用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀深水埗小學派英華女學校機會
樓主: tpmon
go

讀深水埗小學派英華女學校機會   [複製鏈接]

TuenMunResident 發表於 15-6-18 00:50
我唔係一個打七個,而係大家討論,都係講事實!

好似社經地位同學業成績既關係,我真係唔知無咩人知!而大學已 ...

Banding 係有地区同全港之分,但SSP既8隻位同CW既100隻位边个影响大d?你話去in自行个堆人質数有问題,但自行不限SSP同学去,少左CW区唔代表0呀~多出黎既位,亦唔係俾哂SSP区同学,九龍各区同新界区同学都会去,你話去自行既質素都下降,就係—竹篙打埋九龍同新界区既同学。就上年共10个SFA KTS APS同学入YWGS, 佔自行1/5有多,呢班同学会差得去边呢?要討論唔洗句句用!禁样会柔和d~

ABC-DAD  佢唔似係想同大家討論啲咩喎  發表於 15-6-18 10:57

回覆:Yanamami 的帖子

支持 Yanamami.

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+johnnywalker+於+15-6-17+12:4

原帖由 johnnywalker 於 15-06-17 發表
因為「臨時」,過幾年橫掂都要搬番去,廢事轉黎轉去太麻煩,亦免得學生家長混亂。
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
無錯,我上年聽簡介,出自校長口

引用:這位TuenMunResident+很不尊重Yanamami+和

原帖由 tpmon 於 15-06-17 發表
這位TuenMunResident 很不尊重Yanamami 和深水埗的街坊。若你識貨,英華男校多年前都是從九龍塘牛律道搬到 ...
其實我個人最欣賞英華女校不轉直資,又走入深水埗,簡直是"道成肉身",值得鼓掌

subb    發表於 16-5-20 11:41
like_travel    發表於 15-6-18 15:40

我倒想睇下本地嘅研究報告,畢竟取樣本係有分別

升左中嘅家長會唔知有分地區/全港排名?
呢樣都唔使擺出嚟研究嘩?

hkpapa852  有機會有D係唔知, 但應只佔極少數  發表於 15-6-18 11:14

引用:升左中嘅家長會唔知有分地區/全港排名?呢

原帖由 ABC-DAD 於 15-06-18 發表
升左中嘅家長會唔知有分地區/全港排名?
呢樣都唔使擺出嚟研究嘩?
不排除有有部份已升中家長仍不清楚banding,但大部分有升中經驗的家長、在EK內的會員朋友尤其老經驗的經常無私熱心幫忙和給予建議的一定清楚banding。
只是有人不跟據樓主而發言和協助解決疑難,反而不停挑起乜乜比較和質疑我們這些"長者"會員,尤其我們已多次導出收生質數比以前差是全港性但有人似乎避而不見不談,還繼續重復乜乜比較。

CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

唔確定升中時自己小朋友嘅十足banding會有,唔知有分開地區band. 同 全港band,就未必多。不過大家多數懶得去回啲唔算問題嘅問題啩。

hkpapa852 發表於 15-6-17 13:13
抱歉, 我係灣仔區家長, 我從來無為華仁要搬走而嘈.

見咗你地討論咁耐, 我只係諗到一樣野 --- 丁蟹心態
like_travel 丁蟹 ?我唔明

你無睇大時代咩?
除咗丁蟹, 仲有邊個可以將自己講既野當晒係真理, 其它人講同做既野一定係錯/有問題? 同自己意見唔同又一定係佢錯?

明白未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-18 14:33
like_travel 丁蟹 ?我唔明

你無睇大時代咩?
原全明白,我而家先睇番大時代。

我以為您說...............

中三怎樣可以進英華?

