用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 見左醫生。懷疑中度至嚴重
樓主: daibolam
go

見左醫生。懷疑中度至嚴重 [複製鏈接]

為了令你女可以生活到又有進步,我建議保留豬,以方便開菜單,其他雞牛等可免則免。蛋奶小麥就唔駛諗,必戒。其他生果菜蔬類,你每種挑一至兩樣唔係最高的,作保留。要擬定一份清單,易記易做的。

我地唔係要絕對完美,最重要係有成效,只要戒三寶,再加其他致敏的種類銳減,基本上應該會見成效。不過,未必啱聽都要講的是,不可忽略食 supplement 的效用,試過你會感受到那種分別。

至於你相熟的兒科勁唔BUY呢套,好正常,唔識咪唔BUY囉。若果佢有個仔係自傾,感覺前路茫茫,而有個方法唔少人試過都 WORK,你試唔試丫。針唔拮到肉就唔知痛,若果三十年後,呢個方法真係被證實有用,咁你點算?點追? 今日話唔BUY的人會否賠償你損失的時間、機會及仔女的情況?人地講一句「唔掂」,幾咁易,無成本的。我地錯失了治療的黃金機會,仔女影響是一世的。總體來說,只要機會成本諗得掂,值搏率夠高,我一定會試囉。咁當然,利益申報的是,我兩個仔女都戒口的..........

回覆:見左醫生。懷疑中度至嚴重

等於有絕症,西醫話無得醫,但有另類治療,有人試過可以醫到,咁人試唔試??

其實上綱話,如果你驗食物敏感和重金屬有事,返而你要開心,因為你已知問題所在,你已找到方向如何幫助你小朋友。努力!

引用:今日囡囡有講野。+講左一兩個字。+雖然發音

原帖由 daibolam 於 15-06-18 發表
今日囡囡有講野。 講左一兩個字。 雖然發音比半年前差,但好開心。 開始跟少少指令。。 叫佢俾野爸爸佢會俾 ...
咁多野要介, 基於營養問題, 我諗揾個生物療法嘅醫生跟會比較好, 起碼知道有乜維他命要補充返

引用:Quote:原帖由+leungsiufan+於+15-06-16+發

原帖由 daibolam 於 15-06-18 發表
上午training 下午n 班咁點去公園玩?
我囡好討厭唔識嘅人靠近。 特別係小朋友。 如果公園無人會玩得開心好 ...
我囝日日放學都系公園挽一個鐘,而且星期六日全日都會帶佢去挽,佢挽嘅時間好足夠

回覆:daibolam 的帖子

其實都係同小朋友一齊去做治療,從中學習技巧,返屋企做,唔好睇少呢一樣,真係好重要!

自從開始用刷刷身。 突然“醒目”左。而家努力帶囡囡去公園玩。 一日一兩次。 上緊幼兒導師同職業治療,感覺係不停玩玩具。囡囡好抗拒

daibolam 發表於 15-7-5 22:54
自從開始用刷刷身。 突然“醒目”左。而家努力帶囡囡去公園玩。 一日一兩次。 上緊幼兒導師同職業治療,感覺 ...
Hi, 我又分享下,我個女3歲5個月大,啱啱完左PN,八月開學返K1。今日我地啱啱去完CAC覆診,第一次見醫生係9個月前,今日係第二次見面。
個女二歲半時,情緒不穩最嚴重,我到臨床心理學家處做評估,結論係有自閉特徵。然後轉介去CAC, 今日第二次見醫生,佢寫信轉介到兒童精神科作進一步評估,因為佢覺得我個女情況較含糊,佢未能非常確定這究竟屬於自閉、社交焦慮還是社交障礙。但佢認為中自閉機會較大。

基本上佢對住d令佢覺得舒服的人,我個女好開朗,玩的時候個個都覺得佢好friendly。但佢有著好多執著到離奇的情況。例如出世到而家都冇咩試過水果,果汁唔飲,二歲半前連雪糕、糖、朱古力都唔肯試。經過我不停咁引導,近半年開始試,最近還愛上了雪糕。爸爸唔可以除眼鏡,除左就會不安咁喊晒。
對人的形態都好敏感,肥d大份d佢就好抗拒,有段時間好抗拒男人,祇要係十五六歲以上的男人,佢通通都唔想接觸。

到而家佢都只係飲四種飲品,水、奶、朱古力奶及忌廉。

對陌生人反應過大,非常不安。d interview當然非常差,佢真情唔望人,淨係要我抱實。

記性非常好,理解能力高但語言發展遲,近三歲先開始叫做表達到。最近兩三個月特飛猛進,三歲前都唔係好講野,最近好好多。二歲先叫我媽咪,之前一直叫我daddy,係固意的,對第三者講,佢叫我媽咪的。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]樓主,我今日聽到醫生咁講的時候,並無意外,事實上我心𥚃有數。我最沮喪就係個女二歲半時去做第一次評估時,因為當時佢語言唔出,加上其他情緒不穩,非常固執的行為,我真係非常擔心。臨床心理學家的評估報告亦有俾我排S位,不過我無排,我排緊E位,因為想快d排到。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]這一年來,佢上PN, 返左學之後,改變左好多。當然我亦死左唔少細胞流過唔少眼淚去教佢,最無助的時候我決定生多一個去陪佢成長,因為真係諗唔到有咩更好的辦法,細佬下個月出世啦。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]雖然今日CAC仍然懷疑佢係自閉,但我對亞女有信心,衹要有愛同耐心,佢一定會進步。佢而家講野雖然未係好叻,但已經好左好多。佢三歲前唔係咁肯講野,但今日語言評估結果佢只係delay左5個月。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]加油呀,你係對佢最有影響力的人。共勉之!

我仔仔都响協康做咗評估,中度....
醫生建議排特殊教育,是否你們講的S位?現一星期針灸2次,語言認知約歲半,將開始言語治療,報了伴我童行。
佢言語只能有限單及雙字,其他全部BB話,重覆開關門,上落床。希望佢做訓練會好.....

引用:Quote:daibolam+發表於+15-7-5+22:54+自從

原帖由 taidou 於 15-07-22 發表
Hi, 我又分享下,我個女3歲5個月大,啱啱完左PN,八月開學返K1。今日我地啱啱去完CAC覆診,第一次見醫生係9 ...
我同你預產期差唔多。醫生下應該下個月尾生得。 阿囡22 個都無乜單字。僅有幾個又會唔記得。 而家都好苦惱。 唔知未來幾十年點過。只希望下一個寶寶無事

引用:我仔仔都响協康做咗評估,中度.... 醫生建

原帖由 Taimei 於 15-07-23 發表
我仔仔都响協康做咗評估,中度....
醫生建議排特殊教育,是否你們講的S位?現一星期針灸2次,語言認知約歲 ...
你囝幾大呀? 我而家都擔心。醫生叫我排i 位。但又評估為中度室嚴重。 職業治療師都覺得s位較合適。幼兒導師如非派位都入唔到普通幼稚園。。

‹ 上一主題|下一主題