用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小朋友讀劍橋芵文同時讀RWI拼音課程會否亂? ...
go

小朋友讀劍橋芵文同時讀RWI拼音課程會否亂? [複製鏈接]

請問小朋友讀緊劍橋英文Pre-Starters班, 如果拼音學牛津大學出版社Read Write Inc. (RWI) 英語拼音課程,有冇問題呢?小朋友會否亂?

5    0    0    0

回覆:gloriachan1015 的帖子

我小朋友summer 先開始上RWI,我也有你的迷思,我就問導師,如果我為左Cambridge張cert 我小朋友是否要take多個course?

回覆:linglinglong 的帖子

佢話吾洗,she claimed RWI 好全面,學到一定程度可以應付到starter, 如此類推,RWI 程度越高就應付到高D添,咁如果我小朋友將來真要考,可試前評估先!費事我學2樣好似duplicate左!典解你有學2樣的打算?你學緊cambridge, 有咩吸引你再學RWI?拼音個part 有助考Cambridge串字?我未學過Cambridge,吾知分別係邊呢?

讀RWI考劍橋已經可以

linglinglong 發表於 15-6-16 23:54
我小朋友summer 先開始上RWI,我也有你的迷思,我就問導師,如果我為左Cambridge張cert 我小朋友是否要take ...
請問你小朋友在哪裡上RWI?

引用:Quote:linglinglong+發表於+15-6-16+23:54+

引用:Quote:linglinglong+發表於+15-6-16+23:54+

原帖由 keungfan 於 15-07-30 發表
請問你小朋友在哪裡上RWI?
在九龍城,你search 薈學坊,我地係2/F嗰間學……

回覆:linglinglong 的帖子

我正了解緊薈學坊的RWI課程,你的小朋友讀了几耐?邊位老師?質素如何?謝分享

引用:讀RWI考劍橋已經可以

引用:我正了解緊薈學坊的RWI課程,你的小朋友讀

原帖由 mlovho 於 15-08-04 發表
我正了解緊薈學坊的RWI課程,你的小朋友讀了几耐?邊位老師?質素如何?謝分享

...
Sorry for late reply

我仔學左幾堂,覺得佢教過的字都讀到一D,但要諗一諗,未掌握到架,因為我叫佢讀佢又吾多肯讀番比我聽,在上堂時有dictation,eg:mad,dad.....我見老師比tick佢,我估佢當時做到,但回家就吾肯试比我睇!?!
但吾知係咪呢,近這星期佢多左嗱英文書ORT睇,而間center因我要返工真好小接觸,但我仔話我知已換左第二個英文老師教……暫時我仔無話吾中意上堂,但又無話特別喜歡,有得觀察!

回覆:小朋友讀劍橋芵文同時讀RWI拼音課程會否亂?

唔會亂。我小朋友都讀緊。我覺得沒有問題。

引用:Quote:原帖由+keungfan+於+15-07-30+發表請

原帖由 moviemovie 於 15-07-31 發表
如只靠RWI去應付劍橋試既串字測驗,唔可以太高期望,始終學phonic都只係其中一種方式,讓小朋友較易去發音 ...
請指教如何教串英文字?係咪得死記?

回覆:bookreader 的帖子

我小朋友考左starters & movers, 成績都是15盾。不過我無報劍橋班,買左pastpaper比佢做下(不過我個仔只做左兩份),我見starters內容都係好簡單的,日常生活英文,所以唔使專登去上堂。
試下平日睇多d書,教下佢常用英語都可以,不坊試下報考,反正可以再考

bookreader  對,不必下下揾補習  發表於 15-9-29 10:35

回覆:小朋友讀劍橋芵文同時讀RWI拼音課程會否亂?

你們認為rwi呢套課程好嗎?自己簡單看過,好似好全面……
掙扎緊學phonics定rwi……

‹ 上一主題|下一主題