用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手問,幼稚園咩都唔學考小學
go

新手問,幼稚園咩都唔學考小學

請問如幼稚園咩興趣班都唔學,只多讀課外書,課餘時去行山,去戶外活動,媽媽自己教(即冇乜portfolio), 係咪就冇機會考到好小學?

回覆:新手問,幼稚園咩都唔學考小學

Why not

可參考

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3004618&extra=page%3D4&__ncforminfo=cLV1vHBha5b15yXSNREJa2j1n-z7gxJlIMhX1gvM6QTwdUwBnd3ql3Sm-ESa5hvcZJZs6rkqiGzzQvahYS7Q3NXaIQKip7neuZv9ctJkFWUi6-wnD38NJg==

視乎你點定義好小學啦,如果你覺得睇下課外書去下戶活動對小朋友係理想生活,咁要靠學術好先考得入既小學仲係咪你理想學校?

如果學校想收績優學生省靚招牌,你又會唔會準備考入去?

如果家長成績先決,咁band one率高既小學梗係好小學
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

樓主呢個問題係假設學校係睇成績嚟收學生,首先有唔少學校係唔收portfolio (肯收又一定會睇哂?),另外要相信老師日日見住啲細路、係識得睇。做父母若果冇主見,只可以隨波逐流、亦唔好怨。

醒目開學勳章 王國長老

考學校99%都係人人有面試,多數係睇面試表現,呢樣肯定好緊要,portfolio除非勁到爆(五級琴,英、數國際考試又高級又高分之類)否則未必會破例。但當去到一d位學校只揀人in,有無portfolio就變得緊要了,這是我最近領悟的:一間幾受全港歡迎的小學,第一輪揀人叩門面試,我親戚非名幼無後台仲係000,有被邀請,相反有d揀過佢的申請人無收電話。除左portfolio我唸唔到第二個原因(除非學校抽籤啦)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

講得好啱,隨非係勁爆啦

小兒都係除學游水(私人,冇證書)外,冇任何興趣班,其他自己教,取向都係透過生活體驗學習。我相信面試上表現相當關鍵。

除以上各家長學校定位意見外,透過"玩樂"模式學習都好重要。我唔會天真地認為齋玩,遊山玩水就ok。

醒目開學勳章 王國長老

同意,自己教自家train同遊山玩水,係兩回事

引用:考學校99%都係人人有面試,多數係睇面試表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-17 發表
考學校99%都係人人有面試,多數係睇面試表現,呢樣肯定好緊要,portfolio除非勁到爆(五級琴,英、數國際考 ...
即係portfolio換面試入場券?

Lam3Tai  Not exactly.  發表於 15-6-17 11:15

Charlotte_mom 發表於 15-6-17 07:58
考學校99%都係人人有面試,多數係睇面試表現,呢樣肯定好緊要,portfolio除非勁到爆(五級琴,英、數國際考 ...
我個人認為, 其實 CERT 同 PORTFOLIO 都重要概. 相對地叩門會比較明顯. 因為唔係個個人都有機會面試, 點樣可以吸引到校長俾個機會, 就係靠依樣野.
有網友講過, 小朋友識飛, 都要搵個方法話俾校長知架, 校長見到你個小朋友咁特別, 咪俾個機會小朋友係佢面前表演一下, 如果飛得好睇概咪收, 唔好睇概就唔收.

醒目開學勳章 王國長老

我自己認為, 人地肯收, 點解唔交呢? 做份portfolio真係咁難? 多有多寫少有少寫姐
學校唔睇, 無野講丫, 最多side左d時間, 學校睇的話, 自己蝕底了

HaYi  agreed  發表於 15-6-18 19:32

引用:請問如幼稚園咩興趣班都唔學,只多讀課外書

原帖由 miss321 於 15-06-16 發表
請問如幼稚園咩興趣班都唔學,只多讀課外書,課餘時去行山,去戶外活動,媽媽自己教(即冇乜portfolio), 係 ...
絕對唔係,我仔仔日日屋企睇英文卡通及英文書,冇報任何課外活動,自己教佢考左二張starter and movers cert,加咪校内獎項,一様叩到全區最top個間小學,叩左三間,2間收,1間2nd,只要媽咪同心教,不需要好多cert, 一樣得。

所以自家教,都要識"教"
出面學,都要搵"學"

回覆:miss321 的帖子

唔會!我朋友個仔情況一樣,卻考到英華、SFA同KTS

引用:Quote:原帖由+miss321+於+15-06-16+發表請

原帖由 mikitsun 於 15-06-17 發表
絕對唔係,我仔仔日日屋企睇英文卡通及英文書,冇報任何課外活動,自己教佢考左二張starter and movers cer ...
其實都係要有cert,不過係質量問題,多cert未必好(非洲鼓D冇用?),最緊要啱用(英文Cambridge有用?)

一定有人百冇都考到好學校,但始終係minority.

引用:Quote:原帖由+miss321+於+15-06-16+發表請

原帖由 mikitsun 於 15-06-17 發表
絕對唔係,我仔仔日日屋企睇英文卡通及英文書,冇報任何課外活動,自己教佢考左二張starter and movers cer ...
其實我意思就係唔想係幼稚園階段參加任何考試/比賽,自己教令小朋友愉快學習。當然我明白面試表現很重要,我心想,即使一個小朋友周身刀,並不代表與人相處有禮,答問題對答如流。儲portfolio如非必要真的唔想做,但有家長說學校睇portfolio揀人In,  呢樣真係要考慮下。

引用:Quote:原帖由+mikitsun+於+15-06-17+發表絕

原帖由 miss321 於 15-06-17 發表
其實我意思就係唔想係幼稚園階段參加任何考試/比賽,自己教令小朋友愉快學習。當然我明白面試表現很重要, ...
咁就要睇家長你點教啦!我仔仔也是愉快學習,考movers對佢無難道,因為佢自然吸收,跟本唔當考試咁考,佢當玩咁做卷,考完都重話要上網玩movers既題目,只係當玩咁考一張卷,媽咪又有cert係手,佢又唔覺辛苦有咩問題?

從這兩星期的叩門經驗總結, cert還是有一兩張在手, portfolio 還是要花些小時間complile, 先可能有入場劵。而家叩親門都三、兩百人,真是有'cert 用到時方恨少'的感覺。