用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 唔知暑假後第一次term break幾時呢?
go

唔知暑假後第一次term break幾時呢? [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:KKLmama 的帖子

大概十一月上旬

多數第一次考試會在十一月頭一星期的四開始,大約三至四天,之後的星期三至五會對卷,完成後才開始放一星期的term break假期

http://blog.qooza.hk/tsobb

只可以估算,14/11開始的機會應該大d。最後都要看校曆表。

回覆:唔知暑假後第一次term break幾時呢?

考試後有一星期term break?其他學校都好似無呢個安排喎,可否分享多點?

引用:考試後有一星期term+break?其他學校都好似

原帖由 littlenstar 於 15-06-22 發表
考試後有一星期term break?其他學校都好似無呢個安排喎,可否分享多點?

...
在第一學段和第三學段評估後,都有一個星期semester break。

回覆:cyjoe 的帖子

好似大學咁開心

大人都開心,因為去旅行淡季經濟D😁

YY Mom :-D

Good policy! 大人細路都可輕鬆下!

Thanks for information.

醒目開學勳章

回覆:khkyuen 的帖子

希望一開學已經有曬全年校曆表,不用等至下年一月尾才有下學期校曆表!

回覆:SumSumBB 的帖子

呢個你可以放心,一定冇

iamderek    發表於 15-8-14 11:44

醒目開學勳章

回覆:飛機師 的帖子

頭兩年有的!

回覆 SumSumBB 的帖子

如果我無記錯,有一年的農曆新年假期好遲先放,老師為咗平衡第三和第四學段的長度,喺學年中改咗第三次評估日期,跟住就無再出全年校曆表。

其實如果小朋友有參加校隊或課後資優班,收到張通知就好易估term break,只要唔好當finalize去book機票就得。

醒目開學勳章

回覆:iamderek 的帖子

我都係靠校隊時間去估假期和考試時間,睇日期book機票都好重要啊!其實為什麼不可以一早訂定全年行事曆?仲有邊間學校係一月尾才有下學期校曆表?

咁又有邊間學校考完試一定有一星期的term break?

你試想想,如果因為某些不能預知的原因,學校需要改變考試日期,學校應該:
(1)跟隨改變term break日期,或
(2)term break之後才考試

我肯定兩個選擇都會俾人罵,隨時有怪獸家長要求學校賠償機票損失。

其他學校的假期安排只是延長農曆新年和復活節的日數,考試可以是長假前或長假後,行政上簡單好多。

回覆:iamderek 的帖子

你唔好走去問校長可唔可以一次過出全年嘅校曆表,又或者下半年的可否早些出,好等你訂機票,除非你想........

醒目開學勳章

引用:回覆+SumSumBB+的帖子 咁又有邊間學校考完

原帖由 iamderek 於 15-08-19 發表

咁又有邊間學校考完試一定有一星期的term break?
有什麼是不可預知的原因呢?

‹ 上一主題|下一主題