用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無參加過港大搞的 HKU Taster 課程?
樓主: mrschan256
go

有無參加過港大搞的 HKU Taster 課程?   [複製鏈接]

回覆樓主:

收唔到email 即等於 reject?

sunnygirl 發表於 17-12-1 19:52
應該仲會有第二輪OFFER,我地呢次收OFFER既,四日內要接受,七日內要比錢。如果有人最後冇要OFFER,就有後補位。我記得上次唔知邊度睇到,佢話12/12前應該會收到電郵的。

ramuza 發表於 17-12-1 19:26
希望佢會繼續出啦
應該會仲有既,不過可能要等下。我估最快8/12會再有一ROUND吧。

sunnygirl 發表於 17-12-1 19:52

hku taster應該有會視乎第一批交錢情況而有第二次,之前同一朋友小朋友一齊報,佢收email明顯遲左一星期~~~

silvia_ng 發表於 17-12-1 17:49
剛剛收到offer了,真係望穿秋水,攪到咩trip都唔敢安排。

我女都有份

回覆 silvia_ng 的帖子

第二批已經出了!  其實係咪成績好的收先?  

tcbobo 發表於 17-12-6 16:34
回覆 silvia_ng 的帖子

第二批已經出了!  其實係咪成績好的收先?
咁都好快喎! 佢真係睇住第一批四日內係咪接受OFFER就即出第二批了。咁我估仲有第三批,會係第一批冇比錢既,到時又再出過。
至於係咪成績好既先收,我估係啦。

回覆樓主

阿仔剛參加完這期HKU Taster, 非常好玩,也明白四個學系點點情況。
今期好多活動,醫學院那個session仲可以入去做屍體解剖那個lab, 阿仔回來滔滔不絕。
English speaking students會放在同一group, 有國際學校、SPCC & DGS學生,阿仔覚得好舒服;全程用番英文無隔閡。
想報名的朋友要留意,每期推出的departments不同,要孩子有興趣才好報名,因參加了一次,HKU未必會再被機會returned students. (朋友孩子在summer參加完,今期申請落空。)

Radiomama 發表於 17-12-29 23:52
阿仔剛參加完這期HKU Taster, 非常好玩,也明白四個學系點點情況。
今期好多活動,醫學院那個session仲可以 ...

可以睇下facebook佢哋做過啲咩

https://www.facebook.com/hkutaster/videos/1553462858071976/

我小朋友上年先去咗4和7月2次Taster,點會得一次機會~~~

mcl203 發表於 17-12-31 12:00
我小朋友上年先去咗4和7月2次Taster,點會得一次機會~~~

how come?

咁密報兩次?

我猜同提供學系的受歡迎程度、日期及報名踴躍情況有関

Radiomama 發表於 17-12-31 13:24
我猜同提供學系的受歡迎程度、日期及報名踴躍情況有関

上兩次都係好受歡迎既科目,剛過去既12月無報因部分已重疊左2次,其他既興趣唔大,所以應該唔係得1次機會~~~

mcl203 發表於 17-12-31 14:17
上兩次都係好受歡迎既科目,剛過去既12月無報因部分已重疊左2次,其他既興趣唔大,所以應該唔係得1次機會 ...

我仔都係4月和7月去了2次,12月他唔想去,所以冇報,所以不會只有一次機會。

sky_walk 發表於 18-1-1 19:16
我仔都係4月和7月去了2次,12月他唔想去,所以冇報,所以不會只有一次機會。
...

朋友話4月嗰一次會係關於法律, 都有啲興趣

我仔呢次都係第二次參加了,所以唔會得一次機會啦!呢次除左睇大體老師外,仲有engineering同Architecture我仔有興趣。我唔覺呀仔話同group人一定係English speaking (雖則佢果group好似都係有三個spcc), 後生仔女好casual的。反而到最尾我仔被組長揀左出去講sharing(about faculty of business), 另外三個spcc講其餘三個faculty, 咁呢個sharing就真係用英文講了。

silvia_ng 發表於 18-1-2 12:22
我仔呢次都係第二次參加了,所以唔會得一次機會啦!呢次除左睇大體老師外,仲有engineering同Architecture ...

也許是我誤會吧!因朋友的孩子也是成績優秀的,我們以為returned student機會會較小。

國際學校的學生會被安排在同一group, 但可能人數不多,所以加入了一位DGS和一位SPCC學生。

照看來,這program很受名校中學生歡迎。

ramuza 發表於 18-1-2 12:12
朋友話4月嗰一次會係關於法律, 都有啲興趣

上年2017, 4,7和12月都有Law ~~~

回覆樓主:

Easter Taster課程已出,law既double degree, 有興趣者上HKU Taster IG/Facebook睇睇資料。
‹ 上一主題|下一主題