用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 常識專題研習
go

常識專題研習

王國長老

常識專題研習

你們的孩子常要做常識project嗎?
我仔都不時要做,但都是好簡單的,如參觀動植物公園之類。
週末跟同學見面,她的兒子讀二年班,常識專題研習主題是:
香港精神 – 精英大師

我聽到後都覺得老師真update,搵個咁既主題!好在唔係我個仔要做,唔係死得囉!其實近排精英大師點解咁紅?我知佢連勝17場,但點解香港精神?我同學兩公婆都唔識買馬的,所以四圍問人精英大師幾時出賽,因個仔要睇那場賽事。
我覺得細路仔仲未知咩係賭博,可能我傳統,我覺得呢個topic唔適合小二學生作為常識project。
你地點睇?我比較喜歡做:香港精神 - 大長今

醒目開學勳章

Re: 常識專題研習

麟媽媽 :

唔知是否  精英大師 = 香港精神 = 永不言敗

我唔賭馬,不過我聽過話呢隻馬係香港練馬師train出來的,話什麼什麼香港製造,唔係淨係外國先至叻,唔知係咪咁叫「香港精神」呀?

http://www.junmong.com/freeservice/HKJCnews/hkjc/clubnews30032005.htm

係噚日之前, 我都覺得個topic唔係好適合, 但得知噚日所發生之事, 才知貴校老師有先知之技能, 心感佩服

香港精神 – 精英大師
1.  馬迷爭相索紀念品多人受傷 -- 香港人永不"言敗"(永不執輸)

2.  "幸 大 部 份 傷 者 都 能 及 時 爬 起 身 , 不 致 重 演 中 環 蘭 桂 坊 人 踩 死 人 慘 劇" -- 香港人特色 - 善忘, 如果噚日排隊同打尖嘅人記得蘭桂坊之慘劇, 就唔會見頭條啦