用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb无身份证是没有机会入任何学校吗?
樓主: eric-jessie
go

bb无身份证是没有机会入任何学校吗? [複製鏈接]

就算我自己個小朋友去外國讀書都唔會蠢到搶人地福利仲問當地人點搶到啦! 仲要問"公立"學校!  何況我絕不會搶人福利!

Please don't be that stupid to ask the local mum how to grasp their own benefits/ welfare. Go back to receive your stupid education! We are rich not becoz of we have higher GDP or income, we are rich becoz we can judge what we should do.

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁/侮辱之言詞, 違規者會收警告牌。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:版主按:+請各位冷靜及理性討論,+切勿作出挑

原帖由 JoJo 於 15-06-19 發表
版主按: 請各位冷靜及理性討論, 切勿作出挑釁/侮辱之言詞, 違規者會收警告牌。 ...
版主英明。

引用:应该建议入境处在审批居留权时设置一个广东

原帖由 gracejs 於 15-06-18 發表
应该建议入境处在审批居留权时设置一个广东话考试,不合格的一律不允许在香港工作生活,只会说英语的外国人 ...
建議非常好,咁成個廣東省d人都夠多,唔怕冇人來

引用:现在神马年代啦,三国语言都不够,你out啦

原帖由 eric-jessie 於 15-06-18 發表
现在神马年代啦,三国语言都不够,你out啦。如果那样的话,香港不穷死啦?

...
香港窮死,別在香港讀書啦。
我們都是香港教育制度下,教出來有獨立思想,不會只想求著數,搶成果的人,不滿就不要來吧
香港不適合你們

引用:Quote:原帖由+eric-jessie+於+15-06-18+發

原帖由 Doris_Ray 於 15-06-19 發表
香港窮死,別在香港讀書啦。
我們都是香港教育制度下,教出來有獨立思想,不會只想求著數,搶成果的人,不 ...
香港核心價值是:  尊重,互相體諒,禮讓。如一心求利益,取著數,是不適合來香港讀書的,樓主請三思。

回覆:bb无身份证是没有机会入任何学校吗?

回覆:JoJo 的帖子

绝对认同

點解我覺得呢個post 似新會員自問自答多D
有咩用意?
United we stand, divided we fall.

回覆 lui 的帖子

此Grace=樓主=中介公司??
United we stand, divided we fall.

引用:就算我自己個小朋友去外國讀書都唔會蠢到搶

原帖由 BABA124 於 15-06-19 發表
就算我自己個小朋友去外國讀書都唔會蠢到搶人地福利仲問當地人點搶到啦! 仲要問"公立"學校!  何況我絕不會 ...
仲要話如果冇佢哋,香港D學校邊有人讀嗰下真係吹脹!

引用:应该建议入境处在审批居留权时设置一个广东

原帖由 gracejs 於 15-06-18 發表
应该建议入境处在审批居留权时设置一个广东话考试,不合格的一律不允许在香港工作生活,只会说英语的外国人 ...
因為英語是國際語言,聯合國開會也主要用英語的,而如果只說英語的外國人來講,會去讀國際學校

回覆:irene_the_pooh 的帖子

其實好多華僑,外國人都學中文簡體字,係香港都有國際學校係學simplify chinese onl'y  ! 父母為了子女讀書前途人之常情..請不要有分種族心態,人人平等!父母思維及想法對自己仔女好大影響!

引用:點解我覺得呢個post+似新會員自問自答多D+

原帖由 btrue 於 15-06-21 發表
點解我覺得呢個post 似新會員自問自答多D
有咩用意?

回覆 winnietingting 的帖子

其實 香港幼稚園&小學都吾係好夠位, 香港人吾需要你地支援啦 希望佢地能夠回國內讀書 吾好再黎香港爭

返大陸讀啦, 無身份証會俾警察拉, 明白嗎?

引用:Quote:原帖由+btrue+於+15-06-21+發表點解

原帖由 booxxjac 於 15-06-26 發表
好明顯係又一挑起中港矛盾o既膠post。。。

你呢條問題=打劫洗唔冼坐監一樣

只是路過,只見中港矛盾的確很深!可能是競爭對手,但大家都有子女,為子女謀求更好的選擇實屬無可厚非!我都會經常計劃將來如何把我的仔女送去外國,但如果人家如此排斥自己及小朋友,想必都會好難受!只是個人意見,不喜勿插!
‹ 上一主題|下一主題