用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 荃灣思源係咪好勁?
樓主: Wonderlady
go

荃灣思源係咪好勁? [複製鏈接]

回覆:荃灣思源係咪好勁?

其實大家對石小咁有言論,咁大家就考慮清楚了,把機會留給想入的人,年年看到111 或1111都入唔到的真係大有人,而人數亦真係不少呢,看到都心痛!!

醒目開學勳章

引用:其實大家對石小咁有言論,咁大家就考慮清楚

原帖由 wai_chai_2000 於 15-07-01 發表
其實大家對石小咁有言論,咁大家就考慮清楚了,把機會留給想入的人,年年看到111 或1111都入唔到的真係大有 ...
認同。家長去了簡介會,親身問完讀緊的家長。覺得石鐘山不是你那杯茶,就留返俾想飲呢杯茶的家長。年年好多人想入都入唔到。

引用:Quote:原帖由+wai_chai_2000+於+15-07-01+

原帖由 開心小花 於 15-07-01 發表
認同。家長去了簡介會,親身問完讀緊的家長。覺得石鐘山不是你那杯茶,就留返俾想飲呢杯茶的家長。年年好多 ...
各有所好,每年我識好多家長都111比石鐘山,甚至跨區都揀佢,非君不嫁。 如果小朋友谷得嘅咪ok囉,起碼地點位於私人屋苑,校舍又新,比起荃天,柴天,天佑, 海官,全完都唔錯嘅。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

揀學校真係各個家長,各有所好。總之揀間適合自己小朋友的學校啦。

引用:Quote:原帖由+小小車厘子+於+15-06-17+發表

原帖由 tammyhw 於 15-07-01 發表
原來有啲咁嘅事,請問幾時講同幾年級開始?
由小一已經開始,信不信由你們,始終各人觀感唔同,有人喜歡A校,也有人不喜歡A校,挑選適合自己小孩的才是才實際,有D學校門面功夫做到十足的.....或者大家放學時可以多D問下家長及同學,聽到不如親身感受,祝大家好運可以入讀心儀學校。

引用:Quote:原帖由+tammyhw+於+15-07-01+發表原

原帖由 小小車厘子 於 15-07-01 發表
由小一已經開始,信不信由你們,始終各人觀感唔同,有人喜歡A校,也有人不喜歡A校,挑選適合自己小孩的才是 ...
石小好似無分精英班,下午分班上那種叫DHA,有中英數,每年級用生果來分唔同组,成績接近的同一組來做練習活動。同分班無関係的。至於底的1/3同學不被関注,我無聽過也不太清楚,所以問下幾時講,等我可以了解一下。

url=http://www.TickerFactory.com/]

引用:Quote:原帖由+小小車厘子+於+15-07-01+發表

原帖由 tammyhw 於 15-07-02 發表
石小好似無分精英班,下午分班上那種叫DHA,有中英數,每年級用生果來分唔同组,成績接近的同一組來做練習活 ...

小一至小三全級都是普中教,家長會校長講過,小四會分普通話和廣東話,普通話掌握無咁好的同學,在小四會改為廣東話教,原因好似係唔好因語言而影響成績。 呢個是上年低年級家長會的資料,之後有沒有更新我就不太清楚了

url=http://www.TickerFactory.com/]

引用:+本帖最後由+tammyhw+於+15-7-2+22:29+編輯

原帖由 tammyhw 於 15-07-02 發表
石小四年级開始分精英班。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

請大家不要在此談論石鐘山了,我雖然對石小冇太大好感,不過學校同學生要睇夾唔夾到,夾到就好了,另外,也不想石小家長不高興。完。

荃灣真係難揀

‹ 上一主題|下一主題