用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園
樓主: swarovski2011
go

學之園

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-15+發表

引用:Quote:原帖由+lovelyjen+於+15-11-14+發表

原帖由 puichingforsure 於 15-11-15 發表
其實早D發現自己唔like間學校係好的,又唔使到有幾間offer時左lum右lum揀邊間好,始終人人對適合自己小朋友 ...
俾$40當見識下親身感受下,且阿囝好鐘意去學校玩,因我每次interview前都同佢講去新學校玩,佢好開心。

five555 發表於 15-11-14 22:02
K2,教夏天主題時,有一天可到室外穿泳衣玩水
K3,教秋天主題時,可到室外玩燒烤,放風箏
冬天主題是會吃火鍋,煮湯;春節時會包餃子

puichingforsure 發表於 15-11-13 15:46
凱帆有戶外,一定比較好,紅磡雖然冇戶外,但都好闊落,青衣就環境來說真係麻麻地。利申,只去過呢三間OEPN ...
青衣分校歷年來考小一直私成績最好,其次爲凱帆

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-15+發表LH+

原帖由 dadadadahk 於 15-11-15 發表
咁其實佢地揀1-3月大b咪得囉,駛咪first in成個鐘,又再要second in
其實好多學校都喜歡收大B, LH 也有5,6,7月b! Second in 係了解下家長。家長有權去選適合自己小朋友既學校、甘學校都有權選擇適合佢地既家長同小朋友。

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-15+發表LH+

咁其實佢地揀1-3月大b咪得囉,駛咪first in成個鐘,又再要second in
我仔是十二月細B,同場面試有大中細B, 但我又唔覺細B 一定輸蝕。我仔驚驚青青咁,開始唔肯答,但老師好有耐心咁問多次,之後就答到晒。講真,問題一定唔深,都是日常生活遇到的事物。做到的小朋友一定好多,考唔考到就交俾個天。但我對於我仔的表現真係好自豪。

回覆:adalyho 的帖子

好啊!唔該嗮

引用:Quote:原帖由+dadadadahk+於+15-11-15+發表

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-15+發表其

以我理解大部份56千人報既龍校都冇second in,可見second in唔係必須
以我理解sc pn 同Victoria 都要second in, 唔覺得LH 要second in 有乜問題

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-15+發表以

其實講到呢點冇咪好討論,不過客觀看要second in既學校係佔好少比例,而first in要in咁耐亦唔係主流,民幼面 ...
我冇話唔洗second in 既學校唔注重家校合作,我只係覺得LH 需要second in 係想了解下家長。我囡pn 係維記讀都係要second in! 校長只係想make sure 家長係清楚學校既理念。每間學校都有自己收生準則。難入不一定係好、易入不一定係差。我只可以話如果係好心儀既學校、我會尊重該學既收生準則。相反如果係一間本身自己都唔鍾意既學校、個interview 攪得幾好都唔會想入。
從來唔會去比較LH 好定龍校好,因為各有各好!睇你target乜類型既小學。好多LH 家長係target 新派活動教學既直/私小。有LH 家長k1 去了龍校最後都返LH 讀、因為唔習慣、覺得唔適合小朋友。其實睇家長需要乜同適唔適合小朋友。只要係學校理念同你一致、又適合你小朋友就係一間好學校、不需要比來比去。
每人都可以有唔同既意見,明白你對LH 面試型式有意見,可能LH 唔符合你要來,但我都只係想分享下我既意見。

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-11-15+發表以

其實講到呢點冇咪好討論,不過客觀看要second in既學校係佔好少比例,而first in要in咁耐亦唔係主流,民幼面 ...
我都覺得interview可以係家長揀學校,睇下學校係唔係自己鍾意個type.我就鍾意面試時間長,因為我覺得呢樣全面d,對慢熱小朋友公平d. 邊個學校好d都好難講,我就未報龍校但報咗lh。

原帖由 deco99 於 15-11-15 發表
我都覺得interview可以係家長揀學校,睇下學校係唔係自己鍾意個type.我就鍾意面試時間長,因為我覺得呢樣全 ...
其實好難去比較、因為龍校大部分係傳統教學、LH 係好活動、遊戲中學習。我自已就一間龍校都冇報因為知道唔係我杯茶、但並不代表我覺得龍校唔夠好,只係我太清楚自己考小一既target

dadadadahk 發表於 15-11-15 01:37
我又唔覺自己細路in得好差,不過真係唔適欣賞呢間名幼

interview個日都係俾家長認識下間學校,感受下岩唔岩自己同小朋友既

其實in1個鐘都好過排隊等半個鐘,in5分鐘丫

回覆:學之園

回覆:lamkwan 的帖子

有小朋友面試喊結果都收咗,相信學校係睇好多方面的表現,不要灰心!

引用:我個人非常喜歡學之園之面試安排.每一個環

原帖由 lamkwan 於 15-11-15 發表
我個人非常喜歡學之園之面試安排.每一個環節好用心,好細心,好似英文個part 咁,成個pg咁,超正,$40報名 ...
有小朋友面試喊結果都收咗,相信學校係睇好多方面的表現,不要灰心!

回覆:CiBee 的帖子