用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

轉直資不過10年, 比DSE成績你都無咩代表性.

小小山 發表於 15-6-14 01:05
轉直資不過10年, 比DSE成績你都無咩代表性.
轉直資令到學校有更大自由度,但不代表學校成績會進步,聖保羅男女男拔萃女拔萃聖保祿學校成績過去數十年不嬲都top,轉左直沒有大進步(運動成績學術成績同資助政府學校嘅距離過去十年都冇拉遠到)...keep 住男拔萃反而重退少少添 (以前學生讀GCE多d,近幾年的DSE 成績係退步)!  憑什麼你以為英華轉左會有長足進步呢?
成日聽人話個校長好有vision..... 不過請你睇睇佢之前做了十多年的學校。是一線學校但也不是神校。何必將佢神聖化呢?一間學校轉直了十年都沒有信心或成績去同真一線比較真說不過去。

常常聽到有人寫英華好過男拔萃喇沙....我our爆頭都諗唔到有一個客觀理由及metric去支持這說法。學業成績,運動成績,校友在社會的成就,校舍地點.....? 請幫我....不過唔好同我講係什麼買未來買期貨。有現貨買而又冇gearing,點解要買十年期期貨!

引用:英華過去三四十年代一定冇出過任何狀元。你

原帖由 Nbranson 於 15-06-14 發表
英華過去三四十年代一定冇出過任何狀元。你可以問問學校,不過我都好肯定他們的回覆是不願置評。其實睇吓英 ...
1997年個位10A唔係英華?

謝謝提點,該有史以來唯一一位YW狀元上訴得藉我疏忽,my bad.  
其他名校欲下手都有十多20個狀元。雖然看見有人說英華學生只報八九科,不過有自信的學生往往都會同學校要求讀多一兩科因為他們deem八科太容易了。

引用:謝謝提點,該有史以來唯一一位YW狀元上訴得

原帖由 Nbranson 於 15-06-14 發表
謝謝提點,該有史以來唯一一位YW狀元上訴得藉我疏忽,my bad.  
其他名校欲下手都有十多20個狀元。雖然看見 ...
請問你及你的子女是否10A狀元?

回覆:英華今年收表會否破記錄呢?

其實本post都無講英華係神校,點解會講講下轉左話題?
唔通……吃不到的……

引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+15-06-14+發表謝

引用:Quote:小小山+發表於+15-6-14+01:05+轉直資

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20150613/53850860

引用:其實本post都無講英華係神校,點解會講講下

引用:多唔多狀元其實唔緊要,因為大部分人的子女

原帖由 Gary_family 於 15-06-14 發表
多唔多狀元其實唔緊要,因為大部分人的子女都不是天生的狀元材料!其實一間有心辦學,令貴子得到啟發,開心 ...
完全同意!品德上的教育和小朋友身心靈上的發展比做狀元更重要,亦因為太多家長希望孩子成為狀元,所以虎媽怪獸到處可見!

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-06-14+發表請問

原帖由 Ballack2012 於 15-06-14 發表
這個問題更加離題!現在講的是學校,不是家長本身。一個狀元都覺得是名校,可能要求太低吧。

...
佢咁專家講狀元,我以為……

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+15-06-14+發表請問

原帖由 Ballack2012 於 15-06-14 發表
這個問題更加離題!現在講的是學校,不是家長本身。一個狀元都覺得是名校,可能要求太低吧。

...
無錯,英華只出過1位10A狀元,所以唔係神校,但我覺得英華是名校!

引用:直資名校英華小學於2016/17學年將取錄155名

原帖由 fujitasze 於 15-06-14 發表
直資名校英華小學於2016/17學年將取錄155名小一生,上周逾4000人參加共五場的「2016-2017年度小一簡介會」 ...
如果不滿意學校,不是你杯茶,大可以不報名,亦不必白交報名費,反正能在4400人中成為150多人中的一份子,的確不容易,不如把機會留給其他人吧!沒有必要浪費自己和小朋友的時間,反正收你仍不會讀,但收你的入讀機會只有3%,倒不如努力去考去叩你們心目中的神級狀元學校吧!收到YW offering letter後, 再來批評學校也未遲。

間學校受唔受歡迎其實有目共睹,身邊亦好多人為英華放棄SFA、APS、KTS

引用:多唔多狀元其實唔緊要,因為大部分人的子女

原帖由 Gary_family 於 15-06-14 發表
多唔多狀元其實唔緊要,因為大部分人的子女都不是天生的狀元材料!其實一間有心辦學,令貴子得到啟發,開心 ...

引用:間學校受唔受歡迎其實有目共睹,身邊亦好多

原帖由 karen55407 於 15-06-14 發表
間學校受唔受歡迎其實有目共睹,身邊亦好多人為英華放棄SFA、APS、KTS
完全同意,YW 學生收到 1st offer 後Drop Rate 係超低 compare with 其他學校。

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+Gary_family+於+15-06-14+發

‹ 上一主題|下一主題