用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯ ...
樓主: Smilealitto
go

請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯ [複製鏈接]

回覆:mcl203 的帖子

我兩年前和樓主一樣情況,我最後揀天神,基於一條龍直上中學,不用再四處搵中學和St Mary (教學質素)已經是好好,不需再和其他名校比較少少先後次序。至於天神的教育水平亦相當高,要銜接中學程度了,用小一至小六的時間來準備和安排,家長們只是朝着達到St Mary中學部的水準方向,就0K,只要努力,配合學校的教育方式,不要hea住讀(會追唔上,唔可以怪學校),讀書一定要比心機啦,就可安安全全入讀中學,不用操心如何提高再提高競爭力去搵中學,學生和家長少了搵中學的壓力,我認為已經是其中一種童年快樂,事實上,小女讀得很開心

引用:我兩年前和樓主一樣情況,我最後揀天神,基

原帖由 catsanddogs 於 15-06-07 發表
我兩年前和樓主一樣情況,我最後揀天神,基於一條龍直上中學,不用再四處搵中學和St Mary (教學質素)已經是 ...

德望中學都好好,但係同st mary始終有距離

catsanddogs 發表於 15-6-7 13:01

我兩年前和樓主一樣情況,我最後揀天神,基於一條龍直上中學,不用再四處搵中學和St Mary (教學質素)已經是 ...

肺腑之言,值得銘記!   

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

catsanddogs 發表於 15-6-7 13:01
我唔係講St. Mary/天神...我係回應私小仲有 聖保祿 都好好而已 ~~~

doggy2013 發表於 15-6-7 13:10
德望中學都好好,但係同st mary始終有距離

咁大距離??

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&fromuid=1443469

回覆:mcl203 的帖子

Sorry,我只是回應樓主題目,我只是隨意按下一個message的「回覆」icon,非常抱歉,Btw 我同意St Paul都好好的

mcl203  明白 ~  發表於 15-6-7 15:02

回覆:請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯

有德望小一offer, 仲可以參加大抽獎?

引用:我兩年前和樓主一樣情況,我最後揀天神,基

原帖由 catsanddogs 於 15-06-07 發表
另一角度的童年快樂,又啱喎!

引用:Quote:doggy2013+發表於+15-6-7+13:10+德望

原帖由 mcl203 於 15-06-07 發表
咁大距離??

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&fromuid=1443469
舊年dse, st mary 3322比率為91.5%, gh 86.5%

回覆:catsanddogs 的帖子

我都呼籲有兩個或多個offer的家長,盡快放位給其他等待中的家長,不必顧慮太多,好學校與好學校之比較,不必太介懐分毫程度之落差,不會相差太遠,如果無經濟問題考慮的話,只比較屋企遠近就足夠,可以令小朋友快些回家休息和溫習

大家放心:本人小朋友並無需參與今年的派位,亦無親朋戚友無參與今年的派位,本人以前亦無將成功的學校在ek上比較,如家長們説心中已經知自己為小朋友選那所學校,避免令大家以為是鉉耀。
只是近年看到有些人常常在ek,首先派位前如何擔心結果,派位成功後就學校與學校之比較,學位到七、八月仍未放,令其他家長更加心酸。
有感而發

BabyKD    發表於 15-6-8 10:58
gskw  True! Thanks!  發表於 15-6-8 06:52
Yanamami  咪係!  發表於 15-6-7 20:15
mcl203    發表於 15-6-7 19:52
siden  Well said  發表於 15-6-7 19:40

回覆:catsanddogs 的帖子

同意

引用:大多數人都會揀天神,因為免費+百分百直升

原帖由 B.B.BaBa 於 15-06-07 發表
大多數人都會揀天神,因為免費+百分百直升頂級津中,不過谷。如錢唔係問題,又想個女讀得舒服啲,讀德望亦 ...
但比著我寧願揀GH,天神/st mary對我來說太「哽」,我會想輕鬆少少。

想講清楚,德望小學不是全部直升去中學,大約只收回7至8成學生。

回覆:meowymeowy 的帖子

同意,特別是課程改革後,GH更加吸引!!!

三年前一個錯誤的抉擇,後悔莫及!

回覆 wedding.2010 的帖子

德望是私立學校,所以可以再參加大抽獎

引用:回覆+wedding.2010+的帖子 德望是私立學校

原帖由 Smilealitto 於 15-06-07 發表
回覆 wedding.2010 的帖子

德望是私立學校,所以可以再參加大抽獎
改左唔比抽了

回覆:請教天神 vs.德望你會點揀?住近德望⋯⋯

GH ,揀近屋企。

引用:Quote:原帖由+Smilealitto+於+15-06-07+發

原帖由 sugarbun 於 15-06-08 發表
改左唔比抽了
德幼生唔抽得,外校生可以抽

A學校: 津校, 一條龍
小一收生, 約九成是自行+大抽奬, 學生質素冇得揀; 約一成是叩門, 可收精英
中一收生, 100%一條龍直升, 學生唔走就一定有得升。

B學校: 私校, 半龍
幼稚園收生, 面試收, 過千人考, 收約二百精英
小一收生, 半龍, 幼稚園成績好先有得升, 成績差即out, 餘下學位公開面試, 又過千人考, 又只收精英
中一收生, 又半龍, 小學成績好先有得升, 成績差即out, 餘下學位公開面試, 又過千人考, 又只收精英

DSE結果, A校仍然贏B校一個馬鼻, 你問A校和B校有幾大距離? 我唔敢講, 大家自己判斷。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-6-7+14:47+咁大距

原帖由 lauwingtai 於 15-06-08 發表
只能夠講no pain no gain!

‹ 上一主題|下一主題