用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太? ...
樓主: Anson133
go

叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太?

回覆:叩門有感而發,in十分鈡就決定小朋友命運,會否太?

我都只係in 3間,點無壓力都假,小朋友自己都有壓力,唔想比太大壓力佢,如叩門失敗,讀完小一升小二先諗插班問題。

朋友in 那間做卷一個半鐘,都替小朋友辛苦!

引用:我都只係in+3間,點無壓力都假,小朋友自己

原帖由 proudofu 於 15-06-13 發表
我都只係in 3間,點無壓力都假,小朋友自己都有壓力,唔想比太大壓力佢,如叩門失敗,讀完小一升小二先諗插 ...
我得2間有得in外,今日面試高峯日,我地一個都冇得in,唯有平常心面對

引用:我都系呢幾日先知原来阿仔系唔適合in+學校

原帖由 ganggang 於 15-06-13 發表
我都系呢幾日先知原来阿仔系唔適合in 學校,原来佢會紧張r 頭r 面,坐得唔好,但我坐佢身边一句都没提水, ...
情況同你一樣

引用:Quote:原帖由+proudofu+於+15-06-13+發表我

原帖由 yatyat0701 於 15-06-13 發表
我得2間有得in外,今日面試高峯日,我地一個都冇得in,唯有平常心面對

...
現在真係要平常心,諗起雖然淚會泛起,但起碼心情平伏了許多

其實應該無幾多小朋友好識應付interview,所以佢地完成到就好叻喇!

引用:Quote:原帖由+yatyat0701+於+15-06-13+發表

原帖由 Anson133 於 15-06-13 發表
現在真係要平常心,諗起雖然淚會泛起,但起碼心情平伏了許多
忙左差唔多一年,大家係時候放松下,💪💪💪共勉之

引用:Quote:原帖由+ganggang+於+15-06-13+發表我

原帖由 yatyat0701 於 15-06-13 發表
情況同你一樣
我都無提水,只是面帶笑容,但內心滴血

其實小朋友真係時時都唔同架,順其自然啦只好....我都覺得無咩行啦.....

做家長,真不易,唔好講你們的小朋友只有5、6歲,就算是小女今年升中,要她在短短十數分鐘要將好的表現出來實在不容,家長在場又對她們做成壓力,唔睇住自己又擔心,幫口提醒又唔係,睇住衰又唔得!仲有漫漫長路要行,大家一齊努力啦!

我仲惨。見到枱上張紙仔已㝍中英文。還有一句紅色筆大大隻字㝍沒有禮貌。都吾知係米專登把係到比我睇。算吧啦。小兒只是坐不定。要吾知咩禮貌呢

💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻加油

我們今天面試的情況差不多,可能時間太早,囡囡還是懵懵下的狀況,佢平時D英文仲順利過我,但老師第一條問題要用英文回答,個key word 佢唔識,結果囡囡用中文答唔識,結果我想流眼淚。

回覆 Anson133 的帖子

我咪一樣,平時係屋企講嘢就大大聲,叫佢細聲少少都難,今早面試就蚊滋咁細聲,又唔願意講,最激氣係一出門口好似開籠雀咁不停講嘢

回覆 babykeikeikei 的帖子

新油定舊油?

引用:我仲惨。見到枱上張紙仔已㝍中英文。還有一

原帖由 puikeiwo 於 15-06-13 發表
我仲惨。見到枱上張紙仔已㝍中英文。還有一句紅色筆大大隻字㝍沒有禮貌。都吾知係米專登把係到比我睇。算吧 ...
樂觀地睇,入不到亦不是壞事。

回覆:proudofu 的帖子

所以今日同仔仔盡情地去咗游水,剛游完水,依家去打邊爐

其實in 十分鐘都好,好過做3個鐘頭卷(中英數各一小時。)

由6月6日開始滴血中,禁細個小朋友,要佢面對禁有壓力既場面,於心何忍,香港教育制度,學位分配,真係令人心酸!我女只in左一間,仲有四間下星期in , 好擔心,一間都唔中,局住山長水遠去派左果間學校

今日有無人in新油天?

mayyylai  me  發表於 15-6-13 19:32