用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀深水埗小學派英華女學校機會
go

讀深水埗小學派英華女學校機會  

知道英華女學校的暫借校舍在深水埗。想問讀深水埗網的小學派英華女學校的機會大嗎?小女今年才讀小一,不知6年後仍有機會考英華女學校嗎?

tpmon 發表於 15-6-13 23:51
知道英華女學校的暫借校舍在深水埗。想問讀深水埗網的小學派英華女學校的機會大嗎?小女今年才讀小一,不知 ...
YWGS係18年应該搬番过半山了。

但近兩三年的深水埗網小學也可以派去英華嗎?反而中西區的小學不能?

引用:但近兩三年的深水埗網小學也可以派去英華嗎

原帖由 LittleButter 於 15-06-14 發表
但近兩三年的深水埗網小學也可以派去英華嗎?反而中西區的小學不能?
res.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+LittleButter+於+15-06-14+發

原帖由 gracelam 於 15-06-14 發表
res.
Yes!!

王家爸爸  唔好開心住,睇清楚先  發表於 15-6-14 15:31
Yanamami  No la!  發表於 15-6-14 14:58
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

我看近年很多深水埗較出名小學都有學生入了英華女學校。

王家爸爸  SFA  發表於 15-6-14 10:07

回覆:tpmon 的帖子

不知是否自行考入?

LittleButter 發表於 15-6-14 00:15
英華仍然係中西區學校,只有少部分位給深水埗網小學。

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-06-14+發表re

原帖由 gracelam 於 15-06-14 發表
Yes!!

錯!請不要誤導其他家長

女英華 仍然是中西區  <-- 按此

CFSS & SSGC

引用:我看近年很多深水埗較出名小學都有學生入了

原帖由 tpmon 於 15-06-14 發表
我看近年很多深水埗較出名小學都有學生入了英華女學校。
只是因為女英華現時暫借深水埗校舍,便多了住深水埗區家長選擇,但學位仍屬跨區。

CFSS & SSGC

中學一覽表 中西區  <-- page 2

中學一覽表 深水埗區  <-- page 6, 非保留學額 8學位

不受學校網限制選校手冊  <-- page 2

申請中一自行分配學位手冊  <-- page 1

CFSS & SSGC

得8隻位俾SSP区抽之嘛~~

回覆:Yanamami 的帖子

我見近幾年頭線7,8 間深水埗小學,每間都有兩名入英華女學校。可能加埋自行和大抽獎,有接近20個位比深水埗。

tpmon 發表於 15-6-14 16:35
我見近幾年頭線7,8 間深水埗小學,每間都有兩名入英華女學校。可能加埋自行和大抽獎,有接近20個位比深水 ...
加埋自行唔奇吖~~少左港島区同学揀嘛~~但你女而家先—年班,到佢升中前都搬番上半山,又多番港島区同学揀啦!

回覆:Yanamami 的帖子

完全認同Yanamami。

王國會長

tpmon 發表於 15-6-13 23:51
知道英華女學校的暫借校舍在深水埗。想問讀深水埗網的小學派英華女學校的機會大嗎?小女今年才讀小一,不知 ...

深水埗網的小學派英華女學校的機會大嗎? 唔算大, 英華女校屬中西區校網, 要入只能靠實力自行或大抽獎幾個位.
不知6年後仍有機會考英華女學校嗎? 機會一定有, 但估計比現在更難入, 回歸中半山+新校舍+傳統名校, 港島區應多學生選返, 比我都叫阿囡考慮, 上年正因為在深水埗而放棄.  

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

不打緊,深水埗網仍有上智和聖母玫瑰這些好女校。

引用:得8隻位俾SSP区抽之嘛~~

原帖由 Yanamami 於 15-06-14 發表
得8隻位俾SSP区抽之嘛~~
SFA 上年已有5位入

Yanamami  自行入?  發表於 15-6-14 22:03

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-14+發表得

原帖由 HM168 於 15-06-14 發表
SFA 上年已有5位入
都係個句,仍是中西區網,學位分配無變。
只因現在校舍在深水埗,好多中西區女唔選女英華。
以往我校每年有4~5同學入YWGS(過半自行),我囡在去年包括全部B1女在自行甲乙都先選SSGC後YWGS,有7人入SSGC(6經自行)而YWGS是零,我們去年已讓出多個自行位,相信其他中西區小學亦有差不多安排,所以自行的“機會率”給他區如深水埗便高很多。

CFSS & SSGC

回覆:sum-yan 的帖子

那麼只是英華女校這幾年重建的機會,才能讓深水埗女生增加入讀機會。

Yanamami  全对  發表於 15-6-17 08:24