用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 黎緊九月揀小學
go

黎緊九月揀小學

到時又要見cac,心情好緊張

引用:到時又要見cac,心情好緊張 +

原帖由 粒粒芝士 於 15-06-07 發表
到時又要見cac,心情好緊張
屯門71區今年派位認真油麻地,我70區都好d,選次熱、程度淺學校係自行階段通常都入梗,我仔都係9月選小學。

最近同阿仔以前既幼兒園既老師傾(阿女現讀緊N班)建議我仔不如讀哂S位,再出主流讀K3,打去基礎,比時間阿仔大小肌追貼同齡,再遲多年先選小學,不過到時入小一就過了7歲,無左適齡分,個建議我考慮過,又覺得幾有道理。

我地S位返CAC評估多數係11月12月,過哂自行階段,我要打去教育局問問,我應該遲一年先報小一,定今年照報(但唔會入讀),再用評估報告申請出年再報小一。

引用:Quote:原帖由+粒粒芝士+於+15-06-07+發表到

原帖由 methy 於 15-06-07 發表
屯門71區今年派位認真油麻地,我70區都好d,選次熱、程度淺學校係自行階段通常都入梗,我仔都係9月選小學。
...
以我所聽,好似話如今年評估就要今年報,如果唔係今年評完下年要再搵人評估對嗎?

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-06-07+發表屯門7

原帖由 粒粒芝士 於 15-06-08 發表
以我所聽,好似話如今年評估就要今年報,如果唔係今年評完下年要再搵人評估對嗎?

...
打去教育局問左,只能做一次評估,叫我同學校傾,向有關當局申請遲一年入小一&做評估,但我要搵到主流K3收至得。
K3主流有機會申請不到學券,比全費讀書。入小一就無左適齡分,個職員叫我想清楚係咪要咁做。

回覆:黎緊九月揀小學

好似好難搵幼稚園讀多年

引用:Quote:原帖由+粒粒芝士+於+15-06-08+發表以

原帖由 methy 於 15-06-08 發表
打去教育局問左,只能做一次評估,叫我同學校傾,向有關當局申請遲一年入小一&做評估,但我要搵到主流K3收 ...
想問你囝囝而家讀緊S位,咁黎緊會做評估,咁其實係唔係而家要揾定學校有冇位收,因為我都打算等亞囡讀完s位,再讀k3,遲d升小一

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-06-08+發表打去

原帖由 carolman2001hk 於 15-06-08 發表
想問你囝囝而家讀緊S位,咁黎緊會做評估,咁其實係唔係而家要揾定學校有冇位收,因為我都打算等亞囡讀完s位 ...
係,我今日問左幾間區內幼稚園,都叫我交左表申請出年9月K3

引用:Quote:原帖由+carolman2001hk+於+15-06-08+

原帖由 methy 於 15-06-08 發表
係,我今日問左幾間區內幼稚園,都叫我交左表申請出年9月K3
你都係照同幼稚園講返咁既情況,係唔係都要同佢講小朋友讀緊s位

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-06-08+發表係,

原帖由 carolman2001hk 於 15-06-08 發表
你都係照同幼稚園講返咁既情況,係唔係都要同佢講小朋友讀緊s位
我照講,佢地完全明白,我解釋清楚阿仔無智力問題,無情緒問題,只係大小肌慢,要著腳托,自理可以,佢地認為照顧到,就叫我申請交表。

有間係阿仔以前讀過一年N班,清楚知道情況,只要有位,就會比位讀。

回覆:粒粒芝士 的帖子

不太明你仔仔是s位最後一年,明年上小一嗎?
我仔是s位今年上小一,cac通常會在你要選派位前評估,如真差不多日子也未叫評估你要去cac説咁情況會同你堤早安排。如你自行去重讀學卷申請不到,要有學校寫信未必得(除非讀緊兼收位)或醫生紙先得。到要差不多選校時社工會自動找你傾,你也可問社工最清楚教你點

我尋日都問左學校,叫我打去cac同社工講咁既情況,應該會早d安排評估,到時再睇下result係點再決定

引用:Quote:原帖由+粒粒芝士+於+15-06-07+發表到

原帖由 methy 於 15-06-07 發表
...
我個仔讀緊s位,過2年升小一。我都打算喺S位讀到6歳再出去重讀k3先上小一。而家係擔心k3好難搵插班啫。

引用:Quote:原帖由+methy+於+15-06-07+發表屯門7

原帖由 Vichang 於 15-06-14 發表
我個仔讀緊s位,過2年升小一。我都打算喺S位讀到6歳再出去重讀k3先上小一。而家係擔心k3好難搵插班啫。

...
即係今年九月升K2? 如果係再讀多一年,要考慮埋升小一同龍B爭

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+15-06-14+發表我

原帖由 DJ924 於 15-06-15 發表
即係今年九月升K2? 如果係再讀多一年,要考慮埋升小一同龍B爭
係喎唔記得左d龍b。弊

回覆:methy 的帖子

謝謝分享

引用:我仔今年升小一,己派位。分享小小經佢係九

原帖由 hv245 於 15-06-18 發表
我仔今年升小一,己派位。分享小小經佢係九月尾出世,去年九月一個開學仍未足六歲,可以遲一年入小一及仍有 ...
多謝你分享!

引用:我仔今年升小一,己派位。分享小小經佢係九

原帖由 hv245 於 15-06-18 發表
我仔今年升小一,己派位。分享小小經佢係九月尾出世,去年九月一個開學仍未足六歲,可以遲一年入小一及仍有 ...
囡囡今年都要入讀S位,想問九月自行揀小一,S位既學生是否打定輸數

引用:Quote:原帖由+hv245+於+15-06-18+發表我仔

其實讀S位小朋友可以在九月照報主流小學自行收生,CAC評估會由十月至出年;萬一到時教育心理家評佐返特殊學校,家長簽名轉就得。