用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

成績係最重要, 活動係錦上添花, 除非勁得緊要, 用黎出奇制勝

引用:成績係最重要,+活動係錦上添花,+除非勁得緊

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-18 發表
成績係最重要, 活動係錦上添花, 除非勁得緊要, 用黎出奇制勝
神校級的直資便收了很多有超強特異功能學生幫學校攞獎

CFSS & SSGC

引用:真心請教,考大部份直資中學+(b1c),除睇本

原帖由 puiyima 於 15-06-18 發表
真心請教,考大部份直資中學 (b1c),除睇本身小朋友成績及面試表現外,是否一定本身要有一体或一藝專長?就 ...
坦白説,有課外活動但冇cert,怎樣可證明真的有那幾項的學習?更不能證明級數和水平,不論報直資或自行都幫助不大。
不如習中在學科上。

CFSS & SSGC

考得b1a直資,同学学術上个个叻叻,當然要附加体艺為校争光。但考b1c学校,我諗学校想確保他日DSE成績有上升空间,会多考慮同学既学術成績,尤其b1c直資都係英語教学,如果英文好,应比体艺cert更重要~如操行有A更好。

王家爸爸    發表於 15-6-19 11:25

.....

我個仔冇體藝, 有做童軍, 都考到 b1c直資

考直資四,五年級既成績都重要, 再加有好既面試表現, 多睇新聞, 留意時事, 練好英文同普通話就更好.

回覆:考直資中學

Yes,因為有些直資做面試時可能六年級上學期成績未出,所以會要求呈交4年級成績表。

CFSS & SSGC

引用:真心請教,考大部份直資中學+(b1c),除睇本

原帖由 puiyima 於 15-06-18 發表
真心請教,考大部份直資中學 (b1c),除睇本身小朋友成績及面試表現外,是否一定本身要有一体或一藝專長?就 ...
考直資1C中學只要成績和操行好,就算冇特殊技能都一定會收。我囡曾經考過,佢成績在級十名內,操行A,已經收著,不過最終我們考慮後沒有去註冊。直資中學多數要求呈交小四至小六成績表 。

想請教: 我見很多直資學校在報名表只叫學生填5和6年至主科的GRADE, 沒有需要寫四年級的成績, 請問是否面試時中學會額外要求補交四年級的成績資料呢?另外,會唔會問考生實質各科的分數呢?

如果b1 a, b1b 學生考b1c,  咩都無都會收。如果b2a 學生考b1c 直資,可能有其他特殊技能都會收。b3 學生考b1c 直資,可能要識飛先會收。一句講晒,呢個係配對遊戲。現在DSE, 無咗中五篩走幫手攞獎嘅學生,學校收生會更加小心,以免影響入U 成績。

引用:想請教:+我見很多直資學校在報名表只叫學生

原帖由 ichome2002 於 15-06-20 發表
想請教: 我見很多直資學校在報名表只叫學生填5和6年至主科的GRADE, 沒有需要寫四年級的成績, 請問是否面試 ...
要上網睇下申請果間學校的呈交文件要求。

我囝囝你的一樣, 沒有出色及得獎的課外活動, 但程分名次全級13.
自行2間及直資學校也有機會面試, 而直資也收了囝囝;
我相信成績比獎項重要.

引用:Quote:原帖由+puiyima+於+15-06-18+發表真

原帖由 germainehui 於 15-06-20 發表
考直資1C中學只要成績和操行好,就算冇特殊技能都一定會收。我囡曾經考過,佢成績在級十名內,操行A,已經 ...
成績在級十名內,操行A,我估都冇邊間1C直資唔想收呢啲學生!

醒目開學勳章 王國長老

Band5 發表於 15-6-23 13:11
成績在級十名內,操行A,我估都冇邊間1C直資唔想收呢啲學生!
對, 除非面試撻Q, 否則都十拿九穩
‹ 上一主題|下一主題