用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
樓主: mikepanda
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [複製鏈接]

mikepanda 發表於 15-6-21 14:37
他份人好固執,話甘就甘,都幾難改變佢諗法。好容易發脾氣,真好多口水先搞得掂。有時罵到佢喊問佢有無錯好 ...
在這問題上,係可以發展小朋友嘅同理心,專重小朋友嘅觀點,小啲用大人嘅強勢去判對錯,多一啲表達父母及大人的感受,難處,忍耐一下,情緒掌握要時間磨煉。尷尬場面,是普遍新手父母嘅第一度關卡,但亦是成年人為子女犧牲的第一步,無對錯,只係夫婦組織家庭共同成長的一種經歷;管控好怒氣,喝淡水,放鬆,調節呼吸,靜十秒,想一下喜歡的事,再處理,或者會有新嘅體會。

師說有好多豬頭骨跟, 上協康个網睇下有幫助

老師說資優有好多豬頭骨跟, 上協康个網睇下有幫助

健康院姑娘又唔係專業評估,用"肯定"來和家長說,未免太不負責任了。

引用:老師說資優有好多豬頭骨跟,+上協康个網睇下

原帖由 Hailey88899 於 15-06-24 發表
老師說資優有好多豬頭骨跟, 上協康个網睇下有幫助
因為上天好公平,比咗啲嘢你,就要你揾啲嘢交換

準媽咪    發表於 16-7-20 20:19
MASAYA    發表於 15-6-25 12:51
Lam3Tai  Exactly true.  發表於 15-6-25 08:18

回覆 Anniemun 的帖子

yes健康院姑娘........都不是專業, 建議樓主搵專業評估啦.

由於學校經常投訴仔仔,又建議要去導,所以4月份我地去做左智能評估,佢I Q有137,特別係數理科學最強有144,而家頭痕緊搵學校,大家有無意見呢?佢現時讀九龍塘官立,佢本身都有少執著,但只要有耐性同佢解釋件事,佢亦會接受,至於社交唔係特別好,因為佢成日好大意同大動作整到同學,好多時係因為呢啲問題比同學人老師話! 而家好煩惱,搵左幾間學校都無位,而家剩下禮賢會等消息~十級煩惱呀~都唔知咩學校啱佢,見佢呢兩年都讀得好辛苦,唔想再係咁樣所以要好小心選擇……求大家意見,謝謝!

回覆 cubieyeung 的帖子

大動作整到同學這問題不能靠轉校解決的啊。首要是處理好行為問題,操行分低的話,好難轉到好學校。

資優孩子正常是不會整到同學的,最多是上課搞事阻老師教書。會不會有其它問題?
for every one criticism, three positives must be given.

小曳人 發表於 15-6-16 10:42
如果方便的話,可加入資優教育學校嘅家長同儕支援小組,有分中小學,相信你有興趣的話,參與小學組都得
不 ...
請問如何加入呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

idy926 發表於 15-7-20 16:14
請問如何加入呢?
上HKAGE 網站 > 家長園地 > 家長學堂 > 課程申請 > [size=1em]朋輩支援小組
http://www.hkage.org.hk/b5/parent-programme/upcoming-events

暫時放緊暑期,應該8月會有新資料
小學組聚會一般响每個月第一個星期三 7:30pm
由九月到下一年6月

恐龍家

cubieyeung 發表於 15-7-20 13:43
由於學校經常投訴仔仔,又建議要去導,所以4月份我地去做左智能評估,佢I Q有137,特別係數理科學最強有1 ...

點解要轉校? 讀緊間學校沒有支援嗎?  轉校都要操行同成績好先有機,而且問題不會因為專校而解決的。

小曳人 發表於 15-7-20 17:39
上HKAGE 網站 > 家長園地 > 家長學堂 > 課程申請 > 朋輩支援小組
http://www.hkage.org.hk/b5/parent-progr ...
Thanks

回覆 lillymarie 的帖子

hi lillymarie
其實阿仔都係成日阻住老師上堂架,因為佢好鐘意發問,啲老師覺得佢好煩,佢又覺得呢老師教啲嘢好悶,咪諗啲問題問老師囉! 至於佢大動作係因為佢做事好急,成日上堂成枱面都係紙,因為佢覺得悶,自己就攞紙出來畫下啲機器嘢,啲紙又成日跌落地,咁佢彎身執果時咪撞到人,啲人咪話佢囉~其實仔仔都上梗一啲課程教佢面對輸赢,成日唔輸得情緒管理架喇……

hi Anniemun
其實校係因為想搵一間老師有愛心嘅學校,佢而家間學校無支援,同佢地講左仔仔嘅情況,校長話盡量用有限嘅資源去幫佢囉,因為始終係官校喎~例如係課室放左啲資優數學,兒童科學咁囉~佢成績剛剛學期全級第四,操行B囉~不過我係出面都有比仔仔上一啲情緒管理嘅課程架!

引用:回覆+lillymarie+的帖子 hi+lillymarie其

原帖由 cubieyeung 於 15-07-21 發表
回覆 lillymarie 的帖子

hi lillymarie
請問小朋友幾年級?

引用:回覆+Anniemun+的帖子 hi+Anniemun其實

hi Anniemun
我阿仔轉過,發現所有學校必定有好有不好,我有時間PM你告知好壞詳情!

講真,如果要轉校,要揀間比現校更好的學校才好轉。轉去一間在教學程度和學生水平都接近你仔的學校才有意思,不然覺得悶的問題仍會繼續出現。
另外,看看有沒有一些數學或學術比賽讓他參加,拿些證書。他有沒有甚麼興趣或者特異功能?轉校若單靠成績和一個B的操行,其實不容易突圍而出。轉校是人家揀你,你要俾D理由人地點解要收你個仔。你想想,好多時學校可能只有幾個位,但想轉校的人却幾十個,個個都係名列前茅,品學兼優的學生。容易給你轉到的學校,都要想想會否比現在的情況更壞。

for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+Anniemun+的帖子 hi+Anniemun其實

hi Anniemun
我不評論資優那方面,我講一下學校方面,香港學校,學術高的,多數愛心少,有愛心的,多數學術比平均低,一間學校,或一位老師,並不容易兩者兼顧,上堂有幾多時間,老師又要慢慢誘導學生行為,又要追趕課程,有心的老師也不易做到,惟有課程較輕鬆的學校才較有可能。不過,如果學術深嘅學校,能令小朋友不再悶而攪東攪西,都有可能,但如上面的意見,要轉校唔易,尤其學術高學校,無咁易收插班。

bbJP  very true  發表於 15-7-23 03:24

就算轉到間真係個個老師都好有愛心的學校,如果課程內容淺的話,你仔一樣會出現類似問題的。
我從我自己個仔的經歷明白到,他們其實是需要一班能力接近的同學。老師教學進度好視乎班上整體同學的表現,如果個個都好快學識,老師就會教快些。如果大部份學生都唔明白,就會講多幾次。如果只有你自己一個人明白哂,又成日問埋D人地聽唔明無興趣的問題,咁就會引起老師和同學們的反感。我仔讀小學時就係成日要等D同學明白,當他去到間精英中學後就不再呻悶了。他發現同學們都比他學得快,問題亦問得更有深度。

回覆 zngo 的帖子

多謝你意見呀~我真係無哂方向架! 有時都唔知左係好定唔好……不過今日又收到電話話唔收阿仔~真心講有啲灰……一係就無位,有位見果啲阿仔表現又唔好……都放棄了!
‹ 上一主題|下一主題