用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一次參與小學面試後感
樓主: Lam3Tai
go

第一次參與小學面試後感 [複製鏈接]

引用:+咁樣同個小朋友講,會增加左小朋友壓力,+完

原帖由 jackfung 於 15-06-16 發表
咁樣同個小朋友講,會增加左小朋友壓力, 完全錯哂!
我知派到唔理想學校O既家長會好大壓力, 但唔應該將壓力 ...
你的孩子將會是一個勇敢面對挑戰的人!加油!

回覆 jackfung 的帖子

我同意你的方法,我也是這樣做的。

不過,我覺得,讓小朋友了解自己在做什麽?以及這樣做那樣做的後果,也是爸爸媽媽的責任。

孩子長大了,應該開始學習為自己的行爲負責。現在不是小BB了,應該長大了。作爲父母,不應該把全部壓力放在自己身上。

我告訴她們,我們現在要去選擇一個合適的學校,同樣,老師也在選擇合適的學生。所以,要正常表現你自己,就好像在自己學校一樣。否則,你太怕羞,不肯將自己會的說出來,那老師就不知道你會了。如果你因爲怕羞,不與老師說早晨,午安,老師就會以爲你是個沒有禮貌的孩子。

爸爸媽媽為你選擇了爸爸媽媽認爲很適合你的學校,接下去就是你和學校老師的選擇了。

爸爸媽媽會尊重你和學校老師的選擇。

回覆 200904 的帖子

同意, 因為我個女系完全不知道壓力的人, 如果不同她講要好好表現, 給她小小壓力, 她會不認真的, 這都好睇小朋友的性格

無論大人同小朋友,適當壓力都可提升表現,的確無需大人一力承擔。反之,又無需表達比小朋友知係玩,唔係面試,而家小朋友好叻,gain佢合作同投入都好重要。

回覆 Lam3Tai 的帖子

我曾經在某名私小個hall坐下等小朋友面試完來前,聽到隨離個媽咪話幫佢個小朋友報了30多間直私小interview, 佢話幾乎有都報晒。
可憐.........!

Lam3Tai  我暫時都仲未認同小朋友會享受面試。  發表於 15-6-16 14:14

引用:今日第一次參與小學面試,+喺waiting+hall

原帖由 Lam3Tai 於 15-06-12 發表
今日第一次參與小學面試, 喺waiting hall聽到個家長同個小朋友講,你叻學校就揀你,唔叻學校就揀第啲小朋 ...
叻,呢個字太空泛,點先叫叻,點先叫唔叻,是什麼標準?到呢一刻,恐嚇個小朋友都冇用。我諗我會具體d講:一陣老師想認識下你,睇下你鍾唔鍾意係呢間學校,又睇下你適唔適合讀呢間學校。一陣老師問你問題,你望住老師回答,咁就可以,你就係好有禮貌嘅小朋友(我覺得係叻) 。

除左叻字,乖,曳都好空泛

Lam3Tai    發表於 15-6-16 14:14

壓力係要俾, 但要適量, 我同個仔講, 而家面試o既目的係想揀一間最適合你o既學校, 當然唔可以同佢講係玩, 咁樣佢地會唔認真....佢地知道左面試o既目的, 而又沒有太大壓力時,表現都會好啲....

醒目開學勳章

我同我女講, 當去玩, HAVE FUN
唔識唔緊要....做咩俾咁大壓力個小朋友?

只係表達問題...
孩子面試確係要知道自己做緊物野....

當然叻唔叻係其次, 但佢千祈唔好當玩

回覆:第一次參與小學面試後感

我大女九月升小一,之前waiting或全軍覆沒,慶幸大抽獎抽到甲一8月還收到夢寐以求的直資call。大抽獎前囡囡問我有邊間收或讀邊間,我一直只講,間間都收都鐘意你,不過媽媽要揀清楚睇邊間最啱妳。
其實interview只係好短時間,唔得唔代表小朋友唔得。千萬唔好比小朋友感到不必要的壓力。

講番個事實比小朋友聽,個個同學一到k2k3就會到唔同學校面試,通常入去都係玩,但暗地裡老師會觀察小朋友乖唔乖,總之有乜玩具揀都好,都話想睇書。老師一定唔會罵小朋友,唔駛驚,當番學咁就ok, 媽咪响學校另一課室面試,大家一齊加油。

引用:回覆+jackfung+的帖子 我同意你的方法,我

原帖由 200904 於 15-06-16 發表
回覆 jackfung 的帖子

我同意你的方法,我也是這樣做的。
非常同意,這也是建立孩子責任感的時候。因為我女兒係happy school 到讀,從來都不喜歡做功課,要準備小一,簡直係拉牛上樹

女兒去了模擬面試,一看分紙,發覺她的表現只有真正的一成功力。
人生要克服困難,一定要一起去剖析問題。所以我問了孩子原因,當然,孩子不懂答,我就提她[係咪唔夠時間]。

同一個難題,問題是你怎樣同小朋友講。
Yelling or as if telling story with understanding
當然,無論佢表現如何,都要讚她勇敢,要抱下她同親一親

引用:我同我女講,+當去玩,+HAVE+FUN唔識唔緊要..

原帖由 crystalpui 於 15-06-17 發表
我同我女講, 當去玩, HAVE FUN
唔識唔緊要....做咩俾咁大壓力個小朋友?
我都係咁講,不過會加上要禮貌要分享,考完唔好問過程,比佢鍾意食嘅野,佢自己會講返剛才有乜野玩(考)。

考小學係配對遊戲,就算最心儀的小學落選了,話唔定佢其實係較適合另一間小學呢,不要為了這幾個月的面試,給孩子不必要的壓力,甚至破壞埋親子關係,太不划算了!

壓力一定有,之前in 兩間,第一間阿仔好認真,第二間佢就冇咁認真(佢自己都咁講),雖然兩間都落選,我都選擇同阿仔講番,我希望讓佢了解做緊乜,當然阿仔都有問點解落選啦。

人生過程唔單單係成功,也要學習不如意,我想用身教教導佢如何面對不如意。遊戲過程就係咁,既然選擇得參與,就要培養好心理質素。

回覆:第一次參與小學面試後感

認真便輸了!

‹ 上一主題|下一主題