用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
樓主: swarovski2011
go

學之園 [複製鏈接]

回覆:mababyba 的帖子

當時2nd in 校長會單獨問家長問題,而小朋友坐另一邊玩玩具,但不知老師有否再問小朋友問題

引用:回覆+adalyho+的帖子 點解你會選LH而放棄H

原帖由 purin18 於 15-11-16 發表
回覆 adalyho 的帖子

點解你會選LH而放棄HKPS? 請問係咪有second in 先有機會架?
其實我都好鍾意hkps架,如果LH 冇offer, 我會選hkps! 但只可以揀一間、所以要割愛!其實冇話邊間好d, 純粹個人取向。我係從朋友到認識LH . 朋友囡囡係LH 畢業生、極力推薦,佢考小一都有幾間唔錯既offer,所以問下問下,參考下佢囡囡係LH 既教材、又去佐open day感受下、之後就好留意LH。純粹個人取向,揀LH 係因為覺得小朋友可以喺遊戲中學習、學得開心、而課程有一定既程度、自己唔想出去外補太多、所以唔介意學校教深d! LH 比較全面、注重均衡發展、中英一樣重要、鼓勵小朋友兩種語言既書都多閱讀!自家教材好吸引、如果有去open day既話都可以睇下佢地既教材!observe到自己囡囡比較學術型、不太善於表達及發問問題,如果太探索型既學校可能佢發揮唔到,又唔知學校可唔可以改變到佢,去一間只谷學術既學校又怕佢越來越唔表達自己、所以覺得LH 學術得黎又會鼓勵小朋友表達、希望可以balance d! 另一原因係考小一、LH 提供好多小一支援、例如面試班、invite 一些過往考小一的LH 家長share experience, 俾好多information 家長。學校透明度高、每年都會list 成個考小一成績。LH 好注重家校合作、家長係要好involve!學校會upload 歌同video 上intranet 俾家長一齊同小朋友喺屋企唱。我同囡囡一齊喺屋企學習得好開心!以上原因令我揀了LH ! 以我所知、hkps 個reading scheme 係好好、又係細校、我interview 嗰日見到d學生volunteer 個個都有禮貌同presentable, 相信hkps 一定係一間好學校。朋友囡囡今年考pn, 佢想要語言環境好同愉快學習、我都極力推介hkps! 唯一係一定要坐校車、我自已本身係車囡囡返學、所以係自己問題。同埋冇考小一成績做reference! 考學校都要講緣份、如果家長喺interview 時遇到不愉快既經歷係會令家長對學校有反感、呢點係明白既。我自已就好好彩、interview 好順利又好心儀呢間學校、所以好感恩!幾位朋友要second in 都之後有offer, 所以其實校長都係想見下家長,傾下計、睇下家長了唔了解LH 既理念!最後祝你成功!

引用:Quote:原帖由+purin18+於+15-11-16+發表回

原帖由 adalyho 於 15-11-16 發表
其實我都好鍾意hkps架,如果LH 冇offer, 我會選hkps! 但只可以揀一間、所以要割愛!其實冇話邊間好d, 純粹 ...

我有睇過你d舊post,好鄧你開心!我相信你當時既心情似過山車一樣呢!我其實同你的想法一樣!暫時小兒係LH既表現係最好,我希望可以直入但好矛盾,因比起其他學校,LH係較遠,都唔知有冇校車添!不過衣家冇得我諗,一切睇天意!

引用:回覆+adalyho+的帖子 我有睇過你d舊post,

我有睇過你d舊post,好鄧你開心!我相信你當時既心情似過山車一樣呢!我其實同你的想 ...
多謝呀!收到LH offer係最開心、因為日諗夜諗都希望入到LH! PN 時失敗佐、以為k1 無望因為位好少。呢幾日多回覆佐post係希望為心儀LH 既家長打氣!希望你同LH 一樣甘有緣!加油!

我好明白!真係好少位,我仲係揀英粵凱帆校添!又係細B!哈哈,等奇績出現!

回覆:adalyho 的帖子

我記得你係4,5月先收offer, 請問係咪一定要等到出年先會有k1 offer派出? 即係學校12月放榜只會比waiting offer?

