用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一次參與小學面試後感
go

第一次參與小學面試後感

今日第一次參與小學面試, 喺waiting hall聽到個家長同個小朋友講,你叻學校就揀你,唔叻學校就揀第啲小朋友,因為係你唔夠叻。。。

其實大家都面試過,成功並非淨睇叻唔叻,天時地利人和都好重要,如果真係唔收,叫小朋友情何以堪呢。

家長們,共勉之。

引用:今日第一次參與小學面試,+喺waiting+hall

原帖由 Lam3Tai 於 15-06-12 發表
今日第一次參與小學面試, 喺waiting hall聽到個家長同個小朋友講,你叻學校就揀你,唔叻學校就揀第啲小朋 ...
講得好,小朋友都好大壓力

回覆:Lam3Tai 的帖子

可能個家長同小朋友溝通方式而矣!可能叫佢叻啲,係提醒小朋友合作啲罷了!

回覆:第一次參與小學面試後感

可憐的小孩

引用:經過2届小一面試既洗禮,考小一絕對不是叻

原帖由 Gerard 於 15-06-12 發表
經過2届小一面試既洗禮,考小一絕對不是叻唔叻的遊戲,而是配對遊戲,當然 ,眼緣及運氣也很重要

...
天時地利人和,唔淨止出黎做嘢先發生

回覆 mimics218 的帖子

Agreed, 小學基礎真係好重要。

明天面試,我好緊張,但係我會叫小朋友盡量放鬆,我同佢講係玩下,唔好咁緊張。

引用:明天面試,我好緊張,但係我會叫小朋友盡量

引用:明天面試,我好緊張,但係我會叫小朋友盡量

原帖由 mayyylai 於 15-06-12 發表
明天面試,我好緊張,但係我會叫小朋友盡量放鬆,我同佢講係玩下,唔好咁緊張。 ...
你甘講佢會唔會唔認真?呢啲無take 2

回覆:Gerard 的帖子

的確爸媽同小朋友都有很大壓力,但身為父母,只可以盡量將壓力承擔下來,千萬不要都放在孩子身上。

回覆:Gerard 的帖子

正是,邊個同一組,in嘅時間。。。天時地利人和

回覆:rookie_mama 的帖子

所以我之前同佢講,媽媽相信你能力,唔再提你,之後都冇追問佢in成點。
又,同阿仔關係好,知道佢一定同我講番。
大人in都會怯場(我擒日就係,好在C6
補位),何况小朋友!

我真係唔會咁同個女講呢D說話!上年叩門時,我只會叫佢加油,努力!

咁樣同個小朋友講,會增加左小朋友壓力, 完全錯哂!
我知派到唔理想學校O既家長會好大壓力, 但唔應該將壓力施放在小朋友身上, 佢地係幾天真, 可愛.....點解要佢地受呢D壓力!
我個仔今年都係派到寶校, 都周圍叩門中, 但我同佢講, 仔, 你已經派到一間好好O既學校, 黎緊有多面試, 係為左揀一間最適合你O既學校, 面試只要做返自己就得, 最緊要有禮貌, 老師問O既問題, 唔識答唔緊要,最緊要係肯答...
如果最後都係叩唔到, 至少個仔唔會覺得自己落選而影響日後心理, 我會同佢講....呢間係最好最適合你O既..
希望家長們為子女著想多一點....唔好將自己O既壓力放O係子女身上....

你同子女講,學校只會揀叻O既學生, 如果佢落選, 咁佢會點諗自己? 自信心完全被粉碎!

家長default溝通技巧好多時都是從上一代傳下來

jackfung 發表於 15-6-16 04:18
咁樣同個小朋友講,會增加左小朋友壓力, 完全錯哂!
我知派到唔理想學校O既家長會好大壓力, 但唔應該將壓力 ...

其實我都怕佢會壓力大,最近佢日日畫學校。有好多獎牌/杯。但沒有小朋友!佢話放晒學!我們面試前都帶他去一個他喜愛的地方,同佢講入去玩問答遊戲,去面試係比佢認識不同小學。佢有講佢那組有人哭,有人唔識寫自己個名,唔識答數學題!所以小朋友的壓力真的不少!