用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 書展又到啦, 您有咩心水買咩書/雜誌呢?
樓主: 小時了了
go

書展又到啦, 您有咩心水買咩書/雜誌呢?  

炸蛋炖龙骨 發表於 15-6-13 01:01
我想问书展在哪里?日期是什么时候?

http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Exhibitors.aspx?yr=2015&sn=13

簡介香港書展2015

展覽日期

2015年7月15至21日  (星期三至星期二)

展出地點

香港灣仔博覽道一號
  香港會議展覽中心

開放時間

2015年7月15-16日 (星期三至四)

上午10時至晚上10時

2015年7月17-18日(星期五至六)

上午10時至午夜12時

2015年7月19-20日 (星期日至一)

上午10時至晚上10時

2015年7月21日 (星期二)

上午9時至下午5時

主辦機構

香港貿易發展局

主要展品類別

• 各類書籍及刊物

• 兒童及青少年圖書

• 宗教書籍

• 電子書及電子學習資源:電子書閱讀器、視聽教材、
    教育軟件

• 音像多媒體產品

• 各類文具及印刷品

年屆

第26屆

yf03 發表於 15-6-12 08:56
請問係書展訂未來兒童是平的嗎?
有冇其他? 台灣可訂嗎?

可以參考呢個帖: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2821987&extra=&page=8

請問係書展訂未來兒童是平的嗎 ?---- 去年書展訂會送小天下幾本書,如果係台灣網及其他地方訂就無書送。

有冇其他 ? ------ 有e.g. 誠品, 讀書人, 專業訂閱服務有限公司 etc

台灣可訂 ? ----- 可以http://www.gkids.com.tw/ 呢個台灣小天下網有幾款雜誌您可以直接向出版社訂閱

Lego

Book Fair Discount 出咗了
http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Coupons.aspx

pilotmama    發表於 15-7-8 17:52

回覆:書展又到啦, 您有咩心水買咩書/雜誌呢?

想訂小童英文magazine(小一程度),書展有冇好介紹?

今年去左旅行,冇得去

好期待書展., 亞女都想訂未來兒童/ 少年.

未來兒童/ 少年.邊本好呢?

回覆 karenlyk 的帖子

俾啲小朋友自己去睇下, 選擇啱程度個本啦!

karenlyk  thanks!  發表於 15-6-15 13:18
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

karenlyk 發表於 15-6-15 12:56
好期待書展., 亞女都想訂未來兒童/ 少年.

未來兒童/ 少年.邊本好呢?
未來兒童同未來少年有時題材一樣,但深入程度不同,雜誌自己定位係9歲以上就未來少年,以下就未來兒童,當然,實際上每個小朋友都可能唔同體會
http://junior.gkids.com.tw/ <-- 未來兒童

http://future.gkids.com.tw/ <-- 未來少年

最實際梗係小朋友試閱過再決定啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

push

Ocean419 發表於 15-6-11 19:38
我想知6歲小朋友有咩中文書推介?
如可以, 帶埋小朋友去「讀書人」counter, 老細會介紹你。

yf03 發表於 15-6-12 08:56
請問係書展訂未來兒童是平的嗎?
有冇其他? 台灣可訂嗎?
我舊年响書展訂未來兒童, 記得係12個月有15期, 同埋送咗3本中文書(初小程度), 超好睇。

請問如買青田的我自己會讀系列, 大約幾折?

LHLMother 發表於 15-6-22 14:50
請問如買青田的我自己會讀系列, 大約幾折?
舊年得唔知八折定八五折, 平好少

回覆 little_yolky 的帖子

Target中文書,除了讀書人,仲有邊間必行?(初小及高小)

fany 發表於 15-6-24 07:25
Target中文書,除了讀書人,仲有邊間必行?(初小及高小)
木棉樹!

不過佢哋好乞人憎, 零頭要四捨五入, 即買101.5, 要俾102蚊, 又無得碌卡或EPS, 迫人俾多D。

我最近行誠品睇到小樹苗出左新版本的伊索寓言, D字大大地, 有些難的生字會highlight, 另外每個小故事只係三版左右, 我覺得幾適合初小學生, 可以叫阿仔每日看一篇.  

引用:Quote:fany+發表於+15-6-24+07:25+Target中

原帖由 little_yolky 於 15-06-24 發表
木棉樹!

不過佢哋好乞人憎, 零頭要四捨五入, 即買101.5, 要俾102蚊, 又無得碌卡或EPS, 迫人俾多D。
Thank you! 等我去睇下先!