用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀深水埗小學派英華女學校機會
樓主: tpmon
go

讀深水埗小學派英華女學校機會   [複製鏈接]

引用:算了,我再回下去,只會比你地認為我針對你們

原帖由 TuenMunResident 於 15-06-17 發表
算了,我再回下去,只會比你地認為我針對你們或是這校,或是SSP 的同學,我原本想教識大家banding的問題(這也是 ...
乜你以為轉校網是說了便可即改嗎?回新校又要大費周章!教育局不會因臨時借用校舍而多做行政和重新規劃學位分配。
再者,之前數間暫借校舍的如DGS(2009~2011)等等只用了2至3年,更加不會改校網,只是YWGS因行政失當而令到入了SSP兩年而舊校仍未拆卸,起碼要待5年才可回新校舍。

還有,大家都是家長,在這𥚃都希望可幫忙大家,理應客客氣氣,種種建議資料和數據都應較科學和客觀。

CFSS & SSGC

引用:Quote:TuenMunResident+發表於+15-6-17+13:

引用:Quote:原帖由+TuenMunResident+於+15-06-17

引用:仲有,如果你識d舊生既話(最好畢业十年內)返

原帖由 TuenMunResident 於 15-06-17 發表
仲有,如果你識d舊生既話(最好畢业十年內)返去同d老師傾吓計,就知我所言非虛了!

...
我不識舊生,但認識現在就讀的中二至中四同學(舊年我校冇人入),相信她們的資訊較真實。
事實是她們有頗多B2和邊緣級數同學讀書非常吃力,而她們不全是SSP的。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+TuenMunResident+於+15-06-17

引用:那麼只是英華女校這幾年重建的機會,才能讓

原帖由 tpmon 於 15-06-17 發表
那麼只是英華女校這幾年重建的機會,才能讓深水埗女生增加入讀機會。

...
正確,這幾年予SSP囡的機會率是較高一點點的

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-6-17 13:27
我不識舊生,但認識現在就讀的中二至中四同學(舊年我校冇人入),相信她們的資訊較真實。
事實是她們有頗多B ...
可以用B2成績入英華女校, 除咗係中西區既"貴人"可以有呢個福份, 深水埗區既學生係恨唔到咁多

sum-yan  中西區B2/邊緣生  發表於 15-6-17 14:42
fwy1222  就算入到,都讀得吃力……  發表於 15-6-17 13:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:讀深水埗小學派英華女學校機會

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-06-17+發表我

多謝你誠實地講出真相,佢地平均收生質素下降了!因為少左中西區b1女揀.......而又.....

...
多謝,我傾向多點資料搜集和盡量用較客觀數據和建議的。
利申 : 我是屬中西區但本人不會踩深水埗區,我兩囡兒不是讀YWGS所以我冇理由褒貶她。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-06-17+發表乜

我又無鬧人,點唔客氣?我無諗過連地區band 1,全港band1都要解釋,之後仲要唔信!唉!

...
既然你無意鬧人,不如你按“發送“之前,執執D用字啦,無謂引起不必要嘅誤會。

P.S.我依D旁觀者覺得你D用字有D火囉!

Yanamami  係唔尊重~  發表於 15-6-17 13:42

hkpapa852 發表於 15-6-17 13:32
可以用B2成績入英華女校, 除咗係中西區既"貴人"可以有呢個福份, 深水埗區既學生係恨唔到咁多
...
对~~重点係,SSP区女同学只能靠自行和8个抽獎位(或者再加埋甲部同全港爭?)先入到YWGS.

原帖由 bb560 於 15-06-17 發表
既然你無意鬧人,不如你按“發送“之前,執執D用字啦,無謂引起不必要嘅誤會。
哈哈,終於又多一個家長(局外人)看清看楚

CFSS & SSGC

TuenMunResident 發表於 15-6-17 13:30
多謝你誠實地講出真相,佢地平均收生質素下降了!因為少左中西區b1女揀.......而又.....

...
其實近年因中學生人數少咗, 收生質素下降 (則未收能收足100%B1學生) 係所有一線中學都要面對既難題, 亦非英華女校獨有

至於所謂全港性B1同地區性B1, 除非你向教育局攞學生次第比較, 否則有誰可以知道中西區B1學生A係全港性排名一定高過深小埗B1學生B呢?

則使係A比B排得好, 但A和B能代表整個中西區和深水埗區嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-17+13:32+可

原帖由 Yanamami 於 15-06-17 發表
对~~重点係,SSP区女同学只能靠自行和8个抽獎位(或者再加埋甲部同全港爭?)先入到YWGS. ...
無錯,因門檻給他區如SSP是較高,相對入到YWGS的她們的級數並不會比中西區低。
而現實是這幾年的升中生少而令致很多B1學校(包括男校和男女校)收了頗多未夠班學生!

CFSS & SSGC

TuenMunResident 發表於 15-6-17 13:47
事實上係有分地區banding同全港banding,我無踩ssp區!
收入同成績有关嗎?

hkpapa852  咁李嘉誠應該好窮  發表於 15-6-17 13:53

引用:Quote:TuenMunResident+發表於+15-6-17+13:

回覆:TuenMunResident 的帖子

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-06-17+發表多

事實上係有分地區banding同全港banding,我無踩ssp區!
請不要再執著中西區和深水埗區的比較,而且學生選校(尤其津校)或學校收生與地區收入有甚麼關連?

再者,剛剛回看這帖,好像是你發起這個比較和不放棄回應。

請大家回歸關於入女英華的機會率討論。謝謝

CFSS & SSGC

上年有3个APS, 两个KTS, (楼上講)5个SFA学生入左YWGS,我唔信呢d学生成績真係禁差~~

sum-yan    發表於 15-6-17 14:05
‹ 上一主題|下一主題