用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無參加過港大搞的 HKU Taster 課程?
樓主: mrschan256
go

有無參加過港大搞的 HKU Taster 課程?  

mrschan256 發表於 17-1-27 17:58
我想問下呢除咗tasrwe仲有冇其他地方可以對law多啲認識.
因為我個女對debate好有興趣

...
Law 我唔熟呀,所以更加想佢去睇下

回覆:A-Mum 的帖子

Yes, 我都係咁諗平時好似好少呢類型law嘅課程.

mrschan256 發表於 17-1-27 21:01
Yes, 我都係咁諗平時好似好少呢類型law嘅課程.
遲D睇下係咪同組吖

回覆:A-Mum 的帖子

同埋今次睇過programme description佢話係focus係double degree嗰度
其實study double decree有咩好同埋有啲咩唔好? 會唔會好辛苦?

mrschan256 發表於 17-1-29 23:23
同埋今次睇過programme description佢話係focus係double degree嗰度
其實study double decree有咩好同埋有 ...
唔知呀,我叫佢對咩有興趣就自己問。我估佢地到時會同組長交換電話,以後有需要可以試下再聯絡啩

mrschan256 發表於 17-1-27 17:58
我想問下呢除咗tasrwe仲有冇其他地方可以對law多啲認識.
因為我個女對debate好有興趣

...

學校有冇參加校際模擬法庭比賽,每隊參賽組有大學 law student 教佢地分析案情及打官司程序技巧,幾好玩

http://www.hkmoot.org

A-Mum    發表於 17-1-30 15:54

回覆:CPLA 的帖子

sounds interesting, any criteria to be accepted

引用:Quote:mrschan256+發表於+17-1-27+17:58+

原帖由 CPLA 於 17-01-30 發表

學校有冇參加校際模擬法庭比賽,每隊參賽組有大學 law student ...
but mooting is only bar, what about solicitors ?

mrschan256 發表於 17-1-30 14:37
sounds interesting, any criteria to be accepted

我仔學校有個模擬法庭校隊,學校有面試㨂人入隊,至於學校如何參加,我估只要學校肯花一千幾百報名費,應該都可以參加。官司比賽在高等法院舉行,大會有晒各人物角色:法官、證人、原告被告,都幾考現場反應。

係 for bar only. 我覺得係幾好體驗 law 呢一科。我個 F.2仔,話今次taster 都要去聽下 law.

引用:Quote:mrschan256+發表於+17-1-30+14:37+ s

原帖由 CPLA 於 17-01-30 發表
我仔學校有個模擬法庭校隊,學校有面試㨂人入隊,至於學校如何參加,我估只要學校肯花一千幾百報名費,應 ...
我估呢啲係咪好似學校自己搞嗰啲debates咁呢?
搞笑啲囉咁諗係咪嗌交好叻就適合law?

mrschan256 發表於 17-1-30 21:51
我估呢啲係咪好似學校自己搞嗰啲debates咁呢?
搞笑啲囉咁諗係咪嗌交好叻就適合law?

...

其實可以話係debates 嘅法庭版,法庭比賽有民事同刑事 case 要參賽隊伍研究,又要注意上庭程序同控辯盤問技巧,等D中學生扮下律師。

MC1128 發表於 16-6-22 15:22
小小經驗分享

1.阿女曾報名聖誕期間的HKU taster 2日programme, 後來因病了,未能出席
請問CSE的交通安排 , 機埸自己打的去學校? 好似不太放心.

謝謝!

31450069 發表於 17-2-13 13:22
請問CSE的交通安排 , 機埸自己打的去學校? 好似不太放心.

謝謝!
小女是幾年前去, 最新情況最好問CSE

我們當年的經驗, 最初CSE說參加學生自行安排交通, 我們有點擔心, 所以決定陪女上北京。後來CSE通知, 他們安排了一班車在機場pick up , 課程結束時都有車送去機場, 但當時我們已預訂了較早時間到達北京的航班,不能搭專車了。

所以, 預先知道的話,安排可以更好。

是否放心孩子自行由機場搭的士前往學校, 視乎孩子年紀, 男孩子又好啲

MC1128 發表於 17-2-13 16:51
小女是幾年前去, 最新情況最好問CSE

我們當年的經驗, 最初CSE說參加學生自行安排交通, 我們有點擔心, 所以 ...
多謝你的回覆孩子12歲,未試過自己出門,所以如果報可能都陪佢上去

MC1128  同意, 除非找到其他孩子一同出發又好啲  發表於 17-2-13 17:52

31450069 發表於 17-2-13 17:41
多謝你的回覆孩子12歲,未試過自己出門,所以如果報可能都陪佢上去

tomorrow last day to join la

mrschan256 發表於 17-2-25 17:00
tomorrow last day to join la
Deadline幾多日後會知收唔收呢?

I still didn't receive any offer

I got offer from email yesterday

i just sent an email , and they replied Successful applicants will receive a notification by Email with payment instruction no later than March 10

尋日已收到EMAIL,想問下有經驗既家長,同校學生會唔會編埋同一組?