用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 見左醫生。懷疑中度至嚴重
樓主: daibolam
go

見左醫生。懷疑中度至嚴重 [複製鏈接]

引用:樓主,你囡太細,報下D個別PST堂,即特殊幼

原帖由 legolas625 於 15-06-14 發表
樓主,你囡太細,報下D個別PST堂,即特殊幼兒導師,約500元一堂,跟住一齊上,學下老師點教仔,問下意見, ...
下星期約左幼兒導師。 囡囡一般比較少。 情況也較嚴重。而我肚入面嗰個都係囡。 而家唔敢想像2 個都係自閉可以點照顧。 單單點樣湊住個大再加個細已經好難頂。

引用:我+老公同親囡囡玩都可以笑得好開心。+好似

原帖由 daibolam 於 15-06-12 發表
我+老公同親囡囡玩都可以笑得好開心。 好似普通小朋友咁追逐。一路玩不停笑。 問醫生似唔似智障佢只係避左 ...
自閉不等同智障,唔好因個姑娘/醫生講既說話而影響你對小朋友既判斷,每個自閉症小朋友都有自己talent, 好多經過訓練長大後都同普通人無分別,好多成功個案,喺度留言都係同道中人,加油!
P.S. 建議你多參加講座,很有幫助的!

引用:Quote:原帖由+doraemon298+於+15-06-12+發

原帖由 daibolam 於 15-06-13 發表
而家真係希望囡囡可以好似你仔咁咋。 當年你囝要派s 位嘅需要性應該因為連大小肌肉都慢。 我囡要s 位應該係 ...
入S位唔等同智障,只是各方面需較多支援

入s位的小朋友各有原因,只係通常能力比較弱,我仔唔係智障,係語言弱,專注差,歲幾評了入s位,讀了半年就評可出主流。

你去上下講座,了解咩係自閉,再問下導師意見,你有身孕壓力真係好大,記住搵人幫手。

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-06-12+發表我

原帖由 hamburgeer 於 15-06-15 發表
自閉不等同智障,唔好因個姑娘/醫生講既說話而影響你對小朋友既判斷,每個自閉症小朋友都有自己talent, 好 ...
我明自閉/s位不等於智障。 但好難唔咁諗。 我囡囡活動方面好正常, 只係醫生都話要s 位。。 雖然呢度大部份分享媽媽都話自己仔囡智力正常。 但數據指大部份係智障,而女仔一般比較嚴重。。 我都安排緊治療俾囡囡。 只係醫生姑娘都覺得唔可能入n 班, 而家又唔知報唔報k1,睇住佢又笑又玩又開朗咁。 突然又轉又腳尖行反轉架車玩轆。。

引用:入s位的小朋友各有原因,只係通常能力比較

原帖由 legolas625 於 15-06-15 發表
入s位的小朋友各有原因,只係通常能力比較弱,我仔唔係智障,係語言弱,專注差,歲幾評了入s位,讀了半年就 ...
邊度搵講座聽呢? 協康好似最近都無。

引用:Quote:原帖由+hamburgeer+於+15-06-15+發表

原帖由 daibolam 於 15-06-15 發表
我明自閉/s位不等於智障。 但好難唔咁諗。 我囡囡活動方面好正常, 只係醫生都話要s 位。。 雖然呢度大部份 ...
我身邊有活生生例子,小朋友被評估為嚴重自閉加智障入左s位,個媽媽無放棄,每日家居訓練,小朋友6歲時入左主流,成績中上,你要喊要怨呢個星期做晒佢,努力振作,聽你講,你囡並非你想像咁嚴重,只要你堅持努力,你囡會進步很快

引用:Quote:原帖由+legolas625+於+15-06-15+發表

原帖由 daibolam 於 15-06-15 發表
邊度搵講座聽呢? 協康好似最近都無。
上網search

見社工未? 問佢拿資料, 協康、耀能、心橋、楊震、Step、LINKS、努力試、建基、明愛.... 自己要努力搵下,好多機構都有。

就算統計上比例好似好多智障,我覺得現實中唔係,諗黎真係無用,人地還人地,自己還自己。

幾手準備啦,而家先6月,絕大部分都未開始報K班,係咪

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-06-15+發表我

原帖由 hamburgeer 於 15-06-15 發表
我身邊有活生生例子,小朋友被評估為嚴重自閉加智障入左s位,個媽媽無放棄,每日家居訓練,小朋友6歲時入左 ...
由最初健康院姑娘話要覆診開始發現越來越差。 之後開始自己訓練眼神 (呢度媽媽教)。 加成日帶佢公園。 而家一個月已經有改善。 呢兩日自己玩玩下會望下我添。開始正式上左一堂職業治療。 雖然感覺都唔知做緊乜,但明白如果單靠上堂就死得。時間太短!

回覆:見左醫生。懷疑中度至嚴重

放心啦,情況會愈來愈好架,我囝都系排 s位,而家28個月,呢個月開始跟人講野,佢上午上training下午返n班,如果有主流學校收就比佢讀下,可以同啲普通小朋友挽下

引用:見社工未?+問佢拿資料,+協康、耀能、心橋、

原帖由 legolas625 於 15-06-15 發表
見社工未? 問佢拿資料, 協康、耀能、心橋、楊震、Step、LINKS、努力試、建基、明愛.... 自己要努力搵下,好 ...
我都唔敢面對interview。。

引用:放心啦,情況會愈來愈好架,我囝都系排+s位

原帖由 leungsiufan 於 15-06-16 發表
放心啦,情況會愈來愈好架,我囝都系排 s位,而家28個月,呢個月開始跟人講野,佢上午上training下午返n班 ...
上午training 下午n 班咁點去公園玩?
我囡好討厭唔識嘅人靠近。 特別係小朋友。 如果公園無人會玩得開心好多。 多幾個小朋友來,佢就要走。
我地為左囡囡玩得開心啲,表情動作聲線都好浮誇,囡囡都好開心,但同時成日吸引其他小朋友想同我地玩。。小朋友一同我囡有接觸,囡囡情緒立即轉壞。。

回覆:見左醫生。懷疑中度至嚴重

今日囡囡有講野。 講左一兩個字。 雖然發音比半年前差,但好開心。 開始跟少少指令。。 叫佢俾野爸爸佢會俾爸爸,而唔係塞俾我。 又開始有眼神接觸。 都唔知係因為公園玩定係戒口定係上左兩堂訓練定咩原因。
做左biotek份報告,乜都敏感,痴晒線, 豬牛羊雞魚都中至高度。 小麥蛋奶又有。 橙檸檬西柚。 薑蕃茄都中度。 4000幾蚊份報告咁。 問左個相熟兒科專科,我同佢講份報告係驗igA 同igG。 醫生答佢一般驗igE。 再睇報告細字。。未通過美國fda 認証。。。 相熟兒科再講,你好快會被介紹重金屬排毒之類,但佢唔buy 呢套。。
其實真係好矛盾。 有啲野量度唔到,成效成疑。 普通媽媽都食supplements during pregnancy 希望bb 出世聰明啲。 我地呢班咁無助的媽媽都唔知係被昆定買希望。 明知自己好白痴,但真係幫bb 戒口中。

回覆 daibolam 的帖子

好少見咁多食物敏感...有咩係無敏感的?

引用:回覆+daibolam+的帖子 好少見咁多食物敏感

原帖由 DENNIS201 於 15-06-18 發表

好少見咁多食物敏感...有咩係無敏感的?
4級或以上34種。 3級有14種。 我無見過其他人的報告。 無從比較。 你有幾多種?

回覆:daibolam 的帖子

我個post有報告,第6頁

引用:我個post有報告,第6頁 +

原帖由 DENNIS201 於 15-06-18 發表
我個post有報告,第6頁
對蛋+奶咋? 我妹因為暗瘡問題都驗過。 比囡囡輕微。 蛋奶小麥都過敏。

其實你女對咁多野敏感
可能戒足晒就會有巨大進步呢!

回覆 DENNIS201 的帖子

同意同意.....
‹ 上一主題|下一主題