用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位小感想
go

小一派位小感想 [複製鏈接]

近日身邊很多家長為小學派位而煩惱,擔心該小學的升中派位普通。
但我覺得人是生的,數字是死的。除了升中派位數據外,其實也可以留意老師是否有愛心、活動/傳統教學、大班/小班、語言環境等是否適合自己的小朋友。
當然我亦十分感謝ek 的高人eg, hkpapa,提供不少值得參考數據!不過,我只是覺得家長可以睇多d、睇開d!
大家共勉之!

1    0    0    0

引用:近日身邊很多家長為小學派位而煩惱,擔心該

原帖由 eaubobo 於 15-06-12 發表
近日身邊很多家長為小學派位而煩惱,擔心該小學的升中派位普通。
但我覺得人是生的,數字是死的。除了升中 ...
有一刻我被中學網蒙蔽左自己已家諗通左搵間普通既,呀仔可能會讀得更開心

回覆:小一派位小感想

其實當小孩出生的時候,父母多只是希望baby健康快樂!

eaubobo 發表於 15-6-12 16:28
yes. 只係人心不足,得一想二

eaubobo 發表於 15-6-12 16:28
100%認同最緊要係小朋友能夠健康快樂成長,有一個讀小學美好既回憶。

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-6-12+16:28+其實

原帖由 ok3 於 15-06-12 發表
無錯,尤其是身邊有朋友自行時已得左,為了幾個多D的升一線中學的%走去叩門,又有小孩已經中乙一的地區熱門小學,不惜為了神校而缺席幼稚園畢業禮。

其實,真的值得嗎?

引用:Quote:原帖由+ok3+於+15-06-12+發表yes.+只

原帖由 eaubobo 於 15-06-12 發表
無錯,尤其是身邊有朋友自行時已得左,為了幾個多D的升一線中學的%走去叩門,又有小孩已經中乙一的地區熱門 ...
乙一中左熱門都去叩神校

引用:Quote:原帖由+eaubobo+於+15-06-12+發表無

原帖由 吉吉吉吉 於 15-06-12 發表
乙一中左熱門都去叩神校
咁華x又真是幾吸引的!
起碼對他們而言,吸引過阿仔喺畢業禮上台表演及拎獎!

認同,條條大路通羅馬,沒有最好的学校,只有適合的学校,不過而家一綫二綫的都谷,可悲

引用:認同,條條大路通羅馬,沒有最好的学校,只

原帖由 hellolo 於 15-06-12 發表
認同,條條大路通羅馬,沒有最好的学校,只有適合的学校,不過而家一綫二綫的都谷,可悲 ...
食得咸魚抵得渴,想要升中派位靚,完全不操卷,不催谷是沒有可能的事吧...

不過我覺得最無奈是身邊有同學仔自行中左,又hold 私校,話要上埋2邊小學暑假的小一體驗課程才可以決定到!呢d真是自私!

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-6-12+16:28+其實

原帖由 ok3 於 15-06-12 發表
同意。其實每個制度都有優缺點,只要自己冇受惠就一定係唔好

hellolo 發表於 15-6-12 21:50
認同,條條大路通羅馬,沒有最好的学校,只有適合的学校,不過而家一綫二綫的都谷,可悲 ...
Exactly true!

其實我意思冇話完全唔谷,唔做卷,只係適量,不過唔係每個小朋友都一样叻,有d真係冇咁叻讀一綫会好吃力,諗住讀二线啦d功課仲多過一綫,點搞

引用:不過我覺得最無奈是身邊有同學仔自行中左,

原帖由 eaubobo 於 15-06-13 發表
不過我覺得最無奈是身邊有同學仔自行中左,又hold 私校,話要上埋2邊小學暑假的小一體驗課程才可以決定到! ...
咁都無佢辦法,佢有條件hold住兩個位係佢本事。

回覆:hellolo 的帖子

叻的學校通常不用操學生功課,因為家長已安排好;反而二綫學校的學生就會多操練考測或特異功能才容易些出線入一線名中學。

所以明白二綫學校可能是辛苦些。

朋友已hold 3寶 sfa aps kts, 但仍然去叩二線津小,學費絕對不是問題,唔知係咪好享受面試過程呢

派咗好學校,仲專登去叩門,都好怪獸。

引用:朋友已hold+3寶+sfa+aps+kts,+但仍然去叩二

原帖由 LWTbb 於 15-06-13 發表
朋友已hold 3寶 sfa aps kts, 但仍然去叩二線津小,學費絕對不是問題,唔知係咪好享受面試過程呢

...
不是常常有機會有咁多面試,或者家長是有獨弧求敗的心態。

引用:朋友已hold+3寶+sfa+aps+kts,+但仍然去叩二

原帖由 LWTbb 於 15-06-13 發表

...
有朋友拎住25分入左一線男校,跟著仲去YW , DBS , co ed , Paul boys interview...到出offer 就四出炫耀問我們選邊間好
呢d家長真是

200904  好鄙視這類家長,完全不顧小朋友,只爲了自己炫耀  發表於 15-6-15 10:29
‹ 上一主題|下一主題