用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血會上智英文書院
樓主: tpmon
go

寶血會上智英文書院 [複製鏈接]

wing214 發表於 15-7-7 00:33
補充多少少,當年F1至F3每班約44人,F3至F5每班3x人,F3成績被迫離開嘅同學會再經教署電腦抽籤,有d去St Cl ...

wing214師姐,
希望小女也有你的恆心和毅力撑到上中六及大學!  

引用:我正在幫仔仔研究吓小學,路過呢個帖,所以

原帖由 wing214 於 15-07-06 發表
我正在幫仔仔研究吓小學,路過呢個帖,所以講幾句。。。
我而家2x歲,當年讀聖多馬小學考入上智,其實我媽 ...
同你走過差不多嘅路

今天我係proud of佢教識我地要心地好,要有責任感。

yiu_mimi    發表於 15-7-10 12:10

我識的上智妹, 真係個個都好叻, 好多由基層變中上層.

yiu_mimi    發表於 15-7-10 12:10

醒目開學勳章

回覆:寶血會上智英文書院

我比你們更年長,是已經差不多40的上智妹了。當年的上智女生多是死讀爛讀,我好開心聽到現在學校推行自主學習。其實提早訓練自主學習對日後升讀大學以及考取更高專業資格十分重要,終身受用。我覺得以前的上智和神校如女拔的有什麼分別呢? 最明顯是上智女生多是埋頭苦讀型乖乖女,而神校女生是自主學習,有獨立思考能力,思想上會有不一樣。

引用:我比你們更年長,是已經差不多40的上智妹了

原帖由 jelly-pudding 於 15-07-09 發表
我比你們更年長,是已經差不多40的上智妹了。當年的上智女生多是死讀爛讀,我好開心聽到現在學校推行自主學 ...
同意,以前真係死讀,欠左少少活潑。
到我入左中大,眼界開闊左好多。
但我也感謝母校train我嘅語文能力同認真學習嘅態度,所以配合大學著重思考,就相德益彰了。
我自問不算是個成功人士,但起碼可以安居樂業,生活心靈滿足。

yiu_mimi    發表於 15-7-10 12:11

哈哈!我都係上智舊生,3x歲,路過呢度,因為我都想囡囡第時讀返上智。我當年讀村校名列前矛,但入上智變左考尾二,真係好唔開心。好多好叻既同學 ,校風好好,同學閱讀風氣好。英文會話似外國返黎的學生 。就算升唔返原校中六,我係大學見到好多校友。 所以我好開心自己讀過上智! 亦希望囡囡第時可以讀上智😁 (雖然而家仲係幼稚園)

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+15-07-09+

原帖由 青青河邊草 於 15-07-09 發表
同意,以前真係死讀,欠左少少活潑。
到我入左中大,眼界開闊左好多。
但我也感謝母校train我嘅語文能力同 ...
青青河邊草好叻呀,上智+中大畢業,肯定是職場女強人。

回覆 tpmon 的帖子

我兩個仔都是從荔枝角天主教小學畢業的,故對他們母校的情況較關注及了解,荔天每年都約有十個升讀上智的。

引用:回覆+tpmon+的帖子 我兩個仔都是從荔枝角

原帖由 twcho 於 15-07-09 發表
回覆 tpmon 的帖子

我兩個仔都是從荔枝角天主教小學畢業的,故對他們母校的情況較關注及了解,荔天每年都 ...
twcho, 在深水埗區,除了長天和銘賢,其他都是女生的世界。

是的,深水埗Band 1男仔真係冇乜選擇,所以我兩個仔都是升了深水埗區以外的中學。

twcho 發表於 15-7-9 18:30
是的,深水埗Band 1男仔真係冇乜選擇,所以我兩個仔都是升了深水埗區以外的中學。 ...
請問你仔仔去了边間中學, 是扣門區外嗎? 我仔都是荔天讀緊

非常開心,可以聽到咁多上智校友陳述母校的點滴,實在感激你們,謝謝!

醒目開學勳章

引用:哈哈!我都係上智舊生,3x歲,路過呢度,因

原帖由 pulirula 於 15-07-09 發表
哈哈!我都係上智舊生,3x歲,路過呢度,因為我都想囡囡第時讀返上智。我當年讀村校名列前矛,但入上智變左 ...
希望剛剛派到的小妹妹努力讀書,珍惜和享受在上智和學習的時間。

我都想我的小孩將來可以讀上智,可是,我生了個兒子啊!為此,我搬到了港島,今年升小一了。

YmOra  感受到你份對上智的愛.  發表於 15-7-10 15:27
twcho  孟母三遷  發表於 15-7-10 11:38
‹ 上一主題|下一主題