用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88、89、91 網(2017-18小一)吹下水
樓主: pure_carol
go

88、89、91 網(2017-18小一)吹下水 [複製鏈接]

WMCTracy 發表於 15-6-19 20:25
想問89網, 保良局莊啟程校風,功課,升中如何?,因爸爸係舊生,有20分易入嘛,上當年,爸爸讀,佢覺得唔太 ...

你就好啦, 有20分,  我呢D 15 分都唔敢望.

黎緊出生率咁勁, 都唔太建議咁進取....除非真係好LIKE 馬循

莊啟程 89區都屬一線了,  如你喜歡廣東話教學就更完美, 因為佢有2班係廣東話架.

係地點有D差

回覆:88、89、91 網(2017-18小一)吹下水

大家對培基點睇?

hebe2010 發表於 15-6-24 13:38
你就好啦, 有20分,  我呢D 15 分都唔敢望.

黎緊出生率咁勁, 都唔太建議咁進取....除非真係好LIKE 馬循
89只得馬主同馬循係一線

回覆 siuming23 的帖子

馬主不是一線?

eliselin 發表於 15-6-26 14:06
回覆 siuming23 的帖子

馬主不是一線?
我咪話89馬主及馬循是一線囉.....

其實我都多番追問下班主任點睇今年既派彩....佢都只係答我睇大家彩數...各安地命...所以大家只可以講你係進取型定保守型? 為一可以講既係真係希望大家攞到個靚NUMBER...同自求多福呀 (包括我在內, 我都煩腦緊9月應該點排位好呀)

回覆:pure_carol 的帖子

我個人好like呢間學校 亦同仔仔喺呢間學校返教會 但我老公係一呂舊生 諗緊好唔好搏啲揀培基

回覆:88、89、91 網(2017-18小一)吹下水

我女準備以20分試自行一胡,我老公話呢間學校以前新校冇人讀,佢小四因搬家,由深水埗轉來讀,都有上午班,估唔到而家咁出名。
希望阿女可用20分直入一胡,唔使玩大抽獎,我仲要剛搬入沙田😂

引用:Quote:Beiku+發表於+15-6-12+07:59+老實講

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-13 發表
這是不正確的
派位方法可參考以下資料
http://www.schooland.hk/post/psa02
其實,好多家長唔放手,唔係唔知玩法,又或者覺得要搏就搏到盡。

係唔甘心,點解要排二三線係頭? 係自己小朋友技不如人所以要退而求其次?

我希望教小朋友要為自己理想堅持,全力以赴,而唔係同佢講你冇乜運,退而求其次,所以我自己唔會因為機會率去選校。

各位家長加油!!!!!!

引用:我個人好like呢間學校+亦同仔仔喺呢間學校

原帖由 manley_ho 於 15-06-29 發表
我個人好like呢間學校 亦同仔仔喺呢間學校返教會 但我老公係一呂舊生 諗緊好唔好搏啲揀培基

...
好小聽人講唔選一呂選培基,對培基唔太認識,好過一呂嗎?

回覆 frogbobo 的帖子

所以我只會放最心儀係第一,第二明知放黎都入唔到係嘥左個機會萬一入唔到,拎住個中間,再用自己實力去叩,好過拎住四寶去叩

回覆 manley_ho 的帖子

如果25分一呂一定入,唔讀去去培基,除非你真係好鐘意

bb67890  Agree  發表於 15-6-30 12:25

回覆 pure_carol 的帖子

同一呂,沙呂都係一線,英文唔錯

醒目開學勳章

assisi 發表於 15-6-29 21:02
我女準備以20分試自行一胡,我老公話呢間學校以前新校冇人讀,佢小四因搬家,由深水埗轉來讀,都有上午班, ...
20分一胡,基本上入緊,因今年15分都入唔少

引用:我個人好like呢間學校+亦同仔仔喺呢間學校

原帖由 manley_ho 於 15-06-29 發表

...
有辨法,兩間都唔揀咪冇煩惱。

醒目開學勳章

COE1205 發表於 15-6-30 09:30
20分一胡,基本上入緊,因今年15分都入唔少
同意!, 沒宗教分, 20分舊生穩入

回覆 02413124 的帖子

請問“中間”即係邊間?

回覆 bb67890 的帖子

即個區放第二都大機會入到上年的話91,以我知,田小可以
年年不同,請參考對上一年行程

其實一呂傳統學校多勁課... 之前仲有媽媽去簡介會話佢哋希望家長可以全職協助子女升學....但我就一定唔得.  反而我見屋企人喺培基讀 唔太多功課 好似排名又唔差...  所以有啲想揀佢呀~~

不過我諗... 最大可能我會入咗一呂先再叩門囉....

我想問點可以睇到一呂幾分可以入到呀?

回覆 manley_ho 的帖子

其實多唔多功課真係一個個人,曾聽過某校校長話出問卷統計做功課時間,同一班有人用半小時,有人用三小時
‹ 上一主題|下一主題