回覆 梨花散 的帖子

上英華校網有資料

Application for Admission to S2 and S3 (2016-2017) Application Period : 16 May – 6 June 2016 Applicants are required to submit the following documents by post or in person to the school(Decanting address : 101 Castle Peak Road, Sham Shui Po, Kowloon) An application letter with contact phone number A copy of school reports of recent two years One self-addressed and stamped envelope Selected applicants will be invited to sit for a written test in late June. Application results will be announced in early July. Please call the school office at 2546 3151 during office hours for any enquiries.

http://www.ywgs.edu.hk/html/latest2.htm

回覆 TuenMunResident 的帖子

台灣同香港唔同,地區大小同社會結構唔一樣,
唔能夠直接比較,
但係家庭對小朋友投入嘅資源的確會對小朋友「學力」有影響,
只係比例唔係每投入一蚊,學力就必定會成長幾多點;
而且資源唔一定係指錢(雖然呢個最易衡量同方便轉換成其他資源)

5kin 發表於 16-5-22 18:25
回覆 TuenMunResident 的帖子

台灣同香港唔同,地區大小同社會結構唔一樣,
多咗錢放落子女度,唔代表成績一定會好。如果多錢就得,點解近年都唔見有出現富家子弟做狀元?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TuenMunResident 發表於 15-6-17 11:40
原來你仲唔明地區band 1同全港band 1 .....無野啦!你當我無講過啦!
其實Yanamami幾時有講過唔明派位分全港性band 1同地區性band 1,似乎係你自己自說自話多D

回覆:hkpapa852 的帖子

不少富家子弟子女,就算讀local school 的,中四已走佬去了外國。

有額外資源,小朋友又夾,
當然事半功倍;
但係如果唔夾,功效唔顯著之餘仲可能有反效果。

屋企無額外資源比到小朋友,
莫講話另類/創新方法去協助小朋友提高學力,
連傳統多人次成應用都嘅方法都無得嘗試,
只能靠自己實力,呢個係事實

有錢人家出唔到狀元,
小朋友本身可能唔係考試能力出眾,
亦有可能d資源放錯咗地方,唔夾小朋友,
壓力過大造成反效果都有可能

香港本身最窮嘅返而有額外資源,
真正無額外資源嘅家庭係中間偏下嘅階層,
又窮唔晒又無乜閒錢,
所以更加要善用手上嘅資源,
唔好人云亦云

hkpapa852 發表於 16-5-23 08:25
多咗錢放落子女度,唔代表成績一定會好。如果多錢就得,點解近年都唔見有出現富家子弟做狀元?
...
唔好意思, 真係有D唔明。

咁其實地區banding大家都係靠估, 咁點樣可以估到自己既全港banding呢? 如果自行時想考神校, 無個神banding都唔好試啦, 得兩個quota, 但好難估喎。因為見有其他帖, 有家長話學校老點佢OK, 點知小朋友連SPC都無得in, 恨得牙癢癢, 直指中學自行會與小學名氣掛勾。如果學校唔出名, 以前無前人入過, 咁邊個敢做先頭卒?

little_yolky 發表於 16-5-23 11:52
唔好意思, 真係有D唔明。

咁其實地區banding大家都係靠估, 咁點樣可以估到自己既全港banding呢? 如果自行 ...
自行?

據知,中學只會從教局裏得到申請學生的呈分次第...中學憑甚麼選取學生做INTERVIEW,就間間唔同.

全IN的話,大家都有機會
揀IN的話,就要睇中學取向:例如齋睇成績...就會憑呈分次第;考慮特殊技能的,就睇學生有幾多才多藝.

全港BANDING?當然靠估啦.其實自行時,都未有呈三成績,可以估得有幾準喎
甚麼有得IN/冇得IN...如果你IN嗰間,咁啱有好多人揀,又叻過你(呈分次第),學校又唔係全IN(睇成績),咁就未必關小學名氣事啦

都係嗰句,就算幾鐘意間學校,都要先了解中學收生要求,再看看自己子女有冇機會,先可以善用兩個自行QUOTA.

papa71 發表於 16-5-23 12:47
自行?
所以咪話都擔心囉。果位家長學校話佢得架, 好似呈分次弟係第一的, 點知in都無得in, 好彩係直資啫, 如果係自行咪慘, 咁就無咗個chance了。所以果位家長堅信係同小學名氣有關。
‹ 上一主題|下一主題