用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

長沙灣協和小學 [複製鏈接]

朋友個囝派了去這間小學 ~ 中華基督教會協和小學(長沙灣), 我看過升中派位相當不錯, 校舍又靚, 我十分替他高興. 但有無JM 可分享多些有關這學校的優點? 謝謝

2    0    0    0

引用:+本帖最後由+like_travel+於+15-6-8+14:23+

原帖由 like_travel 於 15-06-08 發表
我識有好多媽咪話心儀呢間,不過怕好難入

回覆 hummingbirdy 的帖子

朋友囝抽獎入左,問我好唔好,我睇左資料都是正面居多,不過無其他朋友讀緊,所以問問JM意見

引用:回覆+hummingbirdy+的帖子 朋友囝抽獎入左

like_travel 發表於 15-6-8 14:22

朋友個囝派了去這間小學 ~ 中華基督教會協和小學(長沙灣), 我看過升中派位相當不錯, 校舍又靚, 我十 ...
呢間係深水埗區一線小學, 唔錯!

不過男仔留係深水埗升中, 無乜好處
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

good la, no need think too much la

回覆:長沙灣協和小學

我係協和校友。睇完placement 覺得

o3ngai  校友
當年我個屆有6個入DGS, 只係我個班已有10男仔入華仁 , 英華  發表於 15-6-10 15:41

引用:我係協和校友。睇完placement+覺得 +

原帖由 Jumboshrimp 於 15-06-08 發表
我係協和校友。睇完placement 覺得
覺得以前六班中三班精英班。個三嘅每一班placement 似呢個表嘅分佈。銘賢是半龍也不算名校。基本上個三班一百二十人去曬一缐名校。sorry 離了題。只可遠以話而家競爭真的大咗

呢間係派得好,我表弟之前讀協和, 之後派左去華仁

Jumboshrimp 發表於 15-6-8 17:18
覺得以前六班中三班精英班。個三嘅每一班placement 似呢個表嘅分佈。銘賢是半龍也不算名校。基本上 ...
銘賢係半龍? 邊間同佢結龍?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+hummingbirdy+的帖子 朋友囝抽獎入左

引用:Quote:Jumboshrimp+發表於+15-6-8+17:18+覺

原帖由 hkpapa852 於 15-06-08 發表
銘賢係半龍? 邊間同佢結龍?
應該係我個個年代。協和上下午校夾埋成五六十人過左銘賢㗎

Jumboshrimp 發表於 15-6-8 17:39
以前就唔知, 依家一定係無所謂既"結龍"關係, 但自行派位時有冇著數就唔知啦!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-06-08+發表

原帖由 Jumboshrimp 於 15-06-08 發表
係,以前銘賢係非公開性地比協小好多位,而家無lo

朋友一心入英華但夢碎,但現在都好好啦!

回覆 like_travel 的帖子

長協5班一級,由二年級開始分精英班,精英班老師都好谷下架,要有心理準備成績有90頭都會叫家長再努力d…

回覆 bbforever 的帖子

都好CHUR吓喎

回覆 like_travel 的帖子

做得一線學校, 當然谷啦!!

回覆 rainbowcov 的帖子

那請問同荔天比又如何? 荔天派位都不錯呀

o3ngai  校友
當年我個屆有6個入DGS, 只係我個班已有10男仔入華仁 , 英華  發表於 1 小時前

o3ngai  校友 ,
當女拔仲係津貼學校時 而家就

‹ 上一主題|下一主題