用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
樓主: mikepanda
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [複製鏈接]

回覆 zngo 的帖子

小朋友今年9月升三年級呀~

引用:回覆+zngo+的帖子 小朋友今年9月升三年級

原帖由 cubieyeung 於 15-07-21 發表
回覆 zngo 的帖子

今年三年級轉吾到就死心吧!就算有學校收,都真的有以上媽媽講的問題,老師亦因不是看著小孩一年級成長,會不太認識及了解小孩而誤會小孩子,其實你九龍塘官小已經算好的了,除非轉到神校否則壞多於利!

過來人,今日望返轉頭。最重要係正面樂觀性格,良好的品格,有同理心。学術,你可放心佢会不断自学。但要搞好EQ,人際關係包括同齡。多接觸大自然,多安排羣体生活,多運動及户外活動。多搞d儍野說笑話,培養幽默感。將來是他減壓的源頭。
至於固執,似乎是必然的。處理得當,会隨年紀增長而變得比較flexible.如果家長自小說正面的話,多讓他明白別人的感受,佢对他人和事都存正面及感恩的態度,將來入到小學中學都唔会大多問題。因為佢好快會sense到其他人包括父母和老師都冇佢咁叻。我見有些資優生会变得自傲,不可一世,認叻,老師同學都唔鍾意,好多問題会發生。好在我仔性格內歛,同埋自幼稚園遇到好老師,对老師对其他人好正面。所以就算覺得返学無聊,但学校生活好开心。

Anniemun 發表於 15-6-24 18:24
健康院姑娘又唔係專業評估,用"肯定"來和家長說,未免太不負責任了。
講心果句,我都肯定樓主的孩子係資優。

bbJP 發表於 15-7-23 03:26
講心果句,我都肯定樓主的孩子係資優。

我地只係在討論區講下,肯不肯定沒關係。但健康院姑娘,又不是專業評估,和樓主說"肯定"二字,所以我認為太不負責任了就是這樣。

同意樓上所講,其實小朋友好快就會發覺自己邊方面較突出,唔多唔少會出現"我叻D"或"你咁都唔識" 0既心態,教導謙虛好重要,如果唔係冇朋友。

阿仔好鍾意同大個佢0既玩,同大人相處當然冇問題,同大佢幾歲0既(如小學),就容易出現唔協調,如人0地會"嚴"佢細,佢就會唔開心,同同年紀又鍾意"整蠱"人。其實,人際關係都係好需要重要一環。

準媽咪  鍾意"整蠱"人 <--- 我仔都系啊 ! 系性格還是資優原因呢 ?!  發表於 16-7-20 20:28

Anniemun 發表於 15-7-23 08:07
我地只係在討論區講下,肯不肯定沒關係。但健康院姑娘,又不是專業評估,和樓主說"肯定"二字,所以我認為 ...
明白,可能佢地用字宜小心一點,不過佢地都係憑經驗真心分享。比我估計,坐底140,應該唔止。不過都係果句,父母由今天开始,要注重品格,態度的培養,人際关係,正面樂觀的性格。不宜过份著眼於'.佢做到d咩'上面,亦不宜过份培養学術。資優加虎媽是悲劇的開始。

引用:我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背

原帖由 mikepanda 於 15-06-15 發表
我個仔今年三歲零四個月,一歲嘅時候識得背A-Z大細楷,一歲半識得用英文由1讀到100,兩歲識加減數,兩歲半 ...
我個仔同你個仔有D似,但你仔仲勁。我仔上咗小學反而低B咗,有返DD童真,可能返全日和小朋友相處時間多咗有關。幼稚園時,他的確已經「贏咗起跑線」。但現在,當其他小朋友都起跑,他在同輩的優勢越來越少。你好好把握個天俾機會你小朋友比人早起跑,為他選擇一間合適的小學!

bubuG 發表於 15-8-22 23:10
我個仔同你個仔有D似,但你仔仲勁。我仔上咗小學反而低B咗,有返DD童真,可能返全日和小朋友相處時間多咗有 ...
想請教一下,幼稚園開心d定小學開心d?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:bubuG+發表於+15-8-22+23:10+我個仔

原帖由 MASAYA 於 15-08-23 發表
想請教一下,幼稚園開心d定小學開心d?
真係唔識答。

醒目開學勳章

bubuG 發表於 15-8-22 23:10
我個仔同你個仔有D似,但你仔仲勁。我仔上咗小學反而低B咗,有返DD童真,可能返全日和小朋友相處時間多咗有 ...

之前你有無早教?

引用:Quote:bubuG+發表於+15-8-22+23:10+我個仔

原帖由 CALVEN 於 15-08-23 發表
之前你有無早教?
如果教佢A for Apple, B for Boy ,C for Cat,D for Dog  叫早教,咁有「早」教😀。另外,我們有伴讀📚,他從中吸收不了知識。

講起跑步,開頭領先其實無乜意思,最緊要是過終點那刻。

有些人一開始就帶頭在先,但到臨近終點時,人家突然發力往前衝,自己却無力追上,眼巴巴地看着人家超前過終點。主要是本身耐力不夠。所以著眼的不是起跑時領先幾多,而是本身有幾多實力。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:講起跑步,開頭領先其實無乜意思,最緊要是

原帖由 lillymarie 於 15-08-23 發表
講起跑步,開頭領先其實無乜意思,最緊要是過終點那刻。

有些人一開始就帶頭在先,但到臨近終點時,人家突 ...
最重要係耐力和勤力。

長跑唔係齋跑,當然耐力好重要,但節奏同適應能力都係決定性,如果家長或老師係教練角色,要制定策略分析路況同對手,跑手要明白策略認同分析,唔係只負責執行,死操個個都做到,但成績唔係個個都出到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生

想問下小朋友那麼叻,會不會更不想面對失敗?如只回應有對錯的問題,就算係乘除數和負數,都好有好奇。但對開放式問題,如假設你要做一日大人,會點?就唔想答?

iamadc 發表於 15-8-25 15:28
想問下小朋友那麼叻,會不會更不想面對失敗?如只回應有對錯的問題,就算係乘除數和負數,都好有好奇。但對 ...
最近睇緊一個叫做MBTI personality test,發現原來不同性格的人會有不同做事的方式。
你提出的問題,除了可能和孩子不想面對失敗之外,亦可能和他的性格有關。

我曾私底下問我仔仔將來想做甚麼。他那時10歲。他很苦惱地說:「我怎知道?為何妳會認為我知道我10年後會做甚麼?我才10歲,妳認為我可以預知將來嗎?」。

朋友問仔仔他覺得讀緊的中學如何。他笑笑口說:「好難答喎!甚麼叫做如何?」
我解釋:「你覺得好唔好?」。
他答:「好或不好的定義是甚麼?我不知道妳在問甚麼?」。

for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+zngo+的帖子 小朋友今年9月升三年級

原帖由 cubieyeung 於 15-07-21 發表
回覆 zngo 的帖子

我小朋友都係普通區內熱門小學,小朋友都有時話好悶好無聊,這還是按成績平均分班。
但學校行小組,叻的同學要付責比較普通同差的同學。從中小朋友要學習包容,忍耐,同理心及領導。我覺得這些也是比學術重要的,對小朋友係另一個學習。
有時不要太追求學術而忽略咗佢哋周圍仲有其他的學習。
我成日解釋比佢知,就算你有幾叻,若得你一個人係無用的。
上堂悶,要學點忍耐,專重,這也是學習。

請和他有好好的關係,我個IQ140的學生,讀讀下HKU,話quit 就quit!

引用:請和他有好好的關係,我個IQ140的學生,讀

原帖由 superdickdick 於 15-08-30 發表
請和他有好好的關係,我個IQ140的學生,讀讀下HKU,話quit 就quit! ...
點解?成長過程有什麼注意?

‹ 上一主題|下一主題