用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請口下留情
樓主: Charlotte_mom
go

請口下留情  

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+15-06-09+發

原帖由 毒牙 於 15-06-09 發表
X2

燒味中乳豬、燒鵝脾、燒五花腩等等係尚肉,好受歡迎。但有一種燒味飯叫三或四寶飯,係啲冇乜人稱萊嘅下價賣剩燒味如雞翼尖、燒骨頭等等所整合而成。所以有人用寶飯去形容一啲冇乜人喜歡或賣剩嘅學校。

Mrs.Luckycat  oh..ic,  thanks !  發表於 15-6-9 16:46

five555 發表於 15-6-9 11:46
有刻薄的家長,便會有的子女,選學校如配對遊戲,入到幾好的學校都無用,如果家長是個刻薄的人。父 ...
其實影響小孩最深遠的學校晌佢一出世就已經在讀了,品德才是一個人安身立命之本,有了學識,缺了德行,這樣只會為社會加添一個衣官禽獸或欺文敗類而已。
我們時常說討厭強國人,哪個貪官不是才高八斗呢?哪個土豪不是聰明過人呢?

引用:對住個D好高調係度問:+XX+vs+YY私校,+家近Y

原帖由 hkpapa852 於 15-06-09 發表
對住個D好高調係度問: XX vs YY私校, 家近YY (XX係另一校網)

我諗我又會忍唔住.....  ...

近日有一個帖,樓主問佢囝仔派咗去一間城中名校,又有私小back up,但佢擔心嗰間名校係抽籤,驚抽籤收返嚟嘅學生質素參差.....我卒之忍唔住問佢如果佢囝仔都係通過抽籤派位而入嗰間名校,佢又點知自己囝仔唔係差嗰批?有時喺EK見到啲低水準發問真係......

hkpapa852  丁蟹概念: 我無做錯, 係你地錯, 社會既錯!  發表於 15-6-9 17:48
Tintin926  都係人品問題  發表於 15-6-9 17:16

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-6-9+17:07+

原帖由 Soundervolt 於 15-06-09 發表
我當時都忍唔住

回覆:請口下留情

所以一條龍都唔係百份百直升

回覆:methy 的帖子

寶「貴學」校註冊日後感:

今日去學校註冊,學校校車表,原本是沒有經屋企嘅站,學校主任體貼地說:「包我身上,我同校巴公司講入埋xx站」試問呢D學校去邊度搵呀?!世界還有溫暖的學校!跟住吡一張咭片家長:「有咩隨時搵我啦」(咭片寫上xxx主任,Tel:94xxxxx。手提電話來的,當時我真呆咗一陣,老師都要收工㗎?!如果夜晚家長打吡佢,佢真係要招呼喎,1個就話啫,10個打吡佢咁點!這刻開始我就發覺,尋尋覓覓,可能最冇人想要的學校,便是我想要的!

sonyerica  GOOD!  發表於 15-6-24 17:17
meow_day    發表於 15-6-24 10:54
@[email protected]    發表於 15-6-11 16:28
@[email protected]    發表於 15-6-11 16:28
anixon  抵讚!  發表於 15-6-10 08:45

回覆 Soundervolt 的帖子

因為佢小朋友有私小back up,所以咪覺得「高人一等」。

現在d人郁d都批評人哋,好無品,我近排係EK真係見唔少…
雖然唔係話我,但我唔抵得都回返佢…

一間有愛心嘅學校係好重要,當然當中有好多因素會影響每一位家長的感覺

身為寶校家長的我, 講自己好咩? 外間d人就會覺得人"吃不到的葡萄是酸的", 所以我講自己的梨,一定好甘甜架。

但讀咗一年,真係知道事實,所以一定要出黎講講,情願被人誤會,都望有機會,俾中咗寶校,現在非常擔心的家長睇到

一年前走唔甩,bk冇乜人俾撐寶校底下,勞碌咗兩三個月,傷心咗幾個月,到最後,得來嘅係,又開心又愉快的學習環境,配套係相對少,但相反機會多咗,老師照應亦多。課程跟足教育局,絕無過份淺去就誇境學童。

試問,你讀書,定小朋友讀書?
你點知個小朋友適唔適合?俾間神校你,小朋友讀唔上咪又係死。

所以,大家唔好再標籤寶校啦,走到,替你高興,亦希望你幫手安慰走唔到嘅朋友,唔好系落人家,積吓口德。決定讀落去的,恭喜哂,相信你小朋友會有一個快樂童年。

meow_day    發表於 15-6-24 10:56
molelee   well said  發表於 15-6-12 14:35
Jane1983  細路讀得開心,鍾意返學最緊要!  發表於 15-6-9 21:25

回覆 Charlotte_mom 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

sukitelfold 發表於 15-6-9 18:26
寶「貴學」校註冊日後感:

今日去學校註冊,學校校車表,原本是沒有經屋企嘅站,學校主任體貼地說:「包我 ...
有人鍚最緊要, 我仔係麻煩仔, 學業問題有社交問題樣樣有, 要好多包容同鼓勵, 見過社工訓輔教育心理學家校長連警察關係主任都幫手做大龍鳳, 條路好崎嶇好多挑戰, 但感恩天父幫我仔安排左一間好學校, 一直有鍚佢嘅人陪住, 大家了解出發點係幫個細路, 唔係罰唔係鬧, 唔係掟佢出校close file谷靚自己條數, 呢D野費神費錢費時間, 默默做完仲要無光環架, 唔係TSA考得好可以拉條banner, 唔係升中升得好可以寫在網頁, 所以份外覺得感動

祝你小朋友都有豐盛愉快的校園生活

淺草  我睇完你寫既都好感動, 大家一齊加油!  發表於 15-6-26 11:58

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-6-9+18:26+寶

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-09 發表
有人鍚最緊要, 我仔係麻煩仔, 學業問題有社交問題樣樣有, 要好多包容同鼓勵, 見過社工訓輔教育心理學家校長 ...
Charlotte mom要向您再説聲多謝,祝苦盡甘來!

醒目開學勳章 王國長老

明白的,共勉之

Soundervolt 發表於 15-6-9 17:03
近日有一個帖,樓主問佢囝仔派咗去一間城中名校,又有私小back up,但佢擔心嗰間名校係抽籤,驚抽籤收返嚟 ...
我真系識人有甘想法,她孩子系叩門入神津,叩到又想多左

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-6-9+16:50+

原帖由 Soundervolt 於 15-06-09 發表
thanks for this insight~~~

講得好

引用:我有朋友揀左直資,so+what? 最後發現老師

原帖由 Cliff_Li 於 15-06-09 發表
我有朋友揀左直資,so what?
最後發現老師乜都唔理,啲小朋友全部都係靠自己同靠家長,
有投訴又唔處理,
想請教一下是邊間? 可pm 我嗎?