用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
樓主: mikepanda
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

回覆:mikepanda 的帖子

我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月識得睇鐘正點。我覺得佢對英文文字比較敏感,可以自己讀到從來無教過佢既字。宜家可以自己讀小二英文書,成本ort stage 6可以自己讀晒。宜家要幫佢報出年K1,請問有咩學校比較適合?

引用:我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目

原帖由 wendyb1121 於 15-09-01 發表
我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月 ...
嘩,22個月,即係未夠兩歲,已經識識stage 6 Oxford reading tree?? 點解會識?你讀一次,佢就記得個音?本身native english???

回覆:Wonderlady 的帖子

女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就記得,同埋有d字未教過佢,但唔知點解佢自己會識得讀。

引用:女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就

原帖由 wendyb1121 於 15-09-02 發表
女女母語係英文,好多字我之前讀過一次佢就記得,同埋有d字未教過佢,但唔知點解佢自己會識得讀。

...
你女女好叻呀

你有教 phonics? 如果有,佢地會自己讀到架😊

我仔仔讀ORT, 去到條 magic key 就停左,應該係唔 岩key

回覆:gingerm 的帖子

無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估到大概點發音。我估係因為magic key 開始,字同頁數多左,所以小朋友無耐性。我女都係,有時一本分兩次讀。

引用:無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估

原帖由 wendyb1121 於 15-09-02 發表
無教過phonics,可能d英文字讀讀下,就會估到大概點發音。我估係因為magic key 開始,字同頁數多左,所以小 ...
我仔成日要我解釋點解要變細入去屋入面

如果topic 喜歡都會讀下既,但就無之前咁大興趣

你女女仲喜歡其他咩書呢?

引用:Quote:原帖由+wendyb1121+於+15-09-01+發表

原帖由 Wonderlady 於 15-09-02 發表
嘩,22個月,即係未夠兩歲,已經識識stage 6 Oxford reading tree?? 點解會識?你讀一次,佢就記得個音?本 ...
點解你會比ORT 6佢睇?讀到唔等於理解到。once佢自己拼讀到,其實乜書都讀到!我仔一樣,PN已讀到英文。現在普通話都自拼了。但我返而比返picture book 佢,有時叫佢story telling without reading any single words , 因為佢對文字太敏感,對圖解相對不敏感,這對理解能力和想像力有影響!

回覆:gingerm 的帖子

入左屋入面先有唔同既adventure丫嘛 哈哈
我其實無買好多書比佢咋 同埋 I can read. 佢好鐘意睇ort, 成日都話要kipper story。仲有咩其他好書可以介紹?

回覆:iamadc 的帖子

因為佢讀完一個stage 再一個stage讀落去。咁我都會解釋個故事同埋個字係咩意思既. 佢讀完一頁,我會問返佢咩係邊度,佢做緊咩,點解會咁樣,佢都答到,所以佢都會明。

回覆:mikepanda 的帖子

想問問你哋係咪專登book健康院做測試嘅呢?

回覆 wendyb1121 的帖子

應該冇咩邊間真係適合 最緊要返D好玩既學校,唔係佢可能會嫌悶唔肯返,到時要諗轉校就麻煩。個人經驗

回樓主: 你仔仔應該都唔使栽培架啦,反而係家長,要睇多D育兒書,持開放態度去教佢,因資優小朋友好有自己諗法,家長要理解佢地有時唔係咁易。同埋盡量陪佢學習,自己都要努力吸收知識,先可以應付到佢D好奇心,同埋唔係第時大左好易冇話題

回覆:S-Kwok 的帖子

我仔雖不算(我個人認為),但我對樓主講法好有同感

wendyb1121 發表於 15-9-1 15:39
我女22個月,同你仔情況差唔多。不過對數目字無你仔咁敏感,佢可以認到100,不過淨係可以數到60。早一個月 ...
可以考慮下跑馬地寶血呀, 佢地教得唔深, 但玩得好開心.同埋陪養創造力不錯 如果小朋友有自學能力,可以當返學係玩, 在家先學返其他野. 學校每個學期有大綱,你唔教學校教的,咁囡囡就唔怕悶.

老師好有愛心,K2已經每個都識分配時間,老師比小朋友自己抄當天功課題目,自己拿茶點比自己食,自己選時段去上英文堂 (分3小班上,其他就畫畫,食茶點,玩). 功課創作詞語同畫畫題目好多時係小朋友分組討論,舉手提議,再全班投票決定的. 每個小朋友都好鐘意返學, 情緒控制和自律都好.

識人部分領域資優,讀完比較好的方面無壞影響, 比較差的和情緒有好大改善.
去間開心幼稚園而有興趣學習好似比教得深更好.

加油!

請問樓主小朋友而家發展去到咩進度?

iamadc 發表於 15-9-3 07:00
點解你會比ORT 6佢睇?讀到唔等於理解到。once佢自己拼讀到,其實乜書都讀到!我仔一樣,PN已讀到英文。現 ...

"...對文字太敏感,對圖解相對不敏感,這對理解能力和想像力有影響!"  <---- SAME SAME, 點算好? 完全唔鍾意看圖說故事 !!

引用:請問樓主小朋友而家發展去到咩進度?+

引用:Quote:iamadc+發表於+15-9-3+07:00+點解你

原帖由 準媽咪 於 16-07-20 發表
"...對文字太敏感,對圖解相對不敏感,這對理解能力和想像力有影響!"
我仔的case 就係不斷同佢picture book (K2), 教返佢看圖畫,我覺得對理解能力有幫助。但佢現在又無之前對文字敏感,不是看字海書那種。但小朋友已上小學的話,好多都已經過度看小說之類,我仔還細,未知會點。可能比漫畫?好似老鼠記者都有漫畫,我仔都鐘意。

iamadc 發表於 16-7-21 09:59
我仔的case 就係不斷同佢picture book (K2), 教返佢看圖畫,我覺得對理解能力有幫助。但佢現在又無之前對文 ...

升小三喇
K3 時開始睇老鼠英文版, 現在睇中文版, 但佢中文進步得比較慢 !!
多傾計, 叫佢形容下學校生活都似有幫助, 但中文作句仍然系最低分既一科 !!

引用:如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同

原帖由 小曳人 於 15-06-16 發表
如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同儕支援小組,有分中小學,相信你有興趣的話,參與小學組都得
不 ...
如何參加家長分享的組別?有IQ去report就可以申請嗎?