用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立 vs 德田李兆強
樓主: LittleButter
go

仁立 vs 德田李兆強 [複製鏈接]

引用:佢哋之前話仁立B1尾啲中學條數唔準確,我咪

原帖由 alanwong238 於 15-06-10 發表
佢哋之前話仁立B1尾啲中學條數唔準確,我咪解釋返兆強啲情況。
之後佢哋話仁立啲同學得入到林護果32位惦, ...
咁樣爭拗真係唔健康,無仁話仁立唔好,兩間都係學術高,band 1學生%高(5x%),比賽又有D成績,同埋都係聖公會學校,真係乜都差唔多。所以可能真係要好似 #56 hkpapa852 咁從外圍資料比較吓。

2boba 發表於 15-6-10 11:25
咁樣爭拗真係唔健康,無仁話仁立唔好,兩間都係學術高,band 1學生%高(5x%),比賽又有D成績,同埋都係聖公 ...
大家咁鍾意比, 又比下兩區D中學吖:

中學名稱校網3322比例聯招學位聯招學士學位本地非聯招專上學位本地非聯招學士學位升讀8大比例 (聯招+非聯招)升讀3大比例 (聯招+非聯招)升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
觀塘官立中學KL578.10%

觀塘瑪利諾書院KL5~85% (2222)

藍田聖保祿中學KL588.70%

26.00%59.00%85.00%7.00%92.00%
聖傑靈女子中學KL5

聖言中學KL585.10%69.23%60.99%18.68%6.04%71.98%47.25%20.88%67.03%87.91%2.20%90.11%
順利天主教中學KL586.34%

45.00%49.00%94.00%4.00%98.00%
蒙民偉KL5

43.00%38.00%81.00%6.00%87.00%
呂郭碧鳳KL573.1% (2222)

61.93%13.71%75.63%5.58%81.22%
保良局羅傑承(一九八三)中學NT160.14%38.46%31.47%47.55%5.59%31.47%12.59%48.95%37.06%86.01%6.29%92.31%
保祿六世書院
NT193.06%

東華三院陳兆民中學NT1

46.62%35.34%81.95%4.51%86.47%
佛教善德英文中學NT1

63.00%

92.00%
可風中學NT189.60%

36.00%48.00%84.00%7.00%91.00%
聖公會林護紀念中學NT1
76.34%
17.74%0.54%76.34%42.47%

94.08%3.23%97.31%
天主教母佑會蕭明中學NT189.40%

34.08%56.42%90.50%0.00%90.50%
中華傳道會安柱中學NT1

52.00%
16.00%

24.00%68.00%92.00%0.00%92.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+15-06-10+發表

原帖由 2boba 於 15-06-10 發表
唉!依家講到連頭的中學也踩埋。始終區網唔同,不如叫班學生出嚟打過!

...
其實咁比係好唔公道,最重要小朋友自己係唔係band 1 材料先,即係你問軒小全級考尾三會唔會好得過寶血小學全級第三名啫。

就算軒小有三十個位入皇仁,咁都唔關自己事啦。總之,入間校風好既小學,自己係入面係頭十名,中英數叻,band 1a 中學爭住收。記住,中學好睇成績,其他乜都假,而大家最後都爭入大學。而不是在前頭打生打死。再加上出來社會做事,性格,際遇,又比成績更重要。

Take it easy!!!!

補充,我識好幾個女仔,極普通小學,band three 中學畢業,會考幾分,而家咪又係有老公養,有車有樓有工人,有仔有女,極之幸福。

回覆:Wonderlady 的帖子

你的朋友一定係靚女,我的幾位大學同學B1A女校畢業,樣子一般,都叫事業有成,不過愛情未有著落,有時我都諗女仔唔讀女校係咪好D...

引用:你的朋友一定係靚女,我的幾位大學同學B1A

原帖由 kuromi5 於 15-06-29 發表
你的朋友一定係靚女,我的幾位大學同學B1A女校畢業,樣子一般,都叫事業有成,不過愛情未有著落,有時我都 ...
我諗唔關男女校或banding 問題,應该關父母或無去南韓玩。

kuromi5 發表於 15-6-29 17:12
你的朋友一定係靚女,我的幾位大學同學B1A女校畢業,樣子一般,都叫事業有成,不過愛情未有著落,有時我都 ...
事業有成未就係阻礙愛情發展既因素囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kuromi5+發表於+15-6-29+17:12+你的

alanwong238 發表於 15-6-29 20:13
而家啲女仔越來越叻,嚇怕不少港男。有研究指,學歷越高既女士,就越困難找到另一半。

...
這點很認同!真的要女生自己肯放下身緞。不然,好難叫一個博士女生,自己接受得了一個普通學士/大專男生。

回覆:bubuG 的帖子

你最好查下25分但舊生邊間穩入先,因為大家同時25分哥哥姐姐仲讀緊就必收。我聽聞上年old boy old girl 都要抽,仲有宗教分必須打去學校confirm 你教會係唔係佢承認先得。唔係就得20分。

q**p

引用:你最好查下25分但舊生邊間穩入先,因為大家

原帖由 Winson_baby 於 15-07-01 發表
你最好查下25分但舊生邊間穩入先,因為大家同時25分哥哥姐姐仲讀緊就必收。我聽聞上年old boy old girl 都 ...
哥哥姐姐仲讀緊唔係25分,係唔洗計分嘅必收生。另外25分會有機會入唔到嘅學校,相信全香港唔超過5間(應該得3-4間)。

引用:Quote:原帖由+Winson_baby+於+15-07-01+發

原帖由 2boba 於 15-07-02 發表
哥哥姐姐仲讀緊唔係25分,係唔洗計分嘅必收生。另外25分會有機會入唔到嘅學校,相信全香港唔超過5間(應該得 ...
我有朋友讀緊兆強,佢話真係好多人係25分入,20分既冇乜,所以大家問清楚好啲。穩入好重要,大抽獎真係講運,只想提點一下大家。

q**p

回覆:仁立 vs 德田李兆強

我同事一對仔女讀德兆,兩個都誇區升中,一個跑馬地聖保祿,一個九華,最難得的是,他們上到中學,仍然是精英份子。但我個人無考慮過德兆,因為太多功課,多到有啲唔合理。

咁兩區普遍家長質素如何?邊區多d厚多士?

引用:咁兩區普遍家長質素如何?邊區多d厚多士?

原帖由 CherylChloe 於 15-07-02 發表
咁兩區普遍家長質素如何?邊區多d厚多士?
而家區區都有「厚多士」,冇得避

回覆:herman0114 的帖子

官、津校都唔多唔少有厚多士

‹ 上一主題|下一主題