用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 香港書展2015 (已結束)
樓主: huba
go

香港書展2015 (已結束)

回覆 dcdc2525 的帖子

今年書展,收獲豐富!我們一家四口在星期五晚行夜場,按照以往經驗,如果由柯布連道天橋經入境處再左穿右插加上排隊,到會展可能要一個小時。

所以按近年的行法,沿柯布連道天橋,不隨大伙進入境處排隊,反而在進入入境處前的告士打道左轉落地面,行六國中心前的小天橋橫過告士打道,再在地面穿過稅務大樓和灣仔政府大樓的小巷,然後在地面橫過港灣道入會展。由於全程無須排隊,由離開柯布連道天橋起計10分鐘內已進入會展,省了不少時間。

這次由晚上八時到十一時共行了三個小時。出發前預計買二千元書,但最後由於訂了未來少年(適合9-13歲),所以最後埋單要二千多元。這次特別請兩姐妹合作,多買non-fiction,少買小說。

今年購書的位置主要包括:

3/F
新雅 - 訂了未來少年,$1,140一年12期, 送6個月的未來家庭, 兩本百頁的小天下百科全書(我們選了我愛讀探險的故事和我愛讀地球的故事), 以及2本過期的未來少年. 另外8折買了些書.
柏雅 - 買了些100元7本的書
世界出版社 - 買了些10/20元一本的書和一些少女書

1/F
Step One - 6折英文書,也有些中學參考書
Marketing Publishing - 6折英文套裝書和特賣書

妹妹今年對天文突然有興趣,買了不少有關書籍,她最喜歡那本Discover: Space,因為除了內容吸引外,書內還有些小卡片和海報。

不知是否新的安排,十時後有兩條城巴線在會展接載書展參觀者,一條去美孚,另一條去觀塘,我們可以乘前者回家,無需拖喼回灣仔港鐵站,實在十分方便,午夜前已經回家了。

下年的2016書展再會!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

我訂開未來兒童也續訂,優惠也不錯,小天下的出版物有所值,推介!!

PY-Sing 發表於 15-7-18 10:04
1/F 1A-D32  Publishers marketing Ltld

Horrible science 20 books $360
我係呢度買左Horrible science 20 books $250
Roald Dahl 15 books $250

因為個盒爛左小小...

引用:回覆+dcdc2525+的帖子 今年書展,收獲豐富

原帖由 palmchristy 於 15-07-18 發表
請問你右下角橙色果本數學練習係喺邊度買㗎?有幾多折?另外請問你見唔見到有青睞出版社?謝謝

回覆:AhiruNoPekk 的帖子

星期六行,3/F不是太多人,行得好舒服,反而1/F就非常多人好迫。

引用:星期六行,3/F不是太多人,行得好舒服,反

原帖由 AhiruNoPekk 於 15-07-19 發表
星期六行,3/F不是太多人,行得好舒服,反而1/F就非常多人好迫。
有什麼書適合6歲男孩?

引用:Quote:PY-Sing+發表於+15-7-18+10:04+1/F+1

原帖由 NICOLE123 於 15-07-19 發表
我係呢度買左Horrible science 20 books $250
Roald Dahl 15 books $250

嗰盒爛就平咁多,我唔介意喎

palmchristy 發表於 15-7-18 14:00
請問對未來family有何評價?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

AhiruNoPekk 發表於 15-7-19 02:15
請問你右下角橙色果本數學練習係喺邊度買㗎?有幾多折?另外請問你見唔見到有青睞出版社?謝謝

...

橙色數學練習在1/F的step one買的.  三本75折.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

MASAYA 發表於 15-7-19 15:34
請問對未來family有何評價?
內容比香港同類型的豐富一點, 文章也多點深度.

回覆:palmchristy 的帖子

Thank you, palmchristy.

四隻貓 發表於 15-7-15 23:50
1/F 同3/F 都有Confidence英文書店,全店六折。

1/F Metro 買四本以上六折,買夠五百加一蚊送背囊
唔好意思想借個位請教四隻貓, 我記得你個女好似係WARRIORS 的FANS, 琴日行書展時, 我女睇到又想買, 但佢好似分左幾個系列, 邊個系列教有趣味?
我琴日冇買, 因為諗住TBP 會有SET 裝賣平D, 但今日上網睇原來TBP 冇SET 裝, 今日去唔到書展, 後悔中....

回覆 huba 的帖子

剛在書展見証了結束的時刻,多謝各位網友的分享。

回覆:香港書展2015

最後一天收穫 $204

Kaw0307  抵  發表於 15-7-23 13:00
四隻貓  呢套好喎!!  發表於 15-7-23 10:34

引用:最後一天收穫+$204+ +

原帖由 kirstyau 於 15-07-21 發表
最後一天收穫 $204
再戰100蚊7本 2手書, 最正Horrid Henry跟CD

huba    發表於 15-7-21 19:59

mimi1102 發表於 15-7-20 14:50
唔好意思想借個位請教四隻貓, 我記得你個女好似係WARRIORS 的FANS, 琴日行書展時, 我女睇到又想買, 但佢好 ...
呢套人物關係我覺得好複雜, 我覺得都係由頭一部曲開始睇會好d <Warriors: The Prophecies Begin>.

四隻貓 發表於 15-7-23 10:33
呢套人物關係我覺得好複雜, 我覺得都係由頭一部曲開始睇會好d .
好在我冇求其買住一本比佢先啫, 唔該晒~

引用:最後一天收穫+$204+ +

原帖由 kirstyau 於 15-07-21 發表
最後一天收穫 $204
這套中文書,我2年前買,大仔好喜歡翻睇又翻睇,連帶喜歡上何紫的其他書,現在細仔又拿來看,抵到爆

引用:Quote:原帖由+kirstyau+於+15-07-21+發表最

原帖由 marcuscyrus 於 15-07-23 發表
這套中文書,我2年前買,大仔好喜歡翻睇又翻睇,連帶喜歡上何紫的其他書,現在細仔又拿來看,抵到爆

...
最抵係2個都愛睇。