用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜日
樓主: credit9999
go

放榜日   [複製鏈接]

germainehui 發表於 15-7-5 14:40
認同,不過如果1C抽到1A中學,真係有機會做墊底果幾個,到時可能成績會滿江紅,唔係講笑嘅,我有個朋友個仔 ...
所以我覺得1A/B同學升中靠抽獎不太公平,而且1A學生去1C中學或者1C學生靠幸運去1A中學都唔好,1A or 1C也無癮/洩氣,當然不排除1C同學發追上!

回覆 rmjunior 的帖子

我是講小學同學band 1 頭 入到band 1 頭中學,未必一定讀得好,小學band 1尾入到band 1 頭 ,未必讀得差。有部份同學小學band 1 頭,是谷出來,放學參加好多補習班才有這成就, 但上到中學,真是靠自己。
我對現行升中制度,沒有不滿意見。

舊年我仔派入第一願,電視台都來做訪問,整體派得好好。希望今年也一樣。

rmjunior 發表於 15-7-5 14:13
回覆 johnmamama 的帖子

分band`舆入學後能否入精英班是沒有直接閼係、一山還有一山高,豈能所有學生入精 ...
無錯。當大家覺得唔公平,甘最公平就係一齊考公開試,然後排晒全港學生次序。但,一試定生死+齋睇學術又是否大家願見呢?有jm w以前成績好就一定去好學校,我估係一廂情願嘅諗法。仲記得細個鄰居姐姐派咗去好差嘅中學喊紅眼嘅情境,當年學能測驗仲未出現。現在嘅方法未必完美,但有自行會考慮成績+學生各方面,統一又有甲乙部,呈分試有3 次機會,以我有限嘅智慧已經覺得算係甘。

回覆 johnmamama 的帖子

任何考試是要付出的,give cand take舆否是自己選擇,但制度靠運氣就不公平,即使部份家長認為要谷出來戓谷不來戓不會谷小朋友都是自己的選擇,谷出來後跟不上都是自己受,不會對他人不公平。我説的制度的不公,不是谷舆不谷對小朋友是否正確,因每個小朋友的能力皆不同 和發揮時段亦不同。
沒有免费午餐的,努力是要付出才會有成果。
不再回應了,因為旣得利益者如雙非家長也認為小一排位是沒有問題的。

mj66  絕對認同你所講,好彩升大學唔洗靠運氣!  發表於 15-7-5 20:57

今日畢業禮,咁快就要放榜了

mj66 發表於 15-7-5 14:59
所以我覺得1A/B同學升中靠抽獎不太公平,而且1A學生去1C中學或者1C學生靠幸運去1A中學都唔好,1A or 1C也無 ...
也有1A 男生, 特登选1C中學, 因為想讀得輕鬆, 很受學校關顧, 兩次考得好好, 仲攞咗OUTSTANDING IN FORM, 最紧要係合切子女能力,
有時真係莫強求

回覆:credit9999 的帖子

要睇下你準唔準備扣門,我果陣(3年前)預左plan a, 同plan b, 同楂車行過一次

到派位果日,見我個囡眼隰濕行落黎,諗住行plan b, 點知佢原來派左何東道要上斜路果間,問佢点解佢話唔捨得D同學

跟手車左佢去果間紅磚女校咁就開始佢既中學生活嘞

TwinWong 發表於 15-7-5 19:40
也有1A 男生, 特登选1C中學, 因為想讀得輕鬆, 很受學校關顧, 兩次考得好好, 仲攞咗OUTSTANDING IN FORM, 最 ...
如果自己想讀得輕鬆D當然另計啦,不過1A生想入番1A學校也無可厚非,但現在除讀書要好外又要睇運氣。

引用:Quote:mj66+發表於+15-7-5+12:00+但我個人

原帖由 liumk1 於 15-07-05 發表
我明白,所以會有「自行」呢個制度平衡返,讓B1A嘅學用實力去爭取學位!
講真,自行每間學校收得四五十個位,B1A學校面向全港收生,如果冇全級前五名內的成績,自行果一Part未必會收。

germainehui 發表於 15-7-5 22:06
講真,自行每間學校收得四五十個位,B1A學校面向全港收生,如果冇全級前五名內的成績,自行果一Part未必會 ...
所以我先話自行30%不足夠,even 70%我都賺少,我知好多band1A學生為求隱陣,在自行時已退而選1B中學,始終怕無十足把握自行被選中,又好過大抽獎落入1C/2A嘅中學。
‹ 上一主題|下一主題