用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位小感想
樓主: eaubobo
go

小一派位小感想 [複製鏈接]

eaubobo 發表於 15-6-13 13:10
有朋友拎住25分入左一線男校,跟著仲去YW , DBS , co ed , Paul boys interview...到出offer 就四出炫耀問 ...
我想對住佢講一個字lor

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-6-13+13:10+有朋

原帖由 ganggang 於 15-06-13 發表
我想對住佢講一個字lor

回覆:mimics218 的帖子

都係既,不過一線如天神,真的超多功課!
同學仔家姐做功課、練琴,晚晚搞到十時多才可休息...

eaubobo 發表於 15-6-15 08:43
都係既,不過一線如天神,真的超多功課!
同學仔家姐做功課、練琴,晚晚搞到十時多才可休息...

...

唔入都入佐, 都無辦法喇. 叫朋友試下做少D野, 換多D睡覺時間.

LWTbb 發表於 15-6-13 12:18
朋友已hold 3寶 sfa aps kts, 但仍然去叩二線津小,學費絕對不是問題,唔知係咪好享受面試過程呢

...
可能佢諗住唔駛錢有節目都幾好. 再去叩一線名津都明白個道理, 但叩2線其實係咩心態呢,

eaubobo 發表於 15-6-12 13:53
近日身邊很多家長為小學派位而煩惱,擔心該小學的升中派位普通。
但我覺得人是生的,數字是死的。除了升中 ...

點解我會整咁多"數據"出嚟呢? 其實主要係自己係以前幫子女搵學校過程中, 遇/想到了不少問題, 但永遠從朋友, 網友甚至學校老師等人口中, 同一件事, 都有不同既答案.

一間學校好唔好, 的確唔可以只單從某一兩方面去睇; 即使大家用同一指標, 每個人總有自己衡量對該指標既比重.

我以前老闆教落, 要俾人知道一件事做得好定唔好, 唔係靠自己講, 但靠"可量化既數據".

就好似兩個人個類似工作, A花了三天, B花了十天, 誰較好? 表面看來, A只花三天是有效率, 所以個個都會話A較出色.

但原來, A花三天用只把工作表現提高了2%, B花十天郤提高了10%, 那誰其實更出色?

我收集數據, 其實主要因望將一D可量化的資料, 盡量客觀地比大家睇.

好似成日總有人問A校同B校, 邊間B1學生多? 邊間升番上直屬中學機會好D? 以前好多時會口同鼻拗. 但多了數據, 一清二楚.

又好似有D學校成日都好多人讚 (名校), 但係咪真係咁好? 一睇完升中/高考表現數據, 大家應該會更清楚到底是名符其實, 還是虛有其名. 當中, 亦有可能發現一些被大家低估了的"隠世學校"

當然, 數據亦只是部份參考資料, 你自己要考慮的, 可能需要更多, 更全面, 如教學模式, 師資, 學校支授等.... 呢D還需要大家自行去發挖了!

200904  有心了,多謝你的資料,佩服  發表於 15-6-15 10:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-15 10:26
點解我會整咁多"數據"出嚟呢? 其實主要係自己係以前幫子女搵學校過程中, 遇/想到了不少問題, 但永遠從朋友, ...

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-6-12+13:53+近日

原帖由 hkpapa852 於 15-06-15 發表
其實我好欣賞你花咁多功夫、時間去整理D數據,又肯解答各家長問題!

只不過我有時見到身邊家長過分解讀d數字,才有感而發。

希望hkpapa繼續提供資料,讓我們參考參考

eaubobo 發表於 15-6-15 10:33
其實我好欣賞你花咁多功夫、時間去整理D數據,又肯解答各家長問題!

只不過我有時見到身邊家長過 ...
每個人著重點不同, 可能有人係過份解讀, 有人真係只當呢D做重點.

最重要都係, 自己要諗過度過, 唔好盲從他人意見, 包括所謂既專家, 阿爸阿媽, 同你個D神通廣大, 好多"內幕料"既"朋友".

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-6-15+10:33+其實

原帖由 hkpapa852 於 15-06-15 發表
每個人著重點不同, 可能有人係過份解讀, 有人真係只當呢D做重點.

最重要都係, 自己要諗過度過, 唔好盲從他 ...
我身邊很多九龍塘/中環名幼的家長朋友,咁佢地真的幾多料爆!

hkpapa852  真假難料   發表於 15-6-15 11:18
‹ 上一主題|下一主題