用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小心選幼稚園
go

小心選幼稚園

我小朋友已K3, 6/6剛放榜, 有同學派了很差的學校, 家長非常徬徨, 找班主任意見當如何做, 班主任竟然答: "唔知", 有無攪錯, 身為班主任, 在家長這情況下完全唔知點幫她忙, 且班主任對這區的小學情況都不熟悉。

當我聽到這消息時, 真失望, 在這樣情況下, 學校竟然沒有任何支援, 幸好我小朋友無這情況發生, 如果唔係就真係.......

回覆:rainbowcov 的帖子

邊間

rainbowcov  位於九龍塘的
信X中英文幼稚園
X義中英文幼稚園  發表於 15-6-9 13:17

回覆:小心選幼稚園

小心選幼稚園

仲話今年3-4月期間親子王出左份所謂隱世A級幼稚園添, 唉, 真係受之有愧!!!!!

回覆 rainbowcov 的帖子

真係好無責任心。

引用:+本帖最後由+rainbowcov+於+15-6-9+13:20+

你問幼稚園班主任佢淨係答你一句「唔知」就走左去?

回覆 sukilau72 的帖子

佢答唔知, 跟住問區內各小學情況如何, 佢都答唔到!

引用:+本帖最後由+rainbowcov+於+15-6-9+13:20+

原帖由 rainbowcov 於 15-06-09 發表

仲話今年3-4月期間親子王出左份所謂隱世A級幼稚園添, 唉,  ...
可否告知邊間?

rainbowcov  上面已提了那一間。  發表於 15-6-9 17:09

仲話今年3-4月期間親子王出左份所謂隱世A級幼稚園添, 唉,  ...
之前看過很多間也只是普通幼稚園吧了!

引用:Quote:原帖由+rainbowcov+於+15-06-09+發表

原帖由 Moonlight819 於 15-06-09 發表
之前看過很多間也只是普通幼稚園吧了!
專欄都要揾嘢嚟寫下㗎。

醒目開學勳章

佢答你唔知,總好過亂up呀!
我仔家長日,我問老師選校問題,佢地真係唔熟小學行情架!講埋d廢話....
但我唔話揀錯學校囉,只係同自己講:佢地教KG,又唔係教小學,唔熟係應該嘅

引用:我小朋友已K3,+6/6剛放榜,+有同學派了很差

我小朋友已K3, 6/6剛放榜, 有同學派了很差的學校, 家長非常徬徨, 找班主任意見當如何做, 班主任竟然答: "唔 ...
邊區阿?

rainbowcov  九龍塘  發表於 15-6-11 10:41

其實你朋友想老師怎樣支援呢?

老師最多幫下手寫推薦信,其他資訊性的,那有一些只有老師才知的呢?

引用:佢答你唔知,總好過亂up呀!我仔家長日,我

原帖由 kerkermui 於 15-06-10 發表
佢答你唔知,總好過亂up呀!
我仔家長日,我問老師選校問題,佢地真係唔熟小學行情架!講埋d廢話....
但我 ...
Agree. 如果幼稚園老師自己仔女已經過咗小學階段,佢地小學資料未必「貼市」。你冇話老師啦,連「趙專家」D料都.......🙊

引用:我小朋友已K3,+6/6剛放榜,+有同學派了很差

我小朋友已K3, 6/6剛放榜, 有同學派了很差的學校, 家長非常徬徨, 找班主任意見當如何做, 班主任竟然答: "唔 ...
其實佢話〈唔知!〉是一個事實,在教署基制中亦無甚麽要解釋的需要或上訴的可能。但作為老師,在這時刻是要作在安慰及協助叩門,〈唔知!〉這兩個字雖然係正確的答案,但這樣回答是極之不合適的

唔好嬲,呢度有好多人都幫到你。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

不過佢咁樣答你,我都會對學校都幾失望。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

老實講, 幼稚園唔包升小資訊, 又好似唔合理喎。

如果有間小學唔包升中資訊, 大家又點睇呢? 我估好多家長唔會揀個間小學啦!!

回覆 小花子 的帖子

好彩我小朋友有著落, 唔洗佢地幫。