用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍細b,計劃2016做超大b的入!
樓主: janlemon
go

龍細b,計劃2016做超大b的入!

回覆:龍細b,計劃2016做超大b的入!

我都會為十月龍女考多次心儀的龍校K,上年眼見龍校或有名氣的學校主要挑選大B,而令細B嘅入學機會減少,是不爭嘅事實(當然一定有好多人話,都有好多好叻嘅細B幸運被取錄,好恭喜他們,可惜有好多細b都無咁幸運)既然學校肯收超大B的報名表,即係學校也不否認這潛規則,咁點解有機會都唔試多次?如果做超大B都落選,我心安理得,小一先再戰!

引用:Quote:原帖由+eesmile+於+15-06-12+發表早

引用:Quote:原帖由+crystalupala+於+15-06-17+發

請問各位會為那些神校/龍校,而考慮去做大B?

想試培正,協恩

我仔仔10月尾,今年pn, 再考k1

我仔12月,今年9月番學卷k再考私校k!

回覆:JCMW 的帖子

我阿女係Nov2012 細B龍女,今年初都諗住如果無k1 收,唯有再等in 2016 K1. 但在2月有間自己滿意嘅學校call waiting,  間學校有幼稚園,小學,中學。所以交晒學費,打算下個月開學。不過上星期有朋友同我講,做細b會令小朋友好辛苦,因為佢會同同班啲大b發展差好遠。聽完後,攪到我有啲怯怯地,唔知我會唔會累咗阿女。大家點睇呀?有無啲媽媽比仔女做超細b呢?

引用:回覆+DingDongBB+的帖子 另外培正好似收9

原帖由 ILOVEBEAN 於 15-07-23 發表
回覆 DingDongBB 的帖子

另外培正好似收9月超大B. (你要Check下)名幼就ST.CAT 同KV都收.
Thank you

引用:想試培正,協恩 +

原帖由 tingtingword 於 15-08-11 發表
想試培正,協恩
協恩唔係龍校wor

引用:我阿女係Nov2012+細B龍女,今年初都諗住如

原帖由 skyline7471 於 15-08-15 發表
我阿女係Nov2012 細B龍女,今年初都諗住如果無k1 收,唯有再等in 2016 K1. 但在2月有間自己滿意嘅學校call  ...
咁係讀住先喇,你會發現整班小朋友一定唔止你一個細B,同學仔一起玩下傾計下好快適應,不過你可以keep觀察住先,如果覺得辛苦再戰一年都得

skyline7471 發表於 15-8-15 16:12
我阿女係Nov2012 細B龍女,今年初都諗住如果無k1 收,唯有再等in 2016 K1. 但在2月有間自己滿意嘅學校call  ...
你朋友咁講都冇錯,但最主要看看你囡發展有否超前,和what other options u have

引用:Quote:原帖由+tingtingword+於+15-08-11+發

原帖由 coffeespeaker 於 15-08-22 發表
協恩唔係龍校wor
咁我又唔一定要揀龍校,入到心儀幼稚園已經好滿足

我女係十月B,先K再考K,好多人著眼多左一年,其實讀書十幾年,多一年幼稚園.......十幾年之後睇返,根本微不足道,如果可以我都唔想比4年學費,但龍幼名幼的收生標準我地可以改變嗎?唔重讀根本冇機會入,我認唔多唔少都有D虛榮,但做父母為小朋友揀最好是無可厚非,如果佢地咁細識分名氣與否就是資優生啦,我仲使咁頭痕,既然佢出生的月份令她有2次機會,唔試我不心息。
我想細B媽先會明白比稍有名的幼稚園拒絕嗰種心情,我只是想盡我能力幫我女升小一的牌面高D

我大仔升小二,係十二月細b,佢讀幼稚園時我無諗過同佢repeat,學術上完全跟得上,係自理能力較弱,但無影響過佢自信,最後考到直資龍小。
到細女龍10月尾b,黎緊開學k1,我會同佢試考龍校k1,唔得就算,繼續讀原校,除非係佢自己跟唔上,我唔會同佢repeat一年做大b.

做大b,但唔會讀pn,我決定比佢做大b唔係因為神校/龍校,而係想佢入小一時會讀得舒服輕鬆d,眼見現時小學生功課多壓力大,希望將來條路好行d,又唔使甘多人争一個位(龍+兔+雙非),大d面對所有野應該會好d,只想小朋友開心咋,讀成點其次!俾多年小朋友玩下輕鬆下,一讀就冇得停架啦!童年話甘快過去!教育局改左哩個制度真係搞到家長仲煩,以前一定要足3歲唔使煩!

引用:做大b,但唔會讀pn,我決定比佢做大b唔係因為

原帖由 AA1209 於 15-08-31 發表
做大b,但唔會讀pn,我決定比佢做大b唔係因為神校/龍校,而係想佢入小一時會讀得舒服輕鬆d,眼見現時小學生功 ...
我都係咁諗。不過我打算讀pn。因為囡囡都好鍾意返學。我又可以趁機抖抖。我都係想小朋友競爭少啲。無諗過龍校。

回覆:AA1209 的帖子

原來以前規定足3歳先可以入學

回覆 AA1209 的帖子

Exactly same thinking!

引用:若我的言論野起部分網友不安,我賠個不是便

原帖由 MrBeast 於 15-07-02 發表
若我的言論野起部分網友不安,我賠個不是便是,相信無論你地決定大OR細,一定有背後的原因,的確無需理會別 ...
大B亦可在k2時報小一,有好offer跳返上k3做細B,在ek 見過有類似分享。👈🏻即讀緊k2 考插班k3? 會有學校收嗎?