用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St paul convent vs HY
樓主: janlamxo
go

St paul convent vs HY [複製鏈接]

hugub 發表於 15-6-6 21:09
請問樓主住邊頭?如果紅磡HY返8:00但校車係7:05…何文田係7:20左右。。因為校車一般早成20~25回到學校 ...
何文田,spc 上車時間7:10

回覆:St paul convent vs HY

HY啦,你參加得大抽獎,其實已經揀咗。煩多次又有咩為。希望樓住早啲放位。

兩間都同level, i will choose HY as you live near by. 唔好睇少每日慳咗個D時間

janlamxo 發表於 15-6-6 15:06
抽中HY , 近屋企,點㨂?St paul 要過海返學,直升中學
HY 唔保證直上中學
錢唔係問題
錢唔係問題

搬過港島讀St Paul Convent

協小同中學斷龍已經係一個問題, 斷龍後又幾多上可以升上去? (依家仲行緊過渡期安排, 有87%可升上中學)
就算目標唔係HY中學, 咁九龍城網仲有幾多間好得過HY, St Paul Convent既中學可以揀呢?

janlamxo  有point  發表於 15-6-8 18:30
BabyKD  錢唔係問題

搬過港島讀St Paul Convent  發表於 15-6-8 10:39
BabyKD    發表於 15-6-8 10:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

可以過中學版睇下, 早排大家為傾HY 定 SPCS 好講了好多:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D5

另下仲有好多HY 好定德望好、HY 好定女拔好的 post. HY 好多 fans 嘅呢

janlamxo  Thx, read  發表於 15-6-8 18:37

雲牛 發表於 15-6-8 11:02
可以過中學版睇下, 早排大家為傾HY 定 SPCS 好講了好多:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewth ...
大家咁鍾意比, 我又整番過更新咗既表俾大家去比較下:
中學名稱3322比例本地非聯招專上學位升讀3大以外比例 (聯招+非聯招)升讀8大比例 (聯招+非聯招)升讀3大比例 (聯招+非聯招)升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例海外升學比例升讀大專課程比例 (本地+海外)
聖保祿學校  (直資)(DSE only)

25.25%
67.68%7.07%
92.93%7.07%100.00%
聖保祿學校  (直資)(GCE/IAL)
55.00%15.00%
40.00%

55.00%45.00%100.00%
聖保祿學校  (直資)(DSE+GCE/IAL)
20.75%21.38%
57.23%4.40%
78.62%21.38%100.00%
協恩中學88.80%

~80%~52%

~80%~15%~92%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 janlamxo 的帖子

想問20分有機會抽中嗎?我女K1, 做定功課 :)

janlamxo  我不是自行中的,所以不太清楚  發表於 15-6-8 18:38

引用:兩間都同level,+i+will+choose+HY+as+you+l

回覆:phoebehung 的帖子

是每日限到起碼1個鐘,做到幾份功課……仲有課外活動之後冇校車搭都好麻煩啦

回覆:janlamxo 的帖子

選SPC啦...我朋友個女幾年前派到協恩,未開學校長已叫小朋友自行完成一上課業,開學已教一下,校長亦說明...一定勁谷....好在佢囡囡已在學術很好的幼稚園畢業但亦感吃力,朋友話,如果在普通幼稚園就讀,應追不到,所以,放棄HY啦!

小朋友是SPK升SPC嗎?係就比佢繼續上啦,有哂感情同朋友。

HY 係唔係英文小學?

回覆:tamagoosie 的帖子

是中小

回覆:boboaf 的帖子

其實大把人吼住HY,.一定叫你放……

BabyKD    發表於 15-6-9 14:11

HY

St paul convent vs HY 2間都係好校! 大家中學都咁叻, 有細妹跟入HY
ST paul convent 要考入小朋友一定有番咁上下, 英文學校
HY 抽入去學生背景有不同, 中文小學, 近屋企

協恩係中小, 數學係中數還是英數呢??
SPC係英小, 數學係英數

協恩是否普教中呢??
SPC就不是普教中

boboaf 發表於 15-6-9 11:03
其實大把人吼住HY,.一定叫你放……

反之亦然,大把人吼住 SPCC,一定叫你放

HY 中學係直資,2017 年就會脫龍,現時入讀小一要面對將來升中既變數。

QQ_MAMI 發表於 15-6-10 11:50
協恩係中小, 數學係中數還是英數呢??
SPC係英小, 數學係英數
HY 二年級起有1班普教中

如果係Spk幼稚園讀書上去,就一動不如一靜,好多同學仔一齊升小學好開心的。
如果是小一才考入去,就HY,始終近屋企。
但都要睇囡囡性格,如果谷都,對自己有要求,學術好穩定,咁Hy都唔怕升唔到中學。
如果未必係班上最top果班,Spc穩陣好多,無人想日日擔心入唔返中學部。

‹ 上一主題|下一主題