回覆 bbchu2013 的帖子

12月係出正取生offer,之後如果有人冇注冊便會call waiting...

引用:我記得你係4,5月先收offer,+請問係咪一定

原帖由 bbchu2013 於 15-11-16 發表
我記得你係4,5月先收offer, 請問係咪一定要等到出年先會有k1 offer派出? 即係學校12月放榜只會比waiting o ...
12月係第一批有offer的、而我係第一批收call waiting 的

回覆:adalyho 的帖子

Thank you!

引用:回覆+adalyho+的帖子 我有睇過你d舊post,

我有睇過你d舊post,好鄧你開心!我相信你當時既心情似過山車一樣呢!我其實同你的想 ...
不是一定要2nd in的嗎?會有直入?

回覆 mababyba 的帖子

見到舊post有人直入,但係pn唔知K1是否一樣。

引用:回覆+mababyba+的帖子 見到舊post有人直入

回覆 mababyba 的帖子

見到舊post有人直入,但係pn唔知K1是否一樣。
我係直入架!PN 係要second in的!k1 好似HL campus 上年唔洗second in, 其他campus 就唔清楚

今年凱帆話會有second in 呀!
咁你直入係咪有哥哥姐姐讀緊架?定係乜都無架?

lamkwan 發表於 15-11-15 22:58
我個人非常喜歡學之園之面試安排.每一個環節好用心,好細心,好似英文個part 咁,成個pg咁,超正,$40報名 ...

我好認同你的講法,好有同感!星期六in 左兩間,in 完學之園,再去民生。學之園真係有heart好多,民生超求其,5分鐘都唔駛就in 完,但係學之園分左3個環節,in 得全面令我對學之園加分!

引用:回覆+adalyho+的帖子 今年凱帆話會有secon

今年凱帆話會有second in 呀!
冇sibling呀!可能K1今年先開始要! 但幾位朋友上年考PN 時second in 後都有offer, 所以係好大機會入到架!

回覆:swarovski2011 的帖子

回覆:ccfwc 的帖子

https://www.learninghabitat.org/web/index.php?id=58

回覆:ccfwc 的帖子

網頁寫得好清

回覆:capa7806 的帖子

馬鞍山迎海校

主頁 > 校舍 > 馬鞍山迎海校

2016-2017年度幼兒班

上課時間:

上午班: 逢星期一至星期五       上午9:00-12:00

下午班: 逢星期一至星期五       下午1:00-4:00

注意事項:

此課程適合於2012年9月1日至2013年12月31日期間出生的幼兒報讀;

凡2015年11月30日或之前填交入學意向登記表的幼兒,將獲安排於2015年12月12日在學之園凱帆校進行面試;

每月學費大約為港幣5,000-5,500元正*;

預計開課日期為2016年8月中*。

*以有關政府部門批核為準。

請按此開始網上登記。

遊戲班(Playgroup)

課程特色:

學前階段乃開拓幼兒語言能力的黃金時期,故此,各班均會由一位外藉英語老師及一位粵語老師共同授課,帶領幼兒在浸沉式的語言環境下學習,平衡接觸中英文的機會,為幼兒的語言發展奠定良好的基礎﹔而家長的參與及陪同,更能增進彼此的親子關係及更了解子女的發展需要,從而發掘孩子的興趣或專長。

此課程將實踐以「兒童為本」的課程原則,透過各類有趣之實物、教材及學習媒介,讓幼兒從遊戲中學習及啓發幼兒社交與思維的潛能。上課模式及課程設計與幼稚園相近,包括體能、音樂、分組遊戲、唱遊、茶點及故事等。讓幼兒可以吸收上學經驗,順利地適應學校生活。

上課時間:

上午班: 逢星期一至星期五   上午9:00-11:00

下午班: 逢星期一至星期五   下午1:00-3:00

注意事項:

此課程適合2013年9月1日至2014年12月31日期間出生的幼兒參加;

每位幼兒必須由一位家長或成人陪同參與;

每班幼兒人數最多為20人;

於2016年2月開始接受報名,並預計於2016年5月開課。

學費:

每月港幣3,950元正

‹ 上一主題|下一主題