用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派得唔理想不要傷心,因為……
go

派得唔理想不要傷心,因為…… [複製鏈接]

今日去註冊,雖然派得不理想,但今天親身瞭解過,其實學校並非想像之中咁差。

原來此校近年換了校長,不斷改革,更新設施,也換了大部份老師。老師好有愛心,見到小朋友都好乖,我決定放棄交表叩門了。

希望派得不理想的家長先瞭解學校,記住係要揾間"適合"孩子嘅學校,有名氣未必一定好的。

考小學只係孩子成長的小事,還有很多路要走,加油!

littlefaith   加油!  發表於 15-6-12 10:27
sasa1034    發表於 15-6-12 10:16
anixon    發表於 15-6-11 19:50
bb86    發表於 15-6-11 09:07
   1    0    2    0
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

回覆:派得唔理想不要傷心,因為……

引用:今日去註冊,雖然派得不理想,但今天親身瞭

原帖由 Mimichuchu 於 15-06-09 發表
今日去註冊,雖然派得不理想,但今天親身瞭解過,其實學校並非想像之中咁差。

原來此校近年換了校長,不斷 ...

引用:今日去註冊,雖然派得不理想,但今天親身瞭

都好熟下,62 綱果間?

q**p

回覆:Winson_baby 的帖子

中62網

Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

有同事小朋友讀緊, 我同事說, 呢間學校唔似網上D人講咁差,
可能早幾年係差少少, 現在真係唔同晒了. 最少見到校長有心想搞好間學校.

都係架,註冊當日去睇,其實真係舊小小,班小D...但老師都幾好呀~

係唔係X+X? 啱啱上個月佢地搞左3堂免費英文班, 我地参加左, 都預左唔係會有咩學倒, 但就無論係學校或者老師, 都比到我地一個好好好的印象, 同聽到的真的好大差別.
校舍雖然年紀大, 但都無咩"舊"的感覺, 不過當然唔可以同千禧校舍比...
老師校長都十二分親切. 雖然係免費, 而當日又係星期六, 每位老師什至校長都好落力"招呼"我地, 睇得出佢地真係好有心去洗底

其實我也派到別人話的寶校,但瞭解過都不差,昨天也去了登記,給我感覺幾好,小班教學........可能唔係多人㨂的就是寶?但可也盡力叩門,因想入自屋企附近的小學,如叩不到也疊埋心水去讀...... 身邊好多朋友都派到心儀,自己就是運氣不好的1/3吧,最難受你d姨媽姑姐知道派彩後即好誇張話寶校no good ,rubbish school ..... 我心好難受lor

引用:其實我也派到別人話的寶校,但瞭解過都不差

原帖由 kathysmk 於 15-06-10 發表
其實我也派到別人話的寶校,但瞭解過都不差,昨天也去了登記,給我感覺幾好,小班教學........可能唔係多人 ...
我都係今林,其實第一只是你的運氣好小小,冇咩地方值得驕傲的,我唔信有rubbish school, 大家最後唔係都係在統一的公開考試下進入大學嗎?所以我最唔認同贏在起跑綫……人生係比馬拉松更長的旅程……家長們不要氣餒!

引用:係唔係X+X?+啱啱上個月佢地搞左3堂免費英文

原帖由 waiwaiyin 於 15-06-10 發表
係唔係X+X? 啱啱上個月佢地搞左3堂免費英文班, 我地参加左, 都預左唔係會有咩學倒, 但就無論係學校或者老師 ...
中呀!係呢間!

註冊當天,在禮堂等,老師好有禮貌,枱上有課本,教材,相片等,老師拿着clear folder, 向我介紹學校,好熱心。睇得出他們花了不少時間去準備。

註冊完主任還帶我參觀學校,設施也很好,有些很細心的設計去迎合小朋友的需要。

我個女當初派得唔好,叩門都唔成功.最後入左去讀,讀左兩年.成續前列,自信心強,最緊要係自動波做功課默書.無最差的學校無最差的老師,學習階段能夠自學其實已經好開心.如果讀到小朋友好大壓力父母有俾壓力,小朋友點會開心!因為讀小學默書>測驗>考試排住黎,父母陪讀都覺辛苦,可況小朋友呢

講得好! 我仔都派左呢間....當初喊左好耐....
之後再上網搵呢間學校O既資料, 發現唔係想像中咁差....起碼係三寶中最好果間,當然也在努力叩門中...

引用:我個女當初派得唔好,叩門都唔成功.最後入左

原帖由 好先生 於 15-06-11 發表
我個女當初派得唔好,叩門都唔成功.最後入左去讀,讀左兩年.成續前列,自信心強,最緊要係自動波做功課默書.無 ...
对!我有位朋友的女兒派得好好!但追不上成績!仲要重讀小一!令他的女兒到現在小六,也是無心讀書!所以小朋友開心最重要!

引用:我個女當初派得唔好,叩門都唔成功.最後入左

原帖由 好先生 於 15-06-11 發表
我個女當初派得唔好,叩門都唔成功.最後入左去讀,讀左兩年.成續前列,自信心強,最緊要係自動波做功課默書.無 ...

其實真是沒有差的學校

醒目開學勳章

引用:講得好!+我仔都派左呢間....當初喊左好耐..

原帖由 jizoe 於 15-06-11 發表
講得好! 我仔都派左呢間....當初喊左好耐....
之後再上網搵呢間學校O既資料, 發現唔係想像中咁差....起碼係 ...
Me 2! 一起努力

引用:Quote:原帖由+kathysmk+於+15-06-10+發表其

原帖由 shamanese 於 15-06-10 發表
我都係今林,其實第一只是你的運氣好小小,冇咩地方值得驕傲的,我唔信有rubbish school, 大家最後唔係都係 ...
最重要有用心去教嘅老師!

‹ 上一主題|下一主題