用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 歡迎大埔家長一同分享。
樓主: mandyfung
go

歡迎大埔家長一同分享。

我囡歲半去健康院醫生懷疑有自閉症去排緊,而家兩歲仲未排到,要兩歲半先到,我係咪去私家做評估好d?阿囡唔識講野,有時叫佢都唔理人,我都唔知點好!

貓大姐  禁止bk群組以外之通訊群組宣傳  發表於 15-8-16 12:34

引用:大埔媽媽你地會開個群组分享嗎?可否加入我

原帖由 kitty971185 於 15-06-21 發表
我囡歲半去健康院醫生懷疑有自閉症去排緊,而家兩歲仲未 ...

請問當時有什麼症狀令健康院醫生有懷疑 ? 私家評估都要等兩至三個月, 不過唔好理啦, 政府私家一齊排, 睇下邊度快d就去邊度先, 因為所以服務都要醫生證明信架, 有信先可以排協康,耀能等等這些機構, 不要白白浪費這些時間, 早早訓練吧

歲半時健康院醫生叫我囡,囡冇理佢,自己係到玩玩具,醫生問佢波波車車係邊佢又唔以答,醫生問佢手手係邊佢又唔理又自己玩,又唔望醫生,好似係自己世界到,而家兩歲了叫佢識望人,識聽少少指令,但唔識講野,只講單字同bb话,我係咪排左私家先?到時係咪兩邊都評估埋?

我兒子有自閉症~明年升小一~想問有無家長知道大埔區有咩小學適合自閉症小朋朋友~thx

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Kimjj 的帖子

我都想知邊間小學包容D。

其實我覺得如果重讀~重讀k3會好d~我仔重讀咗
k1~老實講幾后悔~好似浪費咗一年咁~佢不但無進步反而仲退步咗學埋细佢一年ga小朋友行為動作~覺得好得意咁~所以比我揀多次~我一定揀重讀k3~始終大d~多一年準備入小學

醒目開學勳章 王國長老

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:歡迎大埔家長一同分享。

請問大家都在哪裡參加小組或訓練?

回覆:JoJo 的帖子

多謝JoJ提醒。

係太和返個別訓練

想向大家請教,我要什麼時候告知校方小朋友有asd呢?

引用:想向大家請教,我要什麼時候告知校方小朋友

原帖由 HINandCHING 於 15-07-05 發表
想向大家請教,我要什麼時候告知校方小朋友有asd呢?
基本上我一開學就主動聯絡學校

回覆 HINandCHING 的帖子

我個仔都係係太和返喎

太和,是協康嗎?

回覆 CATsMOM 的帖子

協康返緊e位,另外塭左太和小童群益會嘅獨立訓練比佢

學校7月中有家長會,會跟老師見面,本來諗住適應班開始,等老師見過小朋友先同老師講小朋友情況,依家諗緊係咪早d同老師講等佢有個心理準備先呢?

前日收到社工打黎話派到s位俾細仔

我女也是ASD, 我在大埔住,可以加我在你們的群組嗎?

回覆:mandyfung 的帖子

暑假已經過左大半,小朋友都參與左不同活動,有開心、有辛苦,但係唔洗返學,又無可能成日有活動,好多時間無嘢做,小朋友成日掛住玩電腦。依家又係時間要好辛苦咁,把他在電腦世界拉返出來。