用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?  

回覆:Ballack2012 的帖子

你將英華同一缐名校比,真係咁抬舉呀?

回覆:英華今年收表會否破記錄呢?

現在所有直私都會破紀錄的,根本同名唔名,神唔神校無大關係。音小,陳守仁每年都幾千人報,難道又是一線名校嗎?

其實比較有咩意思???!!! 只要認同校長教學方式,學習於活動之中,明白學校理念,你就可以報名,考唔考到,有幾多人考,完全唔重要,作為家長只要知道自己小朋友優點和學校教學,只是一場配對,考唔到唔一定比人差,考到都唔係特別叻。平常心吧。

如果有留意開一些公開嘅學術比賽,英華學生好多時都能夠攞到好成績,有好多名津校亦比下去,呢d已經証明英華係有真正嘅實力。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-06-13+發表破記

原帖由 Ballack2012 於 15-06-13 發表
破記錄又如何,大部分為買個保障,沒有校網限制,人報我報。不代表很喜歡這學校,有La salle, st joe, st p ...
喇沙我同意,不過唔到自己(無分又唔同區),唸都無謂

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-06-13+發表

原帖由 Ballack2012 於 15-06-14 發表
您只可以代表自己,何來好多人?
代表埋我妹丫唔該

回覆 babycherie 的帖子

Mainly because its third interview is after SPCCPS and DBSPD announce their application results.

回覆 karen55407 的帖子

Most parents would prefer a thru train school with a back up feeder secondary school.

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我自己唔會話英華係全港最top嘅學校,但是一間唔錯嘅學校,我亦認同英華是名校。我為小朋友揾學校,並不一腦子揾top tier學校。如果我兒子有英華收,我已經覺得好唔錯,我欣賞學校課程及活動全為男孩子設計,校風好。

學校面試其實一個重點是,提供一個平台讓家長同學校雙方睇睇大家教養理念是否相近。
而孩子的表現(包括如何應對,及待人接物嘅態度)就是一面鏡,或多或少反映家長的價值觀。
覺得啱嘅咁報咪讀囉,唔啱都留留口德吧!
世上不是所有事都是零和遊戲,不一定唔係你死就是我亡,可以係大家好,大家進步的

回覆 小小山 的帖子

Changing to DSS schools doesn't mean YWC can attract top primary school students. Not sure it will change in the future but currently:
1. Top YWPS students would target other Band 1A secondary schools like SPCC and DBS;
2. Under the DSS tru train arrangement, YWC need to accept about 30% Band 2 /3 students from YWPS; and
S. Not many Band 1A students from other primary schools would take YWC offers to give up their chances to try QC, LS and other top government / subsidized schools.

Sometime, government or subsidized schools can also attract top students if you are the obvious top choice in your school net. Some parents prefer their kids study in a nearby school. Like Sing Yin Secondary School, it can attract many top students in Kwun Tong District to apply and this is reflected in its recent DSE results: -

http://www.singyin.edu.hk/en/achievements/public-exam-results/2014

奇就奇在,有幾個DIE HARD"名校"家長或"名校"舊生,一見YWPS POST, 十分支持

YWPS係一間受新小一家長歡迎既小學,我諗不需質疑吧. 名唔名校,自己演譯. 你歡喜咪報名囉. 唔歡喜, 大家好學校任你報. 但一見YWPS,就踩番腳,我就唔明白咩心態囉
奉勸大家無謂再抝了,反正都係再將以前既論點重新COPY & PASTE一次而已. 最後, 版主鎖POST.

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-06-13+發表破記

原帖由 Ballack2012 於 15-06-13 發表
破記錄又如何,大部分為買個保障,沒有校網限制,人報我報。不代表很喜歡這學校,有La salle, st joe, st p ...
http://www.sundaykiss.com/2013/12/26/%e8%8b%b1%e8%8f%af%e4%bb%94%e5%a5%aa%e9%9d%92%e5%a5%a7%e4%b9%92%e4%b9%93%e9%8a%85%e7%89%8c-2/

男主角有三個offers, 男拔、英華、喇沙,最後選了英華!
「英華的學生人品最好,最有禮貌」

看來你唔識貨,大跌眼鏡了…又或者你心目中的教育是另一回事…$

我想知英華的DSE成績, 有無人知?

回覆 jaycee_mami 的帖子

Very limited DSE information is disclosed publicly by YWC. Just know that its 33222 - 82.4%, credit rate (>5) per student - 2.2 and >5 for English Language - 27.7%.
You can refer to the following threads: -

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3052374&extra=page%3D2&page=3

奇怪...如果喜歡乒乓球及理科為何唔選擇LSC? 乒乓球係LSC傳统校技,理科成績又不俗.... 呢個Article反映到筆者潛意式將YWC跟DBS及LSC比下去,因為一般情況如有DBS、LSC及YWC在手,而最後選擇DBS或LSC係唔會寫成"為DBS而放棄YWC"而作報導。我認識中嘅DB同喇沙仔都係比較Talkative,有自信、鐘意表達自己啫.....唔係普遍冇禮貌嘅!

YWC都係非常好嘅學校,只要小朋友及家長對佢喜歡同有信心,無論係唔係神校都唔會差得去邊。

Table Tennis - Division One
Boys A GradeBoys B GradeBoys C GradeBoys Overall
League Table Results League Table Results League Table Results Overall Results
1.La Salle (18)1.La Salle (18)1.DBS (18)1.La Salle (50)
2.DBS (14)2.DBS (14)2.La Salle (14)2.DBS (46)
3.Ying Wa (12)3.St. Paul's Coed (12)3.Queen's (12)3.Queen's (30)
4.Queen's (10)4.Ying Wa (10)4.Wah Yan-HK (10)3.Ying Wa (30)
5.Wa Ying (8)5.Queen's (8)5.Ying Wa (8)5.St. Paul's Coed (26)
5.Wah Yan-HK (8)5.Sing Yin (8)5.St. Paul's Coed (8)6.Wah Yan-HK (24)
6.St. Joseph's (6)6.Wa Ying (6)6.Chinese Foundation (6)7.Wa Ying (20)
6.St. Paul's Coed (6)6.Wah Yan-HK (6)6.Wa Ying (6)8.Chinese Foundation (14)
7.Salesian (4)7.Chinese Foundation (4)7.St. Joseph's (4)8.St. Joseph's (14)
7.Chinese Foundation (4)7.St. Joseph's (4)7.St. Louis (4)8.Sing Yin (14)
8.Sing Yin (3)8.Salesian (3)8.Salesian (3)11.St. Louis (10)
8.St. Louis (3)8.St. Louis (3)8.Sing Yin (3)11.Salesian (10)

回覆 Soundervolt 的帖子

孔氏兄弟為左打波,曾要求停學.家陣學界超齡了,不能再打學界.
其實學界乒乓球已經唔係一兩間學校獨霸好耐了

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+15-6-14+12:45+編

原帖由 ckcleung 於 15-06-14 發表

我嘅意思係當年(或從小學時)為何唔揀LSC,LSC喺乒乓球資源支援都一定比YWC好,不過人各有志,我只係用客觀條件去睇件事。其實sportsman呢條路都幾難行,身邊有唔少朋友嘅子女都行呢條路,有成功,有失敗。時間、金錢、天份、毅力都付出唔少心血,但傷患永遠都係不能預計嘅大敵,當遇上時會將所有付出付諸流水....

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+15-6-14+12:45+編

原帖由 ckcleung 於 15-06-14 發表

過去五屆乒乓球D1 overall LSC驘四屆冠軍一屆亞軍、DBS驘一屆冠軍四屆亞軍,咁都唔係一兩間學校獨霸?
其實所有(男子)運動項目都開始向DBS歸邊,其他學校只係三四五之爭,喺呢啲位置就沒有獨霸。

最緊要選擇一間適合小孩,自己又喜歡的學校,學習的路途好漫長。所有的學校都是好學校,無論讀哪一間學校,父母的角色好重要,只要父母給予孩子正面、正確的教導,小孩子也可做得好出色。

Soundervolt  當然!  發表於 15-6-14 13:31
karen55407    發表於 15-6-14 13:25