎?我是working mother無乜時間睇功課,靠佢自己應付到嗎?還有,聽說荔天小一、 ...
我係ftm 所以冇去功課輔導班,因為會5點先放學,好晏好攰。

小一,二英文程度一般,始終係津校,教得太深小朋友會怕左英文,直得一讚係老師教英作教得好好。

小三開始深,因為應用到唔同tenses,小朋友開始有啲亂。

引用:Quote:原帖由+Rome+於+15-06-19+發表請問你

原帖由 bbchoi 於 15-06-19 發表
我係ftm 所以冇去功課輔導班,因為會5點先放學,好晏好攰。

小一,二英文程度一般,始終係津校,教得太深 ...
Thx, 㸃解要咁遲放學,乜吾係3:30pm咩?

回覆:長沙灣恊和 VS 荔枝角天主教小學

仲有,我覺得中文算深,好多字要識寫,識讀和運用,要取得95分以上係好難。最好暑假睇多啲圖書,打好基礎。

此外,要佢地自己完成功課,係有一點難度,最好有人監督,如果唔係一邊做一邊玩文具

引用:Quote:原帖由+bbchoi+於+15-06-19+發表我係

原帖由 Rome 於 15-06-19 發表
Thx, 㸃解要咁遲放學,乜吾係3:30pm咩?
功課輔導班係放學後才開始

Rome 發表於 15-6-19 21:22
請問你個女有去功課輔道班嗎?我是working mother無乜時間睇功課,靠佢自己應付到嗎?還有,聽說荔天小一、 ...
如無記錯兩間的英文書都是用朗文elect , 所以課程大既都差不多!如要比就要看兩校老師既功力…

引用:Quote:原帖由+Rome+於+15-06-19+發表Thx,+

功課輔導班係放學後才開始
請問是不是每個同學都可以參加功課輔導班?還是要經過老師西選呢?

回覆:長沙灣恊和 VS 荔枝角天主教小學

未報過,唔清楚。
開學後會有通告。

引用:未報過,唔清楚。 開學後會有通告。 +

未報過,唔清楚。
開學後會有通告。
Thank you

回覆:Rome 的帖子

樓主,最後選了那一間?
協和好

i want to know too , hahahahha

我仔仔係荔天讀得開心,谷唔谷睇小朋友本身能力而定,小一功課量又唔係太多WOR. 中文同數係深小小, 整体小朋友質數我覺得幾好呀. 唔錯既小學. 每天網上中文,英文閱讀exercise 跟LEVEL 上 一D都唔淺GA.  所以學校點解有成5/6成小朋友派到英中. 只要你配合學校提供既資源去學習.     

引用:我仔仔係荔天讀得開心,谷唔谷睇小朋友本身

原帖由 angelafung100 於 15-06-23 發表
我仔仔係荔天讀得開心,谷唔谷睇小朋友本身能力而定,小一功課量又唔係太多WOR. 中文同數係深小小, 整体小朋 ...
多謝你的寶貴意見!

回覆:Rome 的帖子

EK有人話荔天好多新移民,是嗎?

Rome 發表於 15-6-25 14:45
EK有人話荔天好多新移民,是嗎?

研究邊間小學多新移民最最無謂多餘。

第1,所有官津小學80%收生來自random大抽獎,以及中獎者的世襲弟妹,你最想入的小學...新移民亦同你一樣想入,即係話每間官津校該80%中的新移民數目理應均等。只有其餘20%計分收生,先會比較排除到雙非進入。

第2,大抽獎話明係random,新移民每年運氣好壞同點樣排選校次序,亦年年不同,新移民們亦唔會刻意約埋選擇某幾間,今年呢間多唔代表下年有同一pattern。

第3,今時今日新移民無處不在,有大量其實家境、學曆、見識可能在你我之上,你入官津校無法避免,你入直資私校International School更加唔一定夠富貴新移民鬥,我本身都認識不少例子。

算喇,專心搵好學校就得,再標簽新移民邊間多少無咩意思,過多幾年,佢地變成舊移民,仔女D中英文未必差得過其他人。

Twongcw 發表於 15-6-26 02:10
研究邊間小學多新移民最最無謂多餘。

第1,所有官津小學80%收生來自random大抽獎,以及中獎者的世襲弟妹 ...
同意
我同一個屋苑好多讀國際學校的都系新移民,在屋苑巴士穿著一些新興的富貴國際學校校服都系講普通話,有些家長仲要是北京腔,所以,有時我想新興的國際學校新移民會吾會仲多?

回覆 Twongcw 的帖子

Exactly!

回覆 Rome 的帖子

我自己小朋友都係讀荔天, 但坦白講我答你唔到究竟多唔多新移民. 因為我無第2個小朋友讀第2間小學經驗. 比較唔到.
我只可以答你一定有.
再者我亦無去深究其他家長係咩人,  我認為小學就係等於一個小社區.
讓小朋友自己都要早D適應同面對來至唔同階層既人, 其實都係學習的一種. 新移民當中都會有好乖, 我小朋友個班當中就有一個, 雖然佢成績好差雙親亦因為工作早出晚歸, 但個位新移民既小朋友係一個好有禮貌小朋友. 我會教自己小朋友小息個時問下佢有無野幫忙, 有無功課唔明.  其實咁樣都係一個機會等我自己小朋友去學習.

無錯私小選生係會有過慮, 但依然都會有曳既小朋友存在.  再者佢地已經一年班, 應該有小小價值觀同個人思想. 我地要做既係教識佢地邊樣應該要學, 邊樣唔可以. 係今時今日既HK, 我想唔到有邊間學校會無新移民.

以上係我自己見解而已, 謝謝!

回覆 LewisBetty 的帖子

100% correct

LewisBetty 發表於 15-6-26 08:49
回覆 Rome 的帖子

我自己小朋友都係讀荔天, 但坦白講我答你唔到究竟多唔多新移民. 因為我無第2個小朋友讀 ...
應該無乜學校無新移民,或者前身系英童學校個間機會少d卦

回覆:LeeCC 的帖子

多謝各位嘅意見,我亦好贊同每間學校乜人都有,亦好贊同乜人都有好有無咁好,我見那位家長講到荔天好似比較多,我只是想了解一下啫,謝謝各位

‹ 上一主題|下一主題