用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 請問馬基功課量如何?考測幾多次?
go

請問馬基功課量如何?考測幾多次? [複製鏈接]

如題。

還有,小朋友放學後還會有時間玩嗎?

這是大約band 幾的小學?

是傳統大班教學,還是小班?是活動教學嗎?

學校是全英普,或是廣東話教呢?

有無NET?

考試考邊幾科?

謝謝!

3    0    0    0

http://www.bookofschool.com/scho ... maryranking&schoolcategory=1

有冇時間玩,我諗睇小朋友完成功課時間,睇幾年級,其他!

poohpoohlai 發表於 15-6-8 11:35
如題。

大仔已升中二(佢做野快手,四點半落車,返黎食野沖涼,7點前做晒功課溫埋書)
細女(進度比哥哥時深,功課量差唔多,佢無哥哥咁勤力溫書,但都可以最遲7點前做晒功課)

這是大約band 幾的小學?
大約60%升英中

是傳統大班教學,還是小班?是活動教學嗎?
每班約32、3人

學校是全英普,或是廣東話教呢?
中文受課

有無NET?
有,每星期有連堂上net

考試考邊幾科?
叫做科科都要考,程分時(中英數常音、視藝)

回覆:A仔媽咪 的帖子

請問是否平均分班,還是精英制?

引用:請問是否平均分班,還是精英制? +

原帖由 hopeful123 於 15-06-12 發表
馬基没有分精英班,年年打散分班(五六年班除外),可認識其他同學仔。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

咁即刻年年既同學仔都唔同?

引用:咁即刻年年既同學仔都唔同? +

原帖由 hopeful123 於 15-06-12 發表
咁即刻年年既同學仔都唔同?
係架!! 但一至三年班兩班普教中,調來調去都係嗰兩班。

hopeful123 發表於 15-6-12 00:45
同上面Grace媽咪講一樣。

回覆:A仔媽咪 的帖子

好多謝你 好詳細
另 想問學校算活動教學嗎? 還是紙上談兵多? 多課外活動嗎?

引用:好多謝你+好詳細 另+想問學校算活動教學嗎

原帖由 elnino 於 15-06-16 發表
好多謝你 好詳細
另 想問學校算活動教學嗎? 還是紙上談兵多? 多課外活動嗎?

...
是活動教學,一至三年級上堂是分組坐,有時會小組比賽答問題,上課氣氛不會沉悶。

有不同類型課外活動供小孩参加,不過申請人數過多就要抽籤。

馬基係一間好好學校, 樣樣都叫平均. 平衡.

引用:Quote:原帖由+elnino+於+15-06-16+發表好多

原帖由 gracelam 於 15-06-19 發表
是活動教學,一至三年級上堂是分組坐,有時會小組比賽答問題,上課氣氛不會沉悶。

有不同類型課外活動供 ...
唔該晒
希望仔仔出年可以入到啦

另外 想8下 知唔知叩門生多數係睇咩架?

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-06-19+發表是

原帖由 elnino 於 15-06-25 發表
唔該晒
希望仔仔出年可以入到啦
有人話多數收啲乖巧,文靜嘅,但大多數小學都係收呢類型小朋友

引用:Quote:原帖由+elnino+於+15-06-25+發表唔該

原帖由 gracelam 於 15-06-26 發表
有人話多數收啲乖巧,文靜嘅,但大多數小學都係收呢類型小朋友
Thanks ! 唔需要語文或某些技能有所成績?

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-06-26+發表有

原帖由 elnino 於 15-06-28 發表
Thanks ! 唔需要語文或某些技能有所成績?
我估唔需要。 臨場表現最重要! 我認識兩位叩門入到的小朋友都冇咩沙紙,反而有沙紙嗰個叩唔到!!

回覆:gracelam 的帖子

五六年級有精英班嗎?

五六年級也沒有分精英班,但五年級分班後老師和自己班同學就一直維持到畢業了。前四年ok,五六年級會比較辛苦,補充練習增加很多,小朋友要從小有自主做功課習慣,否則到高年級會很辛苦。另外如果當天要寫作文,可能做功課時間會花比較久。總體來講還是一間能夠擁有幸福童年的學校,我兩個小朋友平日都能有時間去戶外玩半小時至一小時。

回覆:geldschaf 的帖子

我仔仔都係讀馬基,真係讀得很開心,老師好環境好,校風好,唔係死谷嗰種,小朋友會喜歡上學習。

引用:我仔仔都係讀馬基,真係讀得很開心,老師好

原帖由 hopeful123 於 15-09-11 發表
我仔仔都係讀馬基,真係讀得很開心,老師好環境好,校風好,唔係死谷嗰種,小朋友會喜歡上學習。

...
係呀!! 我好感恩我兩個小朋友入到馬基,初小返學好開心,提高對學習興趣。

回覆:請問馬基功課量如何?考測幾多次?

課程其實唔淺,有額外學校自己印刷的補充,都係比教課書深,如果有能力,可以學到更多。功課量也不算多。學校唔會太迫,小朋友係學校都較自由,有好多機會發展學術以外既興趣,他們都很喜歡上學!

‹ 上一主題|下一主題