用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請口下留情
樓主: Charlotte_mom
go

請口下留情   [複製鏈接]

回覆:請口下留情

非常同意

引用:近日放榜,+有人開心入到心儀學校,+有人派得

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-08 發表
近日放榜, 有人開心入到心儀學校, 有人派得唔理想
但希望大家都口下留情, 每一間學校都有獨特之處, 無努力 ...
非常認同!! 沒有最好的學校,只有最適合自己子女的學校

麥兜MaMa    發表於 15-6-9 09:44
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

del~

Tata188  我今年派中!  發表於 15-6-9 00:01

引用:非常同意樓主講法,其實有乜寶校唔寶校???!!

原帖由 BunnybonYu 於 15-06-08 發表
非常同意樓主講法,其實有乜寶校唔寶校???!!!
眼見好多幼稚園既家長,會因為那間學校既宗教背景及早幾前曾經 ...
康山嗎?

BunnybonYu    發表於 15-6-8 22:32

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-08 發表
但希望大家都口下留情, 每一間學校都有獨特之處, 無努力 ...
講得好

醒目開學勳章 王國長老

Agree no more.
Well Done!

沒有更好的學校, 只有更適合小朋友的學校。

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+15-6-8+13:5

Agree

當我講我仔讀邊講學校,有人話:下?呢間你都制呀?

阿仔讀左一年,我可以講,我當初無選擇錯

引用:Quote:Tintin926+發表於+15-6-8+16:59+其實

原帖由 yfchoy 於 15-06-08 發表
十分同意,再者我覺得就算入到都未必一定好。真的很視乎家長和小朋友日後的做化。入到名校但家長唔夠SUPPOR ...
十分贊同

我明吖,就好似以前鮮魚巷邊有人like,聽個名都飽,但今時今日幾出名,幾多人讀

引用:我明吖,就好似以前鮮魚巷邊有人like,聽個

原帖由 hayley_leung 於 15-06-08 發表
我明吖,就好似以前鮮魚巷邊有人like,聽個名都飽,但今時今日幾出名,幾多人讀

...
唉,我個net 32朋友今日先講,鮮魚行就真心唔想,好多基層,雖然自己唔係好富貴,都唔想小朋友成日同基層同學混埋。

講得好,支持你。

回覆 JoJo 的帖子

真心認同,我屋企人因為小朋友係SEN, 特登去揾左間寶校讀。所以揾到適合既,先係最好!

同意得無得再同意!

其實唔止被人話寶校果啲家長慘,學校壓力都好大。一啲學校樣殘舊、派位稍遜的學校,都被定義為區內之寶,尤以屋邨學校為甚。如果收過一兩個學習上有困難的學校,就話有好多SEN學生!

其實是又怎樣?可有想過這些孩子的家長的㥬惶?他們的孩子只是要多下苦工、多些耐性和愛,不會影響別的孩子!為什麼要這樣標籤他們?而且學校有能教專業教學習困難的學生的老師,教起普遍的學生,豈不更見果效?

稍微為被人label了的學校講返句正常話的都比人質疑(其實質疑已經是有禮貌的回覆,有人係插!)好似講果個係累人子女咁!

被派到不受大圍歡迎的家長,有啲之所以難過,真是因為見到網上無句好話!灰上加灰!

中學派位好的學校,就一定是最適合每個小朋友?其實派位派得靚的學校,大部份都都是家長下苦功的成果,學校提供的是課程和硬件,真能讓小朋友自己能掌握的是家長!其實小朋友讀緊書的家長,無理由看不透!

回覆:BunnybonYu 的帖子

我有朋友揀左直資,so what?
最後發現老師乜都唔理,啲小朋友全部都係靠自己同靠家長,
有投訴又唔處理,
學生成績好,唔係因為老師教得好,
係因為個個有$$$請補習
可能都關老師事嘅,
你越放任,學生咪越早獨立囉

Nath 發表於 15-6-9 00:42
回覆 JoJo 的帖子

真心認同,我屋企人因為小朋友係SEN, 特登去揾左間寶校讀。所以揾到適合既,先係最好! ...
我仔系SEn,當初我去查詢學校支援時,領教過所謂熱門一線學校的嘴臉,知道學校的名氣並不重要,最重要系愛心。
我仔同班有轉校過來的,學習有點慢,爸爸說在舊校(一間派到人人埋來恭喜的地區一線)日日見家長讀到十二月,已經有社工問有無考慮轉校,轉來這間被人看扁的學校,老師有耐性,小朋友日日開心上學。

好多謝樓主同各位爸媽,非常感動。我作為3歲女女嘅媽媽十分認同大家。希望其他家長睇左里個 post,唔好再話邊間學校唔好。我相信每間學校嘅老師都係會教好小朋友。

一樣米養百樣人, 有些父母心胸狹窄, 落井下石, 自吹自擂, 其子女又可成為什麼? 天知,只是人不知吧了。

講得好!
‹ 上一主題|下一主題