用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 點解今年95 區冇人講下馮晴既?
go

點解今年95 區冇人講下馮晴既? [複製鏈接]

我心儀尼間,不過係兩年後,但今年完全冇人話入左開心,又或者叩門準備既?

2    0    0    0

引用:我心儀尼間,不過係兩年後,但今年完全冇人

原帖由 Wonderlady 於 15-06-18 發表
我心儀尼間,不過係兩年後,但今年完全冇人話入左開心,又或者叩門準備既?

...
四年前我大女的幼稚園同學111都入唔到馮晴,最後卒之叩門成功,但最終佢地冇讀,原因是當時馮晴校長同佢地講:就算而家你個女的成績可以入到嚟讀,但如果佢既成績晌三年級時唔達標,到時我地都會請佢轉校……
卒之最後佢地叩其他學校而成功,冇入馮晴讀。
以上乃真人真事,個人而言對這間學校毫無好感,所以就算佢係最近我屋企既小學,我都從冇考慮過讀呢間!

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+15-06-18+發表

原帖由 maggieswyam 於 15-06-18 發表
四年前我大女的幼稚園同學111都入唔到馮晴,最後卒之叩門成功,但最終佢地冇讀,原因是當時馮晴校長同佢地 ...
如果屬實,呢個校長真係唔要得,直頭唔配做教育。

回覆:niclicma 的帖子

或者是較低調,其他熱門的學校做很多宣傳。

引用:Quote:原帖由+maggieswyam+於+15-06-18+發

原帖由 niclicma 於 15-06-18 發表
除此之外,我同事的家姐以前任教於馮晴很多年,她本身住富寧花園,每天朝七出門口,做到晚上七時才放工返家,工作繁重的其中一個原因是校長要她於每次考試擬訂三份深淺不同程度的試卷,用來給不同程度班別的同學應考,用以維持學校整體成績保持高水平……卒之最後佢頂唔順壓力,兼年紀漸大,毅然於數年前辭職轉校; 另外想當年她也安排她的子女讀將軍澳循道衛理也沒讓他們直接入馮晴就讀,原因是她自己也深深體會到此校的校風及制度……

引用:Quote:原帖由+maggieswyam+於+15-06-18+發

除此之外,我同事的家姐以前任教於馮晴很多年,她本身住富寧花園,每天朝七出門口,做到晚上七時才放工返家,工作繁重的其中一個原因是校長要她於每次考試擬訂三份深淺不同程度的試卷,用來給不同程度班別的同學應考,用以維持學校整體成績保持高水平……卒之最後佢頂唔順壓力,兼年紀漸大,毅然於數年前辭職轉校; 另外想當年她也安排她的子女讀將軍澳循道衛理也沒讓他們直接入馮晴就讀,原因是她自己也深深體會到此校的校風及制度……

有D 學校係講明谷的, 或係傳統小學, 家長點解仍會揀佢?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3066234&extra=page%3D4

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3066234&extra=page%3D4

95區馮睛叩門
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D8

我係馮晴小一家長,奇怪,我既印象完全相反。

- 據我所知,叩門唔會見到校長。

- 我聽校長講過十幾廿次野,唔覺佢重視成績到會淘汰弱學生。其實有一次家長會我有問是否品學兼優既同學才可以擔任某項職務,當時佢重打斷我話:成績普通/唔好既學生都應該俾機會。

- 班上較弱學生都有補底。我女係考得比較好嗰批,有時重要幫手照顧下弱D既同學。

- 我女讀小一,全級只用同一份試卷。而且我與班主任確認,就算P3起有精英班,都唔會有不同試卷。
而我想,不同試卷係唔合常理,學校亦唔會咁傻,因為:
1、老師如何決定對某一學生用那一份試卷?如果同學A平時功課好,就比佢做較難試卷,派卷後家長一定發現及投訴。
2、老師冇同一標準,就好難排名次。

有關我對馮晴小一的意見,可看:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2815317&page=49#pid39936730

引用:我係馮晴小一家長,奇怪,我既印象完全相反

原帖由 lhyxxx 於 15-06-18 發表
我係馮晴小一家長,奇怪,我既印象完全相反。

- 據我所知,叩門唔會見到校長。
我重申這是我前幾年所見所聞,沒有虛構,你是小一家長,可能現在情况不同,我亦希望現在的馮晴改變了!

引用:Quote:原帖由+lhyxxx+於+15-06-18+發表我係

原帖由 maggieswyam 於 15-06-18 發表
我重申這是我前幾年所見所聞,沒有虛構,你是小一家長,可能現在情况不同,我亦希望現在的馮晴改變了!

...
我都爬左好多文,當中都有好多尼類 comments, 死啦,兩年後揀邊間?唉,煩呀!

你可以去馮晴九月的簡介會聽吓, 在問答環節向校長查問. 我當年都看了不少類似的comment. 都係聽完簡介會, 了解咗間學校, 才解開心中疑惑. 不用心急, 你重有兩年時間.

回覆 Wonderlady 的帖子

咁我質成你提早一年聽簡介會、參觀下。咁咪可以FEEL下校長同老師LO。

回覆 ddvvbb 的帖子

我自已覺得校長講野係有D直既,不過唔代表唔關心學生,我亦BUY夠坦白。可能馮晴唔係一間好PLEASE家長既學校,而且算嚴同埋谷,好多立場幾堅持,所以有D家長唔係容易滿意,或者咁每隔一排就有呢類COMMENT。抽獎前我亦看過。以上係我個人感覺。

回覆 lhyxxx 的帖子

我有時都會問下阿囝, 校長惡唔惡, 他話校長好nice的. 反而他會講邊個老師好, 邊個老師教得悶.

其實在學生角度來講, 見到校長的時間咪係返學時間, 校長巡堂同周會. 除非小朋友好出位, 否則校長都唔會無情情捉學生說教.

P.S. 我都好同意妳在另一post所描述學校的教學情況.

‹ 上一主題|下一主題