用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 歡迎大埔家長一同分享。
樓主: mandyfung
go

歡迎大埔家長一同分享。 [複製鏈接]

回覆:歡迎大埔家長一同分享。

我最後都無係家長會同老師講,還是希望老師自己見下小朋友先,我會睇下阿仔適應班嘅表現再同老師溝通。而且,呢兩個月我勁帶阿仔去同不同嘅小朋友,大朋友玩,去智樂,去學前適應班,發覺佢社交好咗好多,多咗肯接受陌生人嘅搭訕,開始係公園同唔識嘅小朋友玩,雖然仍然抗拒比較「熱情」嘅人,說話語氣仍要執,但佢無咁怕小朋友已經令我對佢適應返學充滿盼望,加上佢自己都話好想返學,希望佢真係可以享受到校園嘅群體生活。

大家好,我仔剛CAC確診自閉另言語delay, 現排s位今年9月入主流K1. 另剛開始一星期一堂語言冶療,我好迷茫,睇左好多資料都唔知再需要安排什麼training給他,想問問各位媽媽有什麼見議?

Kimjj 發表於 15-6-26 16:41
我兒子有自閉症~明年升小一~想問有無家長知道大埔區有咩小學適合自閉症小朋朋友~thx ...
路過, 我仔仔不是確診任何類別, 但佢都係好大脾氣, 唔係好識表達.他會因為轉堂傾計, 上堂搖椅等...事情而經常被罰.

老實講, 一般傳統學校, 課程緊密, 以分數分等級.
老師有跟進課程的負擔, 如果對個別小朋友的不當行為, 能不太記在心, 溫和的對他說話, 已經算好包容.
但犯了錯, 一樣是要罰的, 罰得多, 家長一樣覺得不包容的.

今天開學了,一開始在禮堂簡介,囝囝仍在觀察及warm up中,唔肯講早晨,唔肯唱歌做動作,其實都係意料之中,之後入課室坐,我只能在旁邊看著,因為坐係囝囝旁邊的兩位同學都好文靜,所以囝囝也顯得比較安樂。今日只是玩玩玩具,收下文件手册,算是順利過了第一天了。感恩。

太和有協康訓谏咩?

引用:回覆+CATsMOM+的帖子 協康返緊e位,另外塭

原帖由 Kimjj 於 15-07-06 發表
回覆 CATsMOM 的帖子

協康返緊e位,另外塭左太和小童群益會嘅獨立訓練比佢
講5問太和果間上完覺得怎樣?有幫助嗎?你上緊邊樣呀?謝謝

引用:歲半時健康院醫生叫我囡,囡冇理佢,自己係

原帖由 kitty971185 於 15-06-22 發表
歲半時健康院醫生叫我囡,囡冇理佢,自己係到玩玩具,醫生問佢波波車車係邊佢又唔以答,醫生問佢手手係邊佢 ...
E...
點解我仔返健康院無咁check佢既。。。
但我仔都係咁,點算?可以點做?

‹ 上一主題|下一